Nieuws

Hoe gebruik je een siliconen bakvorm?

17 november 2022
siliconen bakvormen

Kleurrijk, soepel, makkelijk af te wassen, eenvoudig op te bergen en in de meest uiteenlopende vormen verkrijgbaar: siliconen bakvormen zijn erg in trek bij jong en oud. Maar hoe gebruik je ze? Zijn ze allemaal ovenbestendig? Wij geven enkele praktische richtlijnen voor een goed gebruik.

Mogen alle siliconen bakvormen in de oven?

De meeste siliconen bakvormen zijn ovenbestendig, maar bepaalde vormen zijn specifiek bedoeld om pralines of chocolaatjes te maken en mogen niet in de oven. De fabrikant zou dit moeten vermelden op de verpakking of op de bakvorm.

Sommige modellen zijn geschikt voor de microgolfoven, maar niet op grill of crisp.

Welke temperatuur instellen voor een siliconen bakvorm?

De aanbevolen maximumtemperatuur voor het gebruik van deze bakvormen varieert van 200 tot 260°C, afhankelijk van het model. Raadpleeg hiervoor de instructies op de bakvorm of in de gebruiksaanwijzing.

Wij zijn voorstander van een verplichte vermelding van de minimum- en maximumtemperatuur op het product zelf, aangezien de originele verpakking of gebruiksaanwijzing niet altijd wordt bewaard.

Moet je siliconen bakvormen invetten?

Neen. Door de antikleef-eigenschappen kun je de vormen normaal makkelijk verwijderen. Sommige fabrikanten raden af om ze in te vetten, omdat je zo een vettige laag op de bakvorm achterlaat waardoor je ze moeilijk kunt proper maken.

Daarnaast hebben we ook gebruiksaanwijzingen gevonden waarbij je de vorm voor elk gebruik moet invetten of toch zeker de eerste keer. Maar omdat vetstof de migratie van stoffen van bakvorm naar voeding in de hand werkt, raden wij dit niet aan.

Sommige bakliefhebbers op onze redactie raden aan om de bakvorm onder koud water te houden (zowel de binnen- als de buitenkant) voordat je de mengeling erin giet. Wacht na het bakken tot de cake is afgekoeld of wacht minstens 10 minuten voordat je hem uit de vorm haalt. 

Hoe gebruik je een siliconen bakvorm? 

Siliconen bakvormen gebruik je net zoals bij klassieke ovenbereidingen. Hou daarbij de volgende maatregelen in het achterhoofd:

  • Plaats de vorm niet op een directe warmtebron (bijvoorbeeld een vuur of een hete elektrische of keramische kookplaat).
  • Gebruik geen mes of scherp voorwerp in de vorm om je cake uit te snijden.
  • Als je ze met de hand afwast, gebruik dan geen agressieve producten en geen schuurspons. 
  • Siliconen bakvormen kunnen chemische stoffen afgeven in onze voeding die mogelijk schadelijk zijn. Gebruik deze bakvormen daarom niet dagelijks. 

Elke fabrikant moet een gebruiksaanwijzing bij zijn product leveren. Soms staan bepaalde instructies op de bakvorm zelf:

In enkele gevallen konden wij moeilijk begrijpen wat bepaalde symbolen betekenen. Dit vergroot de verwarring bij de consument. Fabrikanten moeten dan ook voor meer duidelijkheid zorgen.

Welke materialen zijn een goed alternatief voor siliconen? 

Als je een alternatief zoekt voor siliconen bakvormen, geef dan de voorkeur aan glazen of metalen (in RSV/roestvrij staal) schaaltjes. Ook al zijn ze minder praktisch in gebruik, ze blijven een goede manier om smakelijke creaties te realiseren.