Nieuws

Hoe veilig zijn siliconen bakvormen?

17 november 2022
siliconen bakvormen voor kinderen

Bak je graag? Dan gebruik je zoals zovelen wellicht een siliconen bakvorm. Wij testten 25 modellen op vlak van veiligheid. Onze raad: je gebruikt ze beter niet voor kinderen. Of toch zeker niet te vaak.

Bakvormen zijn niet altijd veilig voor je gezondheid

Cakejes bereiden samen met jouw kinderen, qualitytime verzekerd. Maar sommige siliconen bakvormen kunnen tijdens het bakken chemische stoffen afgeven. Die komen dan in de cake terecht. Aangezien ze mogelijk schadelijk kunnen zijn voor jou en jouw kind, gebruik je dit soort bakvormen dus beter niet te vaak.

Welke siliconen bakvormen zijn ongezond?

Wij hebben 25 bakvormen getest om uit te zoeken of ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Aan de hand van een zogeheten migratietest gingen we na of er chemische stoffen van de bakvorm naar de voeding overgaan. 

Resultaat van onze test

Resultaat: we vonden inderdaad verschillende chemische stoffen terug. Daarom raden we aan om dit soort bakvormen slechts af en toe te gebruiken en niet dagelijks, vooral wanneer de bereidingen bestemd zijn voor kinderen.

In kleine hoeveelheden vormen de stoffen die we hebben aangetroffen wellicht geen groot gevaar voor de gezondheid. Maar bij veelvuldig gebruik van deze bakvormen neem je natuurlijk ook meer van die stoffen in. En dat kan wel een risico inhouden voor kinderen vanwege hun lagere gewicht. 

Meer onderzoek nodig

Er is meer onderzoek nodig naar de giftigheid van deze materialen om te zien in welke mate deze bakvormen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daarnaast bestaat er geen geharmoniseerde wetgeving voor dit soort siliconen producten. Neem daarom beter je voorzorgen.

Dit zijn de veiligste bakvormen van onze test

In 2014 testten we 14 siliconen bakvormen en ook toen stemden de resultaten ons niet welgezind.

Uit beide testen blijkt dat het wel degelijk mogelijk is om veiligere siliconen bakvormen te produceren, zoals de vier producten die wij aanbevelen. Maar niet alle fabrikanten doen de moeite om hun producten te controleren vooraleer ze de fabriek verlaten. Volgens onze criteria lieten 21 van de 25 geteste bakvormen te wensen over.

Bekijk onze testresultaten

Siliconen bakvorm veilig gebruiken

Als je een siliconen bakvorm wilt aanschaffen en gebruiken zonder risico, houd dan een aantal maatregelen in het achterhoofd. 

  • Koop hem niet voor een prikje in eender welke webshop of goedkope winkel en vermijd producten van buiten de EU. 
  • Controleer of het glasvorksymbool erop staat, want dat geeft aan dat het product in contact mag komen met voeding. 
  • Lees aandachtig de instructies en maak de bakvorm goed schoon voor het eerste gebruik.
  • Vul hem daarna met een mengeling van water, bloem en olie en zet hem een uurtje in de oven op 220°C. Gooi de inhoud daarna weg. Zo ben je al een deel van de migrerende stoffen kwijt. 
  • Neem tot slot het zekere voor het onzekere en vermijd dagelijks gebruik. 

Lees hier alles over het gebruik van siliconen bakvormen.