Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Geneesmiddelen niet op stock

21 januari 2021

Problemen met de beschikbaarheid van geneesmiddelen zijn structureel geworden. Niet enkel in ons land, maar ook ver daarbuiten ondervinden patiënten daardoor geregeld ongemak en riskeren ze soms zelfs gezondheidsschade.

Wat is een tekort?

Misschien is het jou ook al eens overkomen, je stapt binnen bij je apotheker en vraagt om het geneesmiddel dat je al jaar en dag inneemt. In plaats van je het doosje te overhandigen, vertelt je apotheker je ditmaal echter dat het geneesmiddel tijdelijk niet beschikbaar is. Wanneer het weer binnenkomt, kan hij je niet altijd met zekerheid vertellen.

Bovenstaande situatie valt vaker voor dan je zou denken. Wij deden een rondvraag bij meer dan 2 000 landgenoten. Daaruit bleek dat maar liefst 28,5 % van de Belgische gezinnen de afgelopen twee jaar in zo’n situatie zat, 16 % zelfs meermaals. Daarmee is de problematiek aan een opmars bezig. Volgens de officiële lijst van het geneesmiddelenagentschap (FAGG) waren er in eind november 2020 in ons land ruim 500 verpakkingen tijdelijk niet beschikbaar. Evenveel verdwenen er dat jaar definitief van de markt. De impact op de patiënt is echter niet min. Zo moet deze soms terug naar zijn arts, komen er geregeld extra kosten bij, en kunnen er zelfs gevolgen zijn voor diens gezondheid. En dat terwijl de grootste oorzaak van tekorten commercieel getint is. Wij eisen dan ook meer actie.

Gebrek aan eenduidige definitie

Maar wanneer spreken we van een tekort? Helaas is er daarvoor geen eenduidige definitie. Farmaceutische firma’s zijn wettelijk wel verplicht een tekort aan hun overheid te melden, maar wat dan wel een tekort is dat bepaalt iedere overheid voor zich in hun wetgeving. Dat maakt het natuurlijk erg lastig om op Europees niveau deze problematiek te kunnen bespreken of zelfs gewoon de ernst ervan goed en wel te kunnen bevatten en meer inzichten te verwerven in deze complexe materie. In België werd tot voor kort een termijn van twee weken gehanteerd. Was er sprake van een tekort dat langer dan deze termijn duurde, dan moest dit aan het FAGG werden gerapporteerd. Recent werd deze signaleringstermijn echter aangepast naar drie dagen.

Het FAGG vermeldt grosso modo twee categorieën van tijdelijke onbeschikbaarheden op zijn website: de zogenaamde “reële onbeschikbaarheden” (bv. door productie- of kwaliteitsproblemen) en de “verdelingsproblemen”. Bij die laatste is het geneesmiddel in kwestie niet beschikbaar door een distributieprobleem; de firma heeft dan nog wel een stock van het geneesmiddel, maar (sommige) groothandelaars, die de apothekers moeten beleveren, hebben bijvoorbeeld geen voorraad meer. Het resultaat voor de patiënt blijft gelijk, namelijk zijn geneesmiddel is niet vlot verkrijgbaar wanneer hij er naar vraagt in de apotheek. Dat is dan ook de definitie die wij hanteren als consumentenorganisatie. Van zodra iemand niet binnen 24 uur aan de benodigde medicatie kan geraken, spreken wij van een tekort. Wettelijk gezien zijn groothandelaar-verdelers immers verplicht om zich zo te organiseren dat ze binnen de 24 uur aan de bestellingen van apothekers kunnen voldoen.

In wat volgt, trachten wij een antwoord te bieden op onderstaande vragen:

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

14 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/06/2021

Litican, een geneesmiddel dat sinds maart al niet meer beschikbaar is, zou volgens de website FAGG terug beschikbaar sinds eind mei. Meteen terug bij mijn apotheker gaan horen omdat ik dit echt nodig heb, maar nog steeds niet beschikbaar. Gegevens zijn dus niet correct… vreselijk als je continu misselijk bent…

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/05/2021

Litican 50mg is al sinds maart niet meer beschikbaar.. Als vervanging Motilium of Primperam gekregen, maar dit helpt amper, weer continu braakneigingen... Litican zal pas weer verschijnen midden juni. Is niet de eerste keer dat ik medicatie heb die niet meer op voorraad is jammer genoeg.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/03/2021

als het product niet regelmatig in de aphoteek vooradig kan zijn dia produckt verbieden in belgie dan kan een ander produkt hier wel toegelaten worden meestal zij er verwante geneesmiddelen verkrijgbaar.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/03/2021

Volgens mij is er maar 1 oplossing: een voorraad aanleggen van ongeveer 2 maanden, indien het mogelijk is.
Indien het niet mogelijk is, de arts en apotheker opnieuw raadplegen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2021

Vaak is Lodixal niet meer beschikbaar en ben ik noodgedwongen om op voorhand meerdere dozen op voorschrift te halen. Ik kan absoluut geen dag zonder en het is op dit moment het enige dat helpt tegen mijn clusterhoofdpijn. De laatste twee jaren was ongelooflijk beangstigend voor mij omdat die wel maandenlang uit de rekken verdween. Onbegrijpelijk. Ik moet continue verschillende apotheken bellen in Gent, Antwerpen, Sint-Niklaas, etc. Omdat ik geen alternatief heb.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/03/2021

beste, ik neem marevan maar nu met de nieuwe verpakking van 60 pillen betaal ik bij de ene apoteker 4 euro per doosje en bij een andere 1 euro per doosje ze zijn identiek dezelfde is dit normaal

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/02/2021

Utrogestan 100mg is voorlopig ook niet te verkrijgen. Gynaecoloog schrijft noodgedwongen een vervanging voor nl Duphaston 10 mg

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/01/2021

Regelmatig sta ik bij de apotheker voor de verrassing dat onze medicijnen niet te verkrijgen zijn . Dit betreft Depakine waar geen alternatief voor zou bestaan en campral waar eveneens geen alternatief voor zou bestaan.
De depakine kunnen we eventueel wel verkrijgen in de verpakking die voor rusthuizen bestemd is. Hier komt dan de clou er zitten er minder in en deze verpakking wordt niet terugbetaald door de ziekteverzekering. De andere verpakking is voor onze patiënt normaal gezien volledig terugbetaald. Er wordt verwacht dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Vanuit dit standpunt begrijp ik deze situatie helemaal niet meer. Is er nog samenhang in onze maatschappelijke structuren? Bestaat er nog de kracht van verantwoordelijkheid dragen, opnemen, behouden???
Hilde Koens

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/01/2021
, Gereageerd:

Beste allemaal, bedankt om deze informatie met ons te willen delen, Jullie getuigenissen zijn alvast zeer waardevol voor onze betrokken dienst ! Mvg, ^An  

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/12/2020

Tambocor was niet meer voorradig en ook niet binnen de 5 dagen beschikbaar. Heb een ander medicijn gekregen, Sandoz flecainide.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020

ik neem al 15j de bloedverdunner Marevan,verleden jaar was al eens de produktie stopgezet en nu terug problemen.de normale 25 tablet verpakking van 5 mg was weer stopgezet en er zou een 60 tablet verpakking komen.die lag ook bij de apotheken(zelf gezien)maar ze mochten ze niet verkopen,de vergunning was er niet.Dan kregen we een gelijkaarding ingevoerd produkt van Duitsland,kostte wel 10 x duurder,Marevan 0.57 eurocent,coumadin 5.50 euro
misschien hebben we nog een extra minister nodig om dit te regelen,er zijn e r nog maar 8 voor de gezondheid

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/03/2021
, Gereageerd:

Er wordt veel gepraat zonder inhoud van de ministers, maar weinig of niets gedaan.
Wij hebben 1 minister nodig die verantwoordelijkheid durf nemen.
Een minister met weinig woorden, maar met daden.
1 regering is meer dan genoeg.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020

Minder uitvoer naar buitenland.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020

Beste,
Vindt het spijtig dat veel in België wordt ontwikkeld, maar dat men liever naar het buitenland exporteert omwille van winst bejag, zoals vb emconcor was dikwijls niet voorradig omdat men in het buitenland grotere winst kon maken. En nu helemaal niet meer te kopen is...
Mvg