Nieuws

Pas op voor besmettingsgevaar bij zona

19 mei 2022

Wie zona heeft, blijft maar beter uit de buurt van personen die nooit windpokken hebben doorgemaakt. Het gaat immers om hetzelfde virus en het is wel degelijk besmettelijk én voor sommige mensen gevaarlijk.

Risico's van zona

Hoewel zona in de meeste gevallen ongevaarlijk is en na een paar weken spontaan verdwijnt, heeft een minderheid langere tijd last van ernstige complicaties. Bovendien is het vocht binnenin de blaasjes besmettelijk voor wie nog nooit windpokken (ook wel waterpokken) heeft gehad, wat voor sommigen gevaarlijk kan zijn. Voorzichtigheid is dus aan de orde, vooral bij zwangere vrouwen, pasgeboren baby’s en personen met een verzwakt immuunsysteem.

Wat is zona juist?

Oorsprong van zona en windpokken

Zona (herpes zoster) wordt uitgelokt door het varicella-zoster virus, hetzelfde virus dat windpokken veroorzaakt. Een besmetting leidt eerst tot windpokken, waarna het virus jaren later opnieuw kan opflakkeren als zona.

Wie nooit windpokken heeft doorgemaakt, kan via een persoon met zona besmet raken en alsnog een eerste keer windpokken krijgen. En hoewel dat bij kleine kinderen meestal onschuldig is, lopen volwassenen een veel groter risico om in het ziekenhuis te belanden. In zeldzame gevallen kun je er zelfs aan overlijden.

Negen op de tien Belgen hebben ooit al windpokken gehad en hoeven dus niets te vrezen, maar alle anderen komen liever niet in de buurt van personen met windpokken of zona.