Nieuws

Diane-pil opnieuw in het nieuws

05 maart 2013
acnepil

In Frankrijk werd de anti-acnepil Diane onlangs van de markt gehaald. Nu melden de media dat het geneesmiddel in Nederland mogelijk tien doden heeft veroorzaakt. Maar hoe gevaarlijk is dat middel nu echt?

Recent ontstond er ophef rondom het geneesmiddel Diane (en de generische varianten): het middel werd in Frankrijk in verband gebracht met verschillende trombo-embolische incidenten (klontervorming in de aders), waarvan zelfs vier fataal waren.

Op 29 januari 2013 kondigde het Franse geneesmiddelenagentschap dan ook aan dat het dit product van de markt zal halen. Vandaag is er eveneens controverse in Nederland. Het EMA (het Europese Medicijnenagentschap) plant een herziening van dit geneesmiddel en zijn generieken.

Ook bij ons wordt de Diane-pil dikwijls voorgeschreven. Als u Diane neemt, dan zijn paniek en overhaaste beslissingen echter niet nodig. Spreek erover met uw arts.

Niet de eerste keuze als anticonceptiemiddel

Diane is een geneesmiddel voor vrouwen dat inwerkt op een teveel aan mannelijke hormonen, ook androgenen genaamd. De indicaties in België, zoals vermeld op de bijsluiter, zijn acne, overmatige beharing en andere huidaandoeningen. Het geneesmiddel bestaat uit de combinatie van een oestrogeen (ethinylestradiol) met cyproteron. Deze combinatie zorgt er ook voor dat een vrouw die dit medicijn slikt meteen ook beschermd is tegen zwangerschap.

Het is echter zo dat de meeste vrouwen deze pil in eerste instantie nemen als anticonceptie, maar daarvoor is deze pil niet meteen de eerste keuze. Die indicatie staat trouwens niet in de bijsluiter. Daarnaast is het niet aangetoond dat dit middel daadwerkelijk doeltreffender is tegen acne dan de klassieke anticonceptiva ("de pil"). De klassieke pillen hebben immers allemaal een lichte antiacnewerking.

Risico al bij al klein

Als er niet meteen een andere aandoening of indicatie aanwezig is, behalve de preventie van zwangerschap (anticonceptie), dan valt de keuze voor dit geneesmiddel moeilijk te verantwoorden. Ook voor de behandeling van acne is het dikwijls interessanter eerst andere middelen te gebruiken. Verschillende alternatieven zijn hiervoor op de markt. Vrouwen die zichzelf willen beschermen tegen een ongewenste zwangerschap, maar ook een middel willen dat een gunstig effect heeft op acne, kunnen beter kiezen voor een klassieke anticonceptiepil dan voor Diane.

Daarbij gaat de eerste keuze uit naar de pillen van de tweede generatie (bv. Eleonor, Nora 30), eerder dan naar die van de derde (bv. Deso 30) of vierde generatie (bv. Yasmin). Bij deze laatste heeft men immers meer kans op ernstige trombo-embolische bijwerkingen (klontervorming in de aders), net zoals bij Diane. Al bij al blijft het risico wel klein: het risico bedraagt jaarlijks 3 à 4 voorvallen op de 10 000 vrouwen, terwijl dit voor de tweede generatie 2 op 10 000 is.

Wat nu?

Neemt u dus reeds Diane (of een generische variant) of een pil van de derde of vierde generatie, dan is er geen reden om hiermee plots te stoppen, zeker niet op eigen houtje. Elk geneesmiddel heeft immers bijwerkingen. Het is dus verstandig geen overhaaste beslissingen te nemen voordat Europa dit middel onder de loep heeft genomen. Maakt u zich zorgen, kaart de situatie dan aan met uw arts en praat erover.  Eventueel kunt u - in samenspraak met uw arts - een overschakeling naar een pil met minder bijwerkingen (tweede generatie) overwegen.

Mijn pil: welke generatie?

Wilt u weten tot welke generatie uw pil precies behoort? Neem dan een kijkje in ons dossier over anticonceptie! Daar vindt u per categorie de verschillende pillen terug. In dit dossier vindt u meteen ook meer informatie over andere mogelijke anticonceptiva.