Dossier

Duizeligheid

10 oktober 2014
duizeligheid

Als u de wereld plots rond u ziet draaien, is er meestal niets ergs aan de hand. Soms kan duizeligheid echter het gevolg zijn van een ernstigere aandoening. Let dus op hoe de symptomen evolueren.

Aandoening

Ooit in zijn leven heeft ongeveer 40% van de volwassenen wel eens last van duizeligheid. Het probleem is dat veel mensen die term gebruiken voor verschillende symptomen, bijvoorbeeld wanneer hun hoofd "draait" of ze een licht gevoel in het hoofd hebben, maar soms ook als ze moeite hebben om rechtop te blijven staan, zich misselijk voelen, verward zijn, coördinatieproblemen hebben enz. Dat maakt het voor een arts vaak moeilijk om de juiste diagnose te stellen.

Er is sprake van draaiduizeligheid als u het gevoel hebt dat de wereld om u heen draait. Dat komt door een probleem met het "vestibulaire systeem" of evenwichtsorgaan in het binnenoor. Via de evenwichtszenuw geeft dat de nodige informatie door aan de hersenen om het evenwicht te bewaren.

Situeert het probleem zich in het evenwichtsorgaan zelf, dan spreekt men van perifere draaiduizeligheid. Het kan dan gaan om fysiologische draaiduizeligheid, positieduizeligheid, de ziekte van Ménière of een ontsteking van de evenwichtszenuw.

Ligt de oorzaak langs het traject van de zenuwstructuren naar de hersenen, dan is er sprake van centrale draaiduizeligheid. Deze vorm is  ernstiger, maar komt minder vaak voor. Mogelijke oorzaken zijn bepaalde migraine aanvallen, een beroerte, een tumor op de evenwichtszenuw, multiple sclerose of andere stoornissen van het centrale zenuwstelsel.


Het evenwichtsorgaan zit in het binnenoor en heeft de taak informatie over de positie van het lichaam door te geven aan de hersenen. Het bestaat uit een vestibulum en drie halfcirkelvormige kanalen gevuld met vloeistof die loodrecht op mekaar staan.

 

Daarnaast kan duizeligheid een uiting zijn van migraine, gedeeltelijke epilepsie of angststoornissen. Het kan ook de voorbode zijn van syncope, het gevoel dat u hebt als u gaat flauwvallen. Bij vasovagale syncope zijn er bepaalde factoren die de duizeligheid uitlokken, zoals een warme ruimte, intense emoties, onaangename ervaringen, acute pijn enz. Andere mogelijke oorzaken van een syncope zijn hartproblemen, een plotse bloeddrukverlaging, plassen bij mannen of een hevige hoestbui. Bij ouderen die last hebben van duizeligheid, gaat het vaak om een subjectief gevoel van instabiliteit, gepaard met angst om te vallen.