Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Een maagverkleining langs de mond, is dat doeltreffend?

06 december 2017
Testbank diëten

06 december 2017
Juffrouw W. heeft op het internet een bericht van een Belgisch ziekenhuis over een maagverkleining zonder littekens gezien. Wat vinden wij hiervan?

Er bestaan verschillende technieken 

Ernstige zwaarlijvigheid kan worden behandeld door een maagverkleining of een omleiding van een gedeelte van het spijsverteringskanaal. Behalve de inbreng van een maagballon via de slokdarm vereisen alle technieken insnijdingen in de buik. De laatste tijd is er echter veel te doen rond een nieuwe techniek, ESG of “endoscopische sleeve gastroplastie”: de chirurg brengt via de mond een flexibele buis (endoscoop) in met aan het uiteinde een microscopische naaimachine. Daarmee brengt hij hechtingen in de maag aan om het volume te verkleinen.

 

Vergeleken met een maagring en een klassieke operatieve maagverkleining

Een studie heeft deze techniek vergeleken met een maagring en een klassieke operatieve maagverkleining. De endoscopische techniek levert meer gewichtsverlies op dan een maagring, maar minder dan een klassieke maagverkleining.

Patiënten die een endoscopische maagverkleining ondergingen, konden dezelfde dag nog het ziekenhuis verlaten. Bij de andere technieken moeten ze 1 tot 3 dagen in het ziekenhuis blijven. Een ESG zou ook minder kosten en minder complicaties opleveren.

 

Vrij weinig gegevens beschikbaar

Enkele maanden geleden werd bij ons de eerste ESG uitgevoerd in Antwerpen. Momenteel wordt de ingreep niet terugbetaald, maar de Antwerpenaren pleiten daar wel voor. Er zijn echter nog niet veel studies naar deze techniek gevoerd en er zijn vrij weinig gegevens beschikbaar over de resultaten en complicaties op langere termijn. En weinig chirurgen hebben tot dusver voldoende ervaring met de techniek.

 

Heb je een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die je volgt of een onderzoek dat je moet ondergaan?

Contacteer ons


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2