Dossier

Multiple sclerose

25 mei 2017
multiple sclerose

Multiple sclerose of MS is een ongeneeslijke aandoening van het zenuwstelsel. De symptomen kunnen zeer ingrijpend zijn. Maar de behandelingen blijven evolueren, zodat een kwaliteitsvol leven toch mogelijk is.

Aandoening

Naar schatting lijden 10 000 landgenoten aan multiple sclerose of MS. Elk jaar krijgen 450 personen die diagnose te horen.

Auto-immuunziekte

MS is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam de eigen zenuwen aantast. Hierdoor raakt de communicatie in het lichaam verstoord. Als u bijvoorbeeld typt, sturen uw hersenen uw vingers aan door impulsen te versturen via zenuwbanen en zenuwcellen.

De zenuwbanen zijn omhuld door een eiwitrijke laag, myeline. Die laag versnelt de doorgave van zenuwimpulsen naar andere delen van ons lichaam. Raakt de myeline beschadigd, zoals bij multiple sclerose, dan komt de zenuwgeleiding in het gedrang en worden de zenuwimpulsen vertraagd of geblokkeerd.

Helaas is MS niet te genezen. Maar dankzij verschillende behandelingen kan een relatief normaal leven toch mogelijk zijn.

Geen specifieke oorzaak

De exacte oorzaak van MS is niet bekend, maar specialisten vermoeden dat een combinatie van genetische aanleg, omgevingsfactoren en blootstelling aan bepaalde infecties aan de basis ligt. Zo heeft 15 % van de MS-patiënten een naaste verwante met dezelfde aandoening. En als de ene helft van een eeneiige tweeling MS heeft, loopt ook de andere 30 % kans. Daarnaast komt MS vaker voor in een gematigd dan in een tropisch klimaat. Tot slot zou een eerdere infectie door een nog ongekend virus later de reactie van het immuunsysteem kunnen uitlokken. Ook roken verhoogt het risico. Iedereen kan de ziekte krijgen, maar de diagnose van de meest courante vorm wordt meestal gesteld tussen de leeftijd van 20 en 40 jaar en vaker bij vrouwen dan bij mannen.