Dossier

Zo blijf jij de baas over je online gezondheidsgegevens

13 september 2022
e-health medische info

Gaf jij al toestemming om je gezondheidsgegevens online te delen met artsen en apothekers? En zo ja, wat wil dat dan zeggen? De vragen over het elektronisch delen van medische gegevens zijn legio. Wij zetten in dit dossier alle antwoorden op een rijtje. 

Inleiding

Eind 2021 hadden ongeveer 10,1 miljoen Belgen reeds hun toestemming gegeven om hun medische gegevens via een beveiligd elektronisch platform te delen tussen zorgverleners. Een positief gegeven. Want door dat te doen, kan een vlottere samenwerking tussen verschillende zorgverleners onderling (bv. huisarts, apotheker … ) worden bevorderd. Zeker in noodgevallen, wanneer je bijvoorbeeld een beroep moet doen op een dokter van wacht die je niet kent, kan zo’n gedeeld dossier een meerwaarde zijn. De arts krijgt dan een beter zicht op je medische achtergrond en zo kan bijvoorbeeld vermeden worden dat je een geneesmiddel krijgt toegediend waarvoor je allergisch bent.

Toestemming geven = delen met velen

Geef je je toestemming, dan stel je je medische gegevens open voor iedere zorgverlener die je in ons land behandelt én deel uitmaakt van een uitwisselingssysteem. Dat kan een apotheker zijn, je huisarts, een specialist in een ziekenhuis, een thuisverpleger …  Maar dat is niet alles. Je toestemming geldt eveneens voor zorgverleners die in de toekomst meer gegevens zullen delen en raadplegen zoals voor kinesitherapeuten en tandartsen.

De resultaten van de EhealthMonitor afgenomen door IMEC eind 2019 doen echter de vraag rijzen of Belgen die toestemming wel altijd bewust geven. 36 % gaf immers aan niet te weten of ze al dan niet “ja” hebben gezegd op de online-uitwisseling van hun gezondheidsgegevens. In dit dossier geven wij je daarom tips om je medische gegevens online beter te beschermen en te beheren. 

Specifiek naar iets op zoek? In onze gloednieuwe tool weet je binnen enkele klikken perfect waar je het kunt vinden. 

 

 

Wat je zoal in dit dossier kan vinden:

Hoe geef je toestemming om medische gegevens te delen?

Je toestemming om gezondheidsgegevens te delen activeren of net deactiveren kan je via verschillende wegen. We zetten op een rijtje hoe je te werk kunt gaan.

Waarvoor je geef je toestemming?

Geef je je toestemming, dan geldt die meteen voor een heleboel zorgverleners en uitwisselingssystemen

Hoe controleer je of je toestemming hebt gegeven?

Niet zeker of je in het verleden je toestemming al hebt gegeven, we leggen je uit via welke weg je snel kunt controleren of jouw gegevens al worden gedeeld.

Hoe kan je je medische gegevens zelf online inkijken?

Je kan niet al je gezondheidsgegevens zelf inkijken. Een overzicht van wat je als patiënt zelf kan terugvinden online.

Wie heeft er inzage in jouw gezondheidsgegevens?

Niet iedereen kan jouw gezondheidsgegevens zomaar inkijken. Waar kan je zien wie toegang heeft tot jouw gegevens?

Wie heeft jouw medische gegevens bekeken?

Je hebt het recht om te weten wie jouw gezondheidsgegevens heeft geconsulteerd. Helaas is die informatie slechts gedeeltelijk online terug te vinden. We vertellen je wat je kan vinden en waar.

Hoe kan je een zorgverlener uitsluiten?

Een slechte ervaring met een bepaalde zorgverlener? Dan bestaat de optie om deze zorgverlener de toegang tot jouw gezondheidsgegevens te ontzeggen. We leggen uit hoe je dat doet.

Hoe kan je gevoelige medische informatie verbergen?

Bepaalde gezondheidsgegevens deel je misschien liever niet met alle zorgverleners waarmee je in contact komt. Zo kun je ze afschermen.

Wat staat er online over jouw geneesmiddelengebruik?

Welke gegevens over jouw geneesmiddelengebruik worden gedeeld? En wat kun je daar zelf over terugvinden?

Hoe zorg je dat alle artsen zien dat je allergieën hebt?

Via een elektronische gezondheidssamenvatting weten alle zorgverleners waarmee je in contact komt alle essentiële gezondheidsinformatie over jou. Zo zorg je dat jij er ook eentje hebt.

Hoe kan je fouten of onvolledigheden signaleren?

Fouten of onvolledigheden in je gezondheidsdossier kunnen ernstige gevolgen hebben. Zie je er één, signaleer dit dan meteen

Hoe werken voorschriftenapplicaties?

Wat kan je met applicaties voor voorschriften doen en hoe veilig zijn ze? Wij hebben het uitgetest. De resultaten vind je hier.