Nieuws

Ongeveer helft ingenomen PPI's is overbodig

04 maart 2020

Meer dan twee miljoen Belgen nemen protonpompinhibitoren (PPI's), waarvan zowat de helft onterecht. Ofwel omdat de maagzuurremmers niet aangewezen zijn voor hun klachten, ofwel omdat ze langer worden genomen dan nodig. Dat kost onze sociale zekerheid handenvol geld én is bij langdurig gebruik niet altijd zonder risico's.

Protonpompinhibitoren, of kortweg PPI’s, kamperen al jaren in de top tien van de meest populaire geneesmiddelen. Volgens de meest recente cijfers is 39 tot 63 % van het gebruik van deze populaire maagzuurremmers overbodig. Banale maagklachten zoals brandend maagzuur of zure oprispingen gaan meestal immers vanzelf weer over.

Naar onze brochure

Terugbetaling aan banden

Er zijn maar vier landen in Europa waar er nog meer PPI’s worden geslikt dan bij ons. Het gebruik van pantoprazol bijvoorbeeld, goed voor meer dan de helft van de behandelingen met PPI’s, is de laatste tien jaar verzevenvoudigd. De overconsumptie van zulke maagzuurremmers is niet alleen de verantwoordelijkheid van de huisarts, maar ook van de apotheker, want sommige zijn in een lage dosis vrij te koop in kleinere verpakkingen.

In april 2017 besliste België al om grote verpakkingen van bepaalde PPI’s met hoge dosering niet meer terug te betalen, behalve voor enkele indicaties waarvoor langdurig PPI-gebruik wel aangewezen kan zijn. Daarna nam het gebruik ervan met 15 % af, maar de verkoopcijfers kunnen en moeten nog een pak naar omlaag.

Enkel nemen wanneer aangewezen 

De werkzame stof van PPI's eindigt op “prazol”; bekende merknamen zijn Losec, Nexiam en Pantomed. Op langere termijn kunnen ze bijwerkingen veroorzaken, maar PPI's kunnen ook de werking van andere geneesmiddelen beïnvloeden of zelfs verstoren. Neem je deze maagzuurremmers zelf, durf jezelf (en je arts) dan ook de vraag stellen of je niet zonder kunt.

Hoe dan ook zal medicatie je niet genezen, het kan enkel de maagklachten beperken. In de meeste gevallen gaan banale maagklachten trouwens vanzelf weer over. Bovendien kunnen aanpassingen aan je levensstijl al helpen. Ook bij chronische klachten zijn deze adviezen belangrijk.

Benieuwd wanneer PPI's dan wél aangewezen zijn, of hoe je je gewoonten kunt verbeteren? Lees er alles over in de brochure die we maakten in samenwerking met de dienst voor geneeskundige verzorging van het RIZIV.

Naar onze brochure