Nieuws

Uri-Cran Forte: geen enkele meerwaarde

24 maart 2020
Uri-cran forte

Trok de reclame voor Uri-Cran Forte op radio en tv ook jouw aandacht? Dit medische hulpmiddel is absoluut geen wondermiddel. Er is geen enkel degelijk bewijs dat het werkt om blaasontstekingen te voorkomen of genezen.

Afgelopen jaar namen wij verschillende medische hulpmiddelen “in de grijze zone” onder de loep, producten die balanceren op de grens van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Eén daarvan was Uri-Cran Forte: een natuurlijke oplossing om blaasontstekingen te behandelen en te voorkomen. Wij twijfelen echter aan de doeltreffendheid voor de controle en preventie van bacteriële urineweginfecties, zoals de fabrikant beweert.

Strenge regels voor geneesmiddelen omzeilen

Uri-Cran Forte ziet er op het eerste gezicht uit als een geneesmiddel, maar werd op de markt gebracht als medisch hulpmiddel. Firma’s kiezen graag voor dat statuut omdat ze dan niet moeten voldoen aan de veel strengere geneesmiddelenwetgeving en hun product daardoor onder meer veel sneller en eenvoudiger op de markt kunnen brengen dan een geneesmiddel.

Toch mag Uri-Cran Forte volgens ons niet worden verkocht als medisch hulpmiddel. De werking van de vier actieve bestanddelen gelatine, xyloglucaan, propolis en hibiscus sabdariffa is eerder chemisch dan mechanisch, wat een voorwaarde is om als medisch hulpmiddel op de markt gebracht te worden. Het doet trouwens heel erg aan een geneesmiddel denken: het wordt toegediend via de mond, op de verpakking staat een medische indicatie (urineweginfectie) vermeld en in de verpakking zit een papier dat lijkt op een bijsluiter. Wij stuurden een brief naar de Gemengde Commissie van het Geneesmiddelenagentschap (Fagg). Die geeft advies wanneer er twijfels bestaan over het statuut van een product. We wachten nog steeds op een antwoord. 

Klachten verbeteren vaak spontaan

Er is bovendien geen bewijs dat Uri-Cran Forte beter zou werken dan een placebo bij het behandelen of voorkomen van blaasontstekingen. De weinige klinische studies bij patiënten zijn van onvoldoende kwaliteit. In geen enkele klinische studie met een controlegroep werden de vier actieve bestanddelen tezamen in dezelfde hoeveelheden gebruikt als in Uri-Cran Forte. 

Bij niet-zwangere vrouwen die verder in goede gezondheid verkeren, verbeteren de klachten van een blaasontsteking vaak vanzelf, zonder dat er per se antibiotica aan te pas komen. Veel drinken, tijdelijke seksuele onthouding en het vermijden van zaaddodende middelen kunnen helpen om blaasontstekingen te voorkomen.

In ons dossier ontdek je tientallen andere producten uit de grijze zone en onze beoordeling ervan.

Naar de grijze zone