Nieuws

Last van hoest? Kies niet voor Rhina NaturActiv!

18 maart 2020

Eén van de courante symptomen van het huidige coronavirus is hoesten. Heb je zelf ook last van een hoest, neem dan zeker niet je toevlucht tot Rhina NaturActiv hoest zonder suiker waarvoor er nu geregeld reclames opduiken. Er is geen enkel bewijs voor de werkzaamheid en veiligheid van dit product.

De firma wil ons doen geloven dat Rhina NaturActiv hoest zonder suiker doeltreffend is bij zowel droge hoest als bij slijmhoest. Het middel zou geschikt zijn om de hoest te verlichten, de keel te verzachten en het slijmvlies tegen irritatie te beschermen. Wij denken daar echter anders over …

Geen enkel wetenschappelijk bewijs

De firma kon ons geen enkele klinische studie bezorgen die de doeltreffendheid van dit middel aantoont. Ook in de wetenschappelijke literatuur vonden wij geen enkele studie terug die de werkzaamheid en veiligheid van dit combinatiepreparaat bewijst.

Een gewone, acute hoest, zonder andere symptomen vereist bovendien geen behandeling en gaat vanzelf over na één tot drie weken. Heb je echter wel andere symptomen, zoals bv. koorts, dan is het aangewezen om telefonisch contact op te nemen met je huisarts.

Meer ingrediënten = meer bijwerkingen

Rhina Natur Activ Hoest bestaat uit een samenraapsel van verschillende ingrediënten: glycerol, heemst, weegbree en tijm. Van geen enkele kennen we de concentratie, wat nochtans essentieel is voor de beoordeling van een medisch product.

Méér ingrediënten staat niet automatisch synoniem voor een betere werking, zoals de firma suggereert in de gebruiksaanwijzing. Wel voor een mogelijk hoger risico op bijwerkingen. En hoewel de ingrediënten van dit product over het algemeen al veilig worden beschouwd, betekent dit niet dat er helemaal geen bijwerkingen kunnen zijn. Zo kan tijm bijvoorbeeld maagklachten in de hand werken en kun je allergisch reageren op de gebruikte kruiden.

Medisch hulpmiddel versus geneesmiddel

De firma heeft dit product als medisch hulpmiddel in de markt gezet. Onterecht in onze ogen. Rhina Naturactiv heeft immers een chemische werking op het lichaam. Bovendien zijn er van zowel weegbree, heemst als tijm in de wetenschappelijke literatuur verschillende farmacologische effecten beschreven.

Door de naamgeving probeert de firma haar product echter zo veel mogelijk te associëren met gekende geneesmiddelen. “Rhina” is een zogenaamd paraplumerk, d.w.z. een gamma dat verschillende geneesmiddelen bevat, zoals Rhinathiol antirhinitis en Muco Rhinathiol hoestsiroop. Het gamma werd uitgebreid met producten die niet vergund zijn als geneesmiddel, zoals Rhina NaturActiv hoest.

Firma’s kiezen graag voor het statuut van medisch hulpmiddel omdat ze dan niet moeten voldoen aan de veel strengere geneesmiddelenwetgeving en hun product daardoor onder meer veel sneller en eenvoudiger op de markt kunnen brengen dan een geneesmiddel.

Wij wachten op antwoord

Ruim vier maanden geleden schreven we een brief aan Minister Van Volksgezondheid De Block en het FAGG omtrent zulke producten in de grijze zone. Zo vroegen we onder meer structurele maatregelen om de commercialisatie van medische producten onder het verkeerde statuut te vermijden en strengere regels wat betreft reclame. We wachten nog steeds op een antwoord.

Heb je zelf een reclame gezien of gehoord voor een ander product en vraag je je af wat wij hierover denken? Raadpleeg dan onze module “producten in de grijze zone”.

Naar de module