Nieuws

Europa spreekt zich uit over Diane-pil

13 juni 2013
europa

Recent ontstond er ophef rond het geneesmiddel Diane. Nadat het Europees geneesmiddelenagentschap zich uitsprak over het middel, mag Diane in België enkel nog worden voorgeschreven onder strikte voorwaarden.

In Frankrijk werd het geneesmiddel Diane, en zijn generische varianten, onlangs van de markt gehaald en ook in Nederland ontstond er ophef.

  • Neemt u een “acnepil” dan is paniek niet nodig. Spreek erover met uw arts om op zoek te gaan naar alternatieven.
  • In ons dossier Alles overanticonceptie vindt u meer informatie over anticonceptiva zoals de pil.

Diane werd in verband gebracht met verschillende trombo-embolische incidenten (klontervorming in de aders), waarvan zelfs enkele fataal waren.

Het EMA (het Europese geneesmiddelenagentschap) boog zich over de zaak en analyseerde opnieuw de voor- en nadelen. Het bevestigde de positieve baten-risicoverhouding van de "acnepillen". Deze pillen blijven in ons land beschikbaar, maar mogen enkel onder strikte voorwaarden worden voorgeschreven. 

Niet de eerste keuze als anticonceptie

Als er niet meteen een andere aandoening aanwezig is, behalve de preventie van zwangerschap (anticonceptie), dan valt de keuze voor Diane en consoorten moeilijk te verantwoorden. Ook voor de behandeling van acne, een indicatie vermeld in de bijsluiter, is het vaak interessanter eerst andere middelen te gebruiken.

Vrouwen die zichzelf willen beschermen tegen een ongewenste zwangerschap, maar ook een middel willen dat een gunstig effect heeft op acne, kiezen beter voor een klassieke anticonceptiepil.

Daarbij gaat de eerste keuze uit naar de pillen van de tweede generatie (bv. Eleonor, Stediril-30), eerder dan naar die van de derde (bv. Deso 30) of vierde generatie (bv. Yasmin). Bij deze laatste heeft men immers meer kans op ernstige trombo-embolische bijwerkingen, net zoals bij Diane. Al bij al blijft het risico wel klein.

Wat zegt het Europese geneesmiddelenagentschap?

Het EMA bevestigde de positieve baten-risicoverhouding van de “acnepillen”, waardoor ze beschikbaar blijven in België, maar enkel onder strikte voorwaarden mogen worden voorgeschreven: enkel bij matige tot ernstige androgeen-afhankelijke acne en/of ongewenste haargroei bij de vrouw en voor de behandeling van acne als alternatieve behandelingen, zoals crèmes, lotions en antibiotica voor de behandeling van acne, hebben gefaald.

Neemt u momenteel Diane (of een generische variant) of een pil van de derde of vierde generatie, dan moet u hier niet plots mee stoppen. Elk geneesmiddel heeft immers bijwerkingen. Maakt u zich zorgen, praat er dan over met uw arts. Eventueel kunt u - in samenspraak met uw arts - een overschakelen naar een pil met minder bijwerkingen (tweede generatie.