Nieuws

4 472 pakjes met illegale en valse medicijnen

07 mei 2018
koopgids online apotheek

In 2017 werden er in België bijna 4 500 pakjes onderschept met illegale of valse medicijnen, veelal afkomstig uit derdewereldlanden. Maar die middelen kunnen kwalijke en zelfs dodelijke gevolgen hebben. Koop enkel geneesmiddelen van een betrouwbare (online)apotheek.

4 472 pakjes met illegale en valse medicijnen

In 2017 nam een speciale dienst van het FAGG, voluit Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, bijna 4 500 pakjes met illegale of valse medicijnen in beslag. Die komen veelal uit derdewereldlanden, en worden in enkele klikken online besteld.

Geen onschuldige pilletjes

Het gaat dan vooral om voedingssupplementen en pijnstillers, maar er werden ook pillen tegen erectiestoornissen of epilepsieaanvallen onderschept. Heel wat van deze namaakproducten zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Elk jaar zouden er wereldwijd zo’n 700 000 mensen sterven door het gebruik van namaakgeneesmiddelen, schat de Wereldgezondheidsorganisatie.

In theorie is het mogelijk dat er met de samenstelling van een namaakgeneesmiddel geen probleem is. In de praktijk stellen wetenschappers en controleurs echter vast dat er vaker wél ernstige problemen zijn. Zo bevat het namaakgeneesmiddel soms de juiste bestanddelen, maar in foute hoeveelheden. Andere keren bevat het gewoonweg geen actieve bestanddelen. En in nog andere gevallen bevat het giftige bestanddelen.

Soms zijn de bijsluiters en de verpakkingen bijzonder goed nagemaakt en amper te onderscheiden van het echte werk, en ook de prijs geeft niet altijd weg dat het over nepproducten gaat. Wees dus voorzichtig wanneer je online geneesmiddelen koopt.

Kies voor een betrouwbare (online)apotheker

Wij kunnen alleen maar aanraden om je medicijnen aan te schaffen bij de apotheker, die je in principe niet alleen authentieke (en dus uitvoerig geteste) geneesmiddelen meegeeft, maar je ook van het nodige advies moet voorzien.

Vind je een online-apotheek toch zo handig, check dan altijd of je het verplicht Europees logo ziet staan op de website. Klik erop en check in de lijst van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten of de internetapotheek correct is geregistreerd.

Maar zelfs als de apotheek op de lijst staat, ben je niet verzekerd van volwaardige farmaceutische zorg. Wil je graag weten welke online-apotheken te vertrouwen zijn? Neem dan zeker een kijkje in onze Koopwijzer online-apotheken, en ontdek welke websites van ons een goede score kregen en hoe je zelf een betrouwbare online-apotheek kunt herkennen.

Bekijk hier de resultaten

Toch op een onbetrouwbare site geshopt? Meld verdachte geneesmiddelen op de website van het FAGG.