Extreme hitte: zo vermijd je voedselvergiftiging (gebeurt vaker dan je denkt)!

Wanneer de hitte drukkend wordt, krijgt ons lichaam het zwaar te verduren. Bij hoge temperaturen verhoogt de kans op uitdroging, zonneslag en voedselvergiftiging. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige gewoontes die je gezondheid kunnen beschermen. Ontdek hier de essentiële tips voor wanneer het kwik de hoogte inschiet.

Wat te eten en drinken bij warm weer
Warm weer vraagt veel van je lichaam. Je zweet meer, misschien heb je minder trek dan anders of voel je je slap. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, minstens 1,5 à 2 liter water. Vooral kinderen moeten daarbij actief gestimuleerd worden aangezien zij het dorstgevoel nog niet voldoende herkennen.
Daarnaast volg je ook beter deze richtlijnen:
- Eet lichte maaltijden, zoals salades, fruit en (koude) soep
- Eet veel groenten en fruit, zo krijg je water en vitamines binnen
- Vermijd rauw vlees en vis
- Vermijd alcohol, dat droogt je meer uit dan dat het je hydrateert. Drink in plaats daarvan water en niet-alcoholische dranken.
Kun je niet weerstaan aan een verkoelend ijsje, check dan wel dat de ijsverkoper de ijsschep na elk gebruik reinigt onder stromend water. Vermijd ook softijs dat wordt gemaakt in machines die in de volle zon staan.
Hoe voedsel bewaren bij warm weer
Koop kwetsbare producten pas op het laatst en gebruik een koeltas
- Controleer in de winkel nauwgezet de vervaldata van voorverpakte etenswaren
- Check welke temperaturen vermeld staan bij de koeltogen (max. 4°C voor gehakt vlees en producten op basis van gehakt vlees, max. 7°C voor bereide vleeswaren en banketbakkersproducten)
- Laad de diepvriesproducten en bederfelijke eetwaren zoals vis en vlees pas op het laatst in je winkelkar
- Gebruik een koeltas en koelelementen om je etenswaren koel te transporteren
- Laat je boodschappen zeker niet te lang in de wagen liggen (idem voor een picknick). Leg bederfelijke producten thuis meteen in de koelkast of de diepvriezer
Meer tips en tricks om veilig voedsel te bewaren
Bewaar eten in de koelkast of vriezer
- Open de deur van koel- en vrieskasten zo min mogelijk, laat ze niet te lang openstaan
- Stel de temperaturen van je koelkast (maximum 4°C in de koudste zone) en diepvriezer (-18°C of kouder) juist in. Controleer eventueel met een thermometer. Regel zo nodig de thermostaat bij om de correcte temperatuur te bereiken
Laat zeker geen restjes op het aanrecht of buiten staan
Overschotten van een picknick, barbecue of gewone maaltijd plaats je maar beter zo snel mogelijk koel. Met dit warme weer vermenigvuldigen bacteriën zich nog sneller dan anders, en restjes bederven dus eens zo snel.
Zeker met restjes van vlees, vis, sauzen of zuivelproducten moet je oppassen als de temperaturen in de hoogte schieten.
Tips voor een veilige maaltijd (barbecue of niet)
Zorg dat vlees en vis binnenin goed gegaard zijn
De meeste gevallen van voedselvergiftiging en andere infecties worden veroorzaakt door besmet vlees of besmette vis. Precies daarom is het extra belangrijk om vis en vlees goed tot in de kern te verhitten, zodat eventuele ziekmakers zoals bacteriën, virussen of parasieten in de mate van het mogelijke worden vernietigd.
Gebruik eventueel een voedselthermometer om de kerntemperatuur van je vlees en vis te controleren. Zo weet je zeker dat alles goed gaar is.
Tips voor een geslaagde barbecue
- Hanteer een goede handhygiëne
- Bewaar het voedsel dat op de barbecue moet bereid worden in de koelkast, en haal het er pas uit als je begint te bakken
- Gebruik ander bestek en andere snijplanken en schotels voor rauw en gegaard vlees, om kruisbesmetting te vermijden
- Sauzen, slaatjes en andere bijgerechten hou je het best zo lang mogelijk in de koelkast
- Vlees dat bereid werd, maar niet opgegeten, laat je niet buiten staan. Plaats het snel op een koele plaats
- Je kunt het vlees vooraf garen door het te bakken, koken of grillen. Zo vermijd je dat het vlees onvoldoende gaart op de barbecue
Tips voor een geslaagde picknick
- Bewaar je picknick in de koelkast tot net voor vertrek
- Gebruik voor drank bij voorkeur een aparte koeltas of -box, aangezien je die waarschijnlijk vaker zult openen
- Zorg voor voldoende koelelementen en plaats ze boven op je picknick, koude lucht daalt immers
- Zoek een schaduwrijk plekje voor je koelbox, zet hem niet in volle zon
- Opgelet, zelfs met een koelbox blijft je eten slechts enkele uren vers. Voorzie dus niet te veel, zodat je zonder overschotten huiswaarts kunt keren. Restjes van een picknick eet je beter niet meer op
Waarop moet je letten bij voedselvergiftiging
Voedselinfecties zijn doorgaans te wijten aan gebrekkige hygiëne of slechte bewaaromstandigheden. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, senioren en mensen met verminderde weerstand zijn er bij erg warm weer extra gevoelig voor. Zij raadplegen sowieso beter een arts.
Let op voor deze symptomen:
- Hoofdpijn
- Droge mond
- Diarree
- Buikpijn
- Misselijkheid
- Braken
- (Koorts)
De symptomen van een voedseltoxi-infectie treden al enkele uren na consumptie van besmette voeding op, meestal zonder koorts. De ongemakken van voedselvergiftiging of -infectie duren doorgaans een dag. Als je aanhoudend last blijft hebben van een bepaald symptoom (hoofdpijn, droge mond, diarree, enz.), ga je beter langs de dokter.