Nieuws

Twee minuten in de microgolf maakt niet bacterievrij

01 juni 2017
SCHOTELDOEK

Een onlinepublicatie beweert dat twee minuten op 800 W genoeg is om uw vaatdoek of afwasspons te steriliseren. Dat wilden wij ook wel eens proberen, maar we kregen niet het verhoopte resultaat. Voorzichtig dus met zulke trucjes!

Met het blote oog is het niet te zien, maar een keuken is best een vuile plaats. Bacteriën en virussen vanop voeding, vooral rauw vlees en kip, kunnen zich via aanraking gemakkelijk verspreiden. Zo’n kruisbesmetting kan gebeuren via uw handen, maar ook via keukenmateriaal zoals een snijplank of een mes, maar ook via het werkblad of de vaatdoek waarmee u dat schoonmaakt. 

Reden te meer om alles goed te reinigen en de kiemen te doden. Het internet heeft daar een trucje voor: snel steriliseren in de microgolfoven. Voor volledige gemoedsrust zult u uw vaatdoeken echter op de ouderwetse manier moeten wassen. Twee minuten in de microgolf op 800 Watt volstaat immers niet om alle kiemen te vernietigen.

Wel verminderd, niet volledig vernietigd

In een Amerikaanse publicatie beweren onderzoekers dat de microgolfoven een krachtige steriliseermachine is. Het zou volstaan om een vuile vaatdoek vochtig te maken en twee minuten op 800 Watt te verwarmen om alle ziekmakers te elimineren.

Wij namen de proef op de som en gebruikten vier katoenen vaatdoeken een week lang intensief maar in normale keukenomstandigheden. We maten het totale kiemgetal voor en na de behandeling in de microgolfoven. Maar hoewel dat kiemgetal wel degelijk was gedaald, konden we de vaatdoeken zeker niet gesteriliseerd noemen.

Risico op voedselbesmetting

Wie blindelings vertrouwt op het trucje, kan zich heel wat problemen op de hals halen. Producten zoals rauw vlees, vis, schaaldieren of eieren kunnen immers drager zijn van ziekmakers als Salmonella, Campylobacter, Listeria of E.Coli. Sowieso raden wij de microgolfmethode liever helemaal af, aangezien de doek ook nog eens vuur kan vatten als hij niet vochtig genoeg is.

Liever op 60 graden

Gebruikte vaatdoeken wast u beter in de machine op (minstens) 60 graden en laat u nadien goed drogen. Idealiter vervangt u uw vaatdoek om de twee dagen.