Nieuws

Geneesmiddelen toch niet naar industrie-commissaris, medische hulpmiddelen wel

31 oktober 2014
europees parlement

De Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft alsnog beslist om de bevoegdheid over geneesmiddelen toch niet over te dragen naar de Commissaris voor Industrie en Interne markt. Wij juichen dit toe, want volksgezondheid gaat boven economische belangen. Voor medische hulpmiddelen houdt hij jammer genoeg wel voet bij stuk.

Enkele weken nadat voorzitter van de Europese Commissie Juncker had beslist om de bevoegdheid over geneesmiddelen en medische hulpmiddelen over te dragen van het Directoraat-Generaal Gezondheid naar het Directoraat-Generaal Industrie en Interne markt, komt hij gedeeltelijk op deze beslissing terug. Protest van consumentenorganisaties – waaronder Test-Aankoop, patiëntenverenigingen, ziekenbonden en andere stakeholders in verschillende Europese landen – heeft ten dele zijn vruchten afgeworpen. Medische hulpmiddelen komen jammer genoeg wel onder de bevoegdheid van het DG Industrie.

Tegenstrijdige belangen van industrie en patiënten

De belangen van patiënten en die van de industrie kunnen met elkaar in strijd zijn, bijvoorbeeld in belangrijke domeinen zoals de prijszetting van geneesmiddelen en informatie aan patiënten. Geneesmiddelen en medische hulpmiddelen zijn geen gewone consumptieproducten omdat ze cruciaal zijn voor de gezondheid van de bevolking.

Campagne doet ten dele gezond verstand zegevieren

Omdat de overdracht een degelijk gezondheidsbeleid onmogelijk zou maken, waren vertegenwoordigers van patiënten en consumenten – het Vlaams Patiëntenplatform, het Nationaal Intermutualistisch College, de Ligue des Usagers des Services de Santé en Test-Aankoop – in actie gekomen, breed gesteund door Belgische vertegenwoordigers in het Europees Parlement. Ook andere stakeholders, evenals gelijkaardige organisaties in andere landen en hun Europese koepels lieten van zich horen. 

In onderhandelingen met het Europees Parlement heeft Commissievoorzitter Juncker nu toegegeven om deze overdracht gedeeltelijk ongedaan te maken. Wij juichen toe dat geneesmiddelen wel in het juiste Directoraat-Generaal – dat van gezondheid – terechtkomt, maar we begrijpen niet dat dit niet het geval is voor medische hulpmiddelen. Commissievoorzitter Juncker geeft hier een verkeerd signaal.