Nieuws

Massale terugroeping van Kinder-chocola na salmonellabesmettingen

12 april 2022
chocolade kinder surprise ei van ferrero besmet met salmonella

Producent Ferrero breidt de terugroeping van hun bekende Kinder-chocoladeproducten uit na meerdere meldingen van een besmetting met salmonella. Met Pasen in het vooruitzicht wordt iedereen dringend verzocht na te gaan of zij deze producten in huis hebben. 

UPDATE

Uit een nieuw rapport van de Europese Voedsel- en Warenautoriteit (EFSA) en het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) blijkt dat Ferrero tijdens een van hun standaardcontroles, in december 2021, de salmonellabacterie terugvond in een melktank in een van hun Belgische vestigingen. Hierna zouden zij de vereiste hygiëneprotocollen hebben gevolgd en vervolgens negatief hebben getest op salmonella. De internationale distributie van de Ferrero-chocolade werd hierna hervat. 

Experts van de EFSA en het ECDC stellen echter vast dat meer onderzoek nodig is om de exacte oorzaak van de besmettingen te achterhalen. De tijd die tussen de productie en verkoop van de chocola zit, bedraagt namelijk ongeveer 60 dagen. De eerste bevestigde salmonellabesmetting op 21 december 2021 kan daarom niet direct gelinkt worden aan de waargenomen salmonellabacterie in de melktank in diezelfde maand. 

Intrekken van toelating Ferreo in Aarlen

Nadat in heel Europa steeds meer gevallen van Salmonellabesmettingen na consumptie van Kinder-chocolade worden gerapporteerd, heeft het FAVV gehoor gegeven aan onze bezorgdheid over de zaak en beslist om de toelating van de Ferrero-fabriek in Aarlen in te trekken. Het bedrijf was immers niet in staat om de nodige informatie vrij te geven voor het lopende onderzoek.

Daarnaast worden nu ook álle Kinder-producten van Ferrero Aarlen teruggeroepen, ongeacht het lotnummer of de vervaldatum. Het FAVV vraagt de distributiebedrijven ondertussen om deze producten uit de rekken te halen. Wij zijn tevreden over deze extra maatregelen.

Vooral kinderen getroffen, wees voorzichtig

Zeker 150 salmonella-infecties zijn gemeld in Europa en het Verenigd Koninkrijk, vooral bij kinderen onder 10 jaar. Daarvan zijn 105 gevallen met zekerheid gelinkt aan het consumeren van de chocolade-eieren. Op dit moment zijn in België 29 (nog niet bevestigde) salmonella-gevallen bekend.

Heb je zo'n product in huis, eet dit dan niet op. Voor terugbetaling kun je contact opnemen met de klantenservice van Ferrero via Consumer.Service.benelux@ferrero.com of via het nummer 0800 21042.

Hoe kan salmonella in de chocolade terecht komen?

Bij een salmonella-infectie denken we al gauw aan het eten van rauw kippenvlees of eieren, en niet aan chocolade. Het is inderdaad niet gebruikelijk, maar het is niet de eerste keer dat chocola besmet raakt. Chocola is namelijk een natuurlijk product, het komt van de cacaoboon. Dit product kan in de natuur besmet raken door uitwerpselen van dieren, bijvoorbeeld. Cacaobonen zijn daarnaast moeilijk te verhitten, waardoor de bacterie moeilijk gedood kan worden. Een andere mogelijkheid is dat de salmonella-bacterie in de melk of melkpoeder van de chocoladeproducten terecht zijn gekomen. Melk is een product dat makkelijk(er) besmet raakt. Een laatste optie is dat de salmonella in de chocolade terecht is gekomen in de fabriek zelf. Verder onderzoek naar deze internationale salmonella-uitbraak, en hoe de salmonella in de chocola is beland, volgt nog. 

Lees meer over terugroeping van voedselwaren