Nieuws

Woekerprijzen voor geneesmiddelen op politieke agenda

05 september 2019

In april dienden wij een klacht in bij de Mededingingsautoriteit tegen de firma Leadiant naar aanleiding van de woekerprijzen die zij vroegen voor een weesgeneesmiddel. Die klacht werpt nu haar vruchten af. Minister Beke legde deze week een maximumprijs vast en drong er bij de Mededingingsautoriteit op aan om dit dossier prioritair te behandelen.

Deze publicatie werd mogelijk gemaakt door financiële steun van Open Society Foundations.

Eerder dit jaar dienden wij, samen met onze Italiaanse en Spaanse collega’s, klacht in bij de Mededingingsautoriteit tegen de farmaceutische firma Leadiant. Wij waren van mening dat deze firma haar dominante markpositie misbruikte om zo een molecule, CDCA (chenodeoxycholzuur) dat al jaar en dag bestond te commercialiseren als weesgeneesmiddel en zodoende de prijs met factor 360 te vermenigvuldigen. In 2005 betaalde men voor een behandeling met die actieve stof € 477 per jaar (toen verkocht onder de naam Chenofalk), in 2018 werd dat plots € 153 000 (verkocht onder de naam CDCA-Leadiant).

Levensbelangrijk geneesmiddel

De actieve stof CDCA wordt ingezet bij de behandeling van CTX, cerebrotendineuze xanthomatose, een ernstige erfelijke stofwisselingsziekte. Patiënten ontwikkelen vaak op jonge leeftijd staar en hebben last van chronische diarree; geleidelijk aan ontwikkelen zich ook neurologische en psychiatrische problemen. Zonder behandeling kan CTX tot een voortijdige dood leiden. CDCA kan de aandoening niet genezen, maar wel voorkomen dat ze verergert. Patiënten hebben levenslang nood aan dit geneesmiddel.

 

Maximumprijs nog altijd (te) hoog

Onze klacht werpt nu haar vruchten af. Zo besliste minister van Consumentenzaken Beke eerder deze week dat de maximumprijs voor CDCA-Leadiant nog maar een kwart mocht bedragen van wat de fabrikant vraagt. Hij heeft er bij de Mededingingsautoriteit eveneens op aangedrongen om dit dossier prioritair te behandelen.

 

Wij zijn natuurlijk tevreden dat de minister dit dossier ter harte neemt en prioriteit wil verlenen. Niettemin blijft ook die nieuwe maximumprijs nog veel hoger dan wat men in 2005 voor hetzelfde molecule betaalde. Er moeten dus argumenten op tafel komen om zo’n prijsverhoging te kunnen verantwoorden.

 

Transparantie is noodzakelijk

Om écht de strijd aan te binden met de woekerprijzen die farmaceutische firma’s zich veroorloven, is transparantie absoluut noodzakelijk. Enkel op die manier kan worden afgewogen of de vraagprijs in verhouding staat tot het onderzoek en de investeringen om het middel te ontwikkelen.

Wij strijden al jaren voor een betaalbare gezondheidszorg. Zo diende we ook al klacht in bij de Belgische Mededingingsautoriteit in het dossier Avastin/Lucentis, en heel recent nog in verband met het middel Spinraza.