Antwoord van expert

Hoe kun je eczeem voorkomen?

20 juni 2023

De optimale behandeling van eczeem of atopische dermatitis vereist een combinatie van de huid hydrateren en een lokale cortisonebehandeling. Maar net zo belangrijk is wat je zelf kunt doen om opflakkeringen van eczeem te beperken. Onze expert Jeroen Plessers overloopt de belangrijkste preventietips.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Jeroen Plessers
Gezondheidsexpert
Leer jezelf goede dagelijkse gewoontes aan door triggers te vermijden en je huid te hydrateren om zo het risico op opflakkeringen te verkleinen.

Eczeem is een brede term die verschillende soorten huidaandoeningen omvat, gekenmerkt door ontsteking, roodheid en een jeukende, droge huid. Er bestaan verschillende types eczeem, waarvan atopisch eczeem, ook wel atopische dermatitis genoemd, de meest voorkomende is.

Wat kun je zelf doen om het risico op opflakkeringen of de ernst ervan te beperken? Onze expert Jeroen Plessers legt uit dat je ondanks de genetische aanleg heel wat kunt doen om je huid te beschermen en te verzorgen. Eerst en vooral moet je bepaalde verergerende factoren of triggers vermijden, maar daarnaast is een goede huidverzorgingsroutine essentieel.

Welke triggers moet je vermijden?

Verschillende factoren kunnen de symptomen van eczeem uitlokken of verergeren. Mogelijke triggers zijn irriterende stoffen zoals sterke zeep, detergent, parfum, chloorwater, bepaalde ruwe kledingsstoffen zoals wol en sigarettenrook. Als allergieën een rol spelen, vermijd je best allergenen zoals huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, pollen en bepaalde voedingsmiddelen.

Ook het weer en klimaat kunnen een rol spelen. Extreme temperaturen en droge lucht kunnen je huid droger maken en de symptomen van atopische dermatitis verergeren. Wanneer het erg warm is en je meer zweet kan ook dat de symptomen verergeren.

Zelfs emotionele stress zoals kwaadheid, frustratie en angst werden al gelinkt aan opflakkeringen van atopische dermatitis. Je stressniveau goed beheren, is dus belangrijk.

De triggers kunnen verschillen van persoon tot persoon en niet alle mensen met atopische dermatitis hebben last van dezelfde symptomen. Om te achterhalen welke triggers jij moet vermijden, zal je dus een beetje door een proces van trial-and-error moeten.

Goede gewoontes voor huidverzorging

Het is belangrijk dat je jezelf bepaalde dagelijkse gewoontes aanleert om je huid te verzorgen. Het doel daarvan is het hydrateren van de huid, het in stand houden van de barrièrefunctie en het minimaliseren van het risico op opflakkeringen. Je kunt daarmee de nood aan een lokale cortisonebehandeling verkleinen. Helaas is atopische dermatitis niet volledig te voorkomen, maar door de volgende preventieve maatregelen te hanteren kan je de frequentie en ernst van eczeem-opflakkeringen beperken.

Welke goede gewoontes werken tegen atopische dermatitis?

Baden of douchen: Beperk je tijd in bad of onder de douche (bv. 5 à 10 minuten) en de frequentie (bv. maximum 3 keer per week) zodat je huid niet te snel uitdroogt. Te warm water is ook niet goed. Gebruik olie in plaats van zeep.

Mild reinigen: Gebruik een milde, ongeparfumeerde reiniger of zeepvervangers.

Hydratatie: Regelmatige en grondige vochtinbrenging is cruciaal om de huidbarrière in stand te houden en vochtverlies te voorkomen. Breng meermaals per dag een vochtinbrenger toe zoals een crème, zalf of lotion en zeker ook onmiddellijk na het baden of douchen terwijl je huid nog nat is.

Droog deppen en voorzichtig handdoekgebruik: Dep je huid droog na het baden of douchen met een zachte handdoek.

Aangepaste kledij: Kies zachte, ademende stoffen zoals katoen of bamboo, voor je kledij, handdoeken en beddengoed. Kies ook losse kledij zodat je huid kan ademen en er weinig wrijving is met de stof.

Nagelverzorging: Houd je nagels kort en glad om je huid niet te beschadigen als je krabt.

Bescherming tegen de zon: Bescherm je huid tegen overmatige blootstelling aan de zon en gebruik een zonnecrème met hoge beschermingsfactor.

Kunnen voedingssupplementen helpen tegen eczeem?

Er bestaat momenteel geen overtuigend bewijs dat voedingssupplementen een rol kunnen spelen in het voorkomen van atopische dermatitis. Ook het elimineren van bepaalde voedingsmiddelen heeft geen aantoonbaar effect, behalve als je een vastgestelde voedselallergie hebt.

Meer weten over eczeem?

Wil je meer weten over eczeem of over atopische dermatitis, lees dan ons volledig dossier over eczeem.

Naar ons dossier over eczeem