Dossier

Mijn apotheker

05 februari 2018

Een apotheker is niet gewoon een verkoper van pillen. Maar weet je wat je precies van hem mag verwachten? Zijn adviserende rol is zeer belangrijk. Hij wordt daar trouwens voor vergoed. Wij zetten alles op een rijtje.

Basis farmaceutische zorg

Van een apotheker mag je verwachten dat hij je informeert en adviseert, zowel over een gezonde levenswijze als over een rationeel en correct gebruik van geneesmiddelen en andere gezondheidsproducten. 

Een handig instrument om je te begeleiden bij het gebruik van je geneesmiddelen is het farmaceutisch dossier dat de apotheker over je bijhoudt. Telkens wanneer je bij hem een geneesmiddel koopt dat door een arts werd voorgeschreven, is hij wettelijk verplicht om dat te registreren in dat dossier. Tenzij je bezwaar maakt, voegt hij ook andere gegevens toe, zoals geneesmiddelen zonder voorschrift en andere gezondheidsproducten. Zo kan hij eventuele problemen met je medicatie voorkomen. Er bestaat bv. software waarmee automatisch interactie tussen twee geneesmiddelen kan worden gedetecteerd, d.w.z. wanneer de mogelijkheid bestaat van ongewenste reacties doordat de combinatie van bepaalde middelen andere gevolgen kan hebben dan wanneer ze elk apart worden toegediend. 
De apotheker moet je medicatiehistoriek gedurende ten minste twaalf maanden bijhouden. 
Je hebt het recht om je farmaceutisch dossier in te kijken en indien nodig gegevens aan te passen.
Dat alles kadert gewoon in wat men de basis farmaceutische zorg noemt. 

Maar er is méér. Eventueel biedt jouw apotheker je “voortgezette farmaceutische zorg” of mag hij zich je “huisapotheker” noemen. Verder meer daarover. 

Op de volgende pagina’s staan we ook stil bij:

  • wat het gedeeld farmaceutisch dossier betekent;
  • wat je mag verwachten als de apotheker voortgezette farmaceutische zorg biedt;
  • wat het statuut van huisapotheker inhoudt;
  • het feit dat de apotheker soms verplicht is om je het goedkoopste geneesmiddel te geven;
  • wat je moet verstaan onder “magistrale bereidingen”;
  • hoe een apotheker wordt vergoed;
  • hoe je snel een apotheker van wacht kunt vinden.

Wil je meer weten over de online-apotheken, waar je terecht kunt voor voorschriftvrije geneesmiddelen? Lees dan onze koopgids “Hoe herken je een goede online-apotheek?” en een samenvatting van onze test van 50 online-apotheken in 2017.

Wil je weten hoeveel een geneesmiddel kost, of er al dan niet een goedkopere variant bestaat en of het werkzaam en veilig is?

Ontdek onze databank geneesmiddelen

Heb je een klacht over een geneesmiddel? Zijn er onverwachte bijwerkingen? Heb je problemen om de bijsluiter te begrijpen? Heb je moeilijkheden om je pil uit de strip te halen? Laat ons eender welke klacht over een geneesmiddel weten via ons meldformulier.

Naar ons meldformulier voor klachten over medicatie