Nieuws

Aspen snoeit in prijzen van kankergeneesmiddelen

11 februari 2021

Afgelopen zomer stelde farmareus Aspen zelf voor de prijzen van bepaalde kankergeneesmiddelen in Europa voor de komende tien jaar met gemiddeld 73 % te verlagen. Dat voorstel kwam er na een Europees onderzoek naar de buitensporige prijzen van de firma. De Europese Commissie heeft dit voorstel nu officieel goedgekeurd.

Al in september 2016 kreeg Aspen in Italië een boete van € 5 miljoen opgelegd naar aanleiding van een klacht van onze zusterorganisatie Altroconsumo. De Zuid-Afrikaanse farmareus voerde immers een extreem agressief prijsbeleid op oude goedkope medicijnen tegen kanker. In ons land stelden we vast dat de praktijken van Aspen onze sociale zekerheid naar schatting elk jaar € 2,8 miljoen extra kostten. Na onderzoek dat de Europese Commissie in mei 2017 instelde, stelde het bedrijf afgelopen zomer voor om de prijs van deze geneesmiddelen in Europa voor de komende tien jaar met gemiddeld 73 % te verlagen. Dat voorstel is nu officieel goedgekeurd door de Europese Commissie. Meteen ook een duidelijk signaal naar andere farmareuzen om zich niet in te laten met dergelijke praktijken.

Extreem agressief prijsbeleid

Farmabedrijf Aspen verkoopt Alkeran, Myleran, Leukeran, Puri-Nethol en Lanvis, medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker, vooral bij kinderen en ouderen. In de meeste gevallen zijn er geen directe equivalenten voor deze geneesmiddelen en hoewel hun octrooien al lang geleden zijn verlopen, bestaan er ook geen (goedkopere) generieke versies.

Op zich was een zekere prijsverhoging niet onredelijk: het ging om oude goedkope medicijnen, waarvan de prijs door de overheid verschillende keren werd geblokkeerd en enkele keren verlaagd. Maar Aspen voerde een extreem agressieve prijzenpolitiek. De gevraagde verhogingen in België varieerden van 500 tot 1 600 %, en dat allemaal zonder een transparante kostenberekening te presenteren die als basis zou kunnen dienen voor een eerlijke en evenwichtige prijsafspraak. Zo steeg de prijs van Leukeran van € 10 naar € 118 per verpakking. Wij alarmeerden jaren geleden al de Belgische mededingingsautoriteit.

Overwinning voor patiënten

Het voorstel van Aspen toont aan dat de hoge prijzen van geneesmiddelen tegen kanker waarop geen octrooi rust, ongerechtvaardigd zijn en geen plaats hebben in de Europese Unie. Zeer hoge prijzen brengen het leven van patiënten in gevaar en brengen ernstige financiële schade toe aan onze gezondheidszorg. Wij zijn verheugd dat de Europese Commissie dit voorstel nu bindend heeft gemaakt. Op deze manier kunnen twisten in de rechtbank worden vermeden.

Ondertussen zetten wij onze strijd tegen de concurrentiebeperkende en ondoorzichtige praktijken van farmaceutische bedrijven onverminderd voort. De voorbije jaren dienden wij al klacht in tegen Roche en Novartis voor hun geneesmiddelen Avastin en Lucentis, tegen Biogen voor Spinraza en tegen Leadiant voor CDCA. In ons dossier over betaalbare geneesmiddelen lees je meer over onze bekommernissen en onze eisen.

Naar ons dossier