Nieuws

Coronavirus: zo betaal je in de winkel zonder de betaalterminal aan te raken

23 maart 2020
coronavirus en betalen in de winkel

Elektronische betalingen worden tijdens deze coronacrisis overal zoveel mogelijk aangeraden. Als je liever de toetsen van de betaalterminal niet aanraakt, is er de mogelijkheid van contactloos betalen met je kaart en betalen met je smartphone. 

Wanneer je boodschappen gaat doen, is er éénbelangrijke vereiste: was daarna zorgvuldig je handen. Wil je in de winkel zelf liever niet de toetsen van de betaalterminal aanraken, dan zijn er twee mogelijkheden om te betalen.

Echte contactloze betaling

Wanneer er op je bankkaart een logo staat met vier golfjes, kun je contactloos betalen. Je moet daarvoor gewoon je kaart dicht bij datzelfde logo op de terminal zelf brengen. Je moet dan geen pincode ingeven. 

Als je een smartphone hebt die geen iPhone is, kun je ook contactloos betalen als je de NFC-functie hebt gedeblokkeerd. Je kunt daar alles over lezen in ons dossier Contactloos betalen: wat moet je weten? 

Let wel: contactloos betalen kun je alleen voor een niet al te groot bedrag. Doorgaans maximaal € 25. De banken willen zo fouten en fraude voorkomen. Bovendien zul je na een aantal contactloze betalingen of zodra je met die betalingen in totaal een bepaald bedrag overschrijdt (in principe € 50), toch één keer je pincode moeten inbrengen. Kwestie van je identiteit eens te controleren. 

Check altijd goed het bedrag dat je moet betalen alvorens je kaart aan de terminal te swipen. Er wordt je immers niet gevraagd om te bevestigen.

Betaling via smartphone mét bevestiging

De meest voorkomende app waarmee je via je smartphone kunt betalen maar wel met een bevestiging, is Payconiq by Bancontact. Bijna alle Belgische banken bieden die formule aan. Je moet ten minste één debetkaart (Bancontact) aan de app koppelen. Uiteraard kun je de app alleen gebruiken als de handelaar die betaalmethode aanvaardt.

De betaling houdt in dat je een QR-code scant, het gevraagde bedrag checkt of zelf ingeeft, en vervolgens bevestigt met je geheime code via de toetsen van je telefoon. Zo moet je de betaalterminal in de winkel dus ook niet aanraken.

Er bestaan nog andere betaalapps: de Bancontactfunctie geïntegreerd in bepaalde bankapps, Google Pay, Apple Pay … 

Ook bij deze tweede betaalmogelijkheid kun je slechts een beperkt bedrag betalen, maar de limieten liggen hoger dan bij de formule waarbij je zonder bevestiging betaalt. Ze verschillen volgens de bank en volgens het systeem.

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Deel je mening of stel je vraag in de groep Geld van onze community Geld & verzekeringen .

 9 reacties

User name
NIKI VANGENEUGDEN
27/03/2020

Onze bank deelde mee dat ze dit niet kunnen doen omdat de wet dit niet toelaat. Niet voor particulieren , bedrijven of zelfstandigen. Deze maatregel is opgeroepen maar niet uit gewerkt.

Met vriendelijke groeten,
Riva

User name
NIKI VANGENEUGDEN
27/03/2020

Onze bank deelde mee dat ze dit niet kunnen doen omdat de wet dit niet toelaat. Niet voor particulieren, bedrijven of zelfstandigen.

User name
LIES BOEKEN
28/03/2020

Mijn partner zit in een risicogroep vanwege zijn gezondheid en is daarom door de dokter “thuis geschreven”. Hopelijk komt dit ook in aanmerking voor het uitstel want via het ziekenfonds is je uitkering lager dan stempelgeld en heb je geen recht op het voordeel dat wordt toegekend voor gas en elektriciteit.

User name
LOUIS MEULEMAN
30/03/2020

Louis Meuleman
Ik begrijp niet goed dat veel mensen nu al klagen dat ze hun rekeningen niet kunnen betalen door de corona crisis ze zijn pas sinds drie weken tijdelijk werkloos wat moeten de mensen dan zeggen die in een bedrijf in moeilijkheden al maanden vier weken stempelen en dan een week werken en geen kwijtschelding van energie factuur krijgen of uitstel van rekeningen

User name
GEORGES BAUWENS
30/03/2020

ik ken iemand die op de zwarte lijst staat maar een (te)hoge woonlening heeft. Zou er ondanks deze geen nieuw her krediet mogelijk zijn die niet zo zwaar doorweegt

User name
GEORGES BAUWENS
30/03/2020

ik ken iemand die op de zwarte lijst staat maar een (te)hoge woonlening heeft. Zou er ondanks deze geen nieuw her krediet mogelijk zijn die niet zo zwaar doorweegt

User name
FRANCOIS VERMEULEN
30/03/2020

Mij is altijd gezegd dat je best 6 maal je maandinkomen opzij hebt staan om onverwachte tegenslagen aan te kunnen. Spijtig genoeg kunnen veel gezinnen dit niet omdat er belangrijker zaken zijn (vakantie, een nieuw Iphone van slechts 899 euro, een duur internetabonnement enz.) Als een aantal gezinnen nu al in de prolemen zit, wat doen zij dan als hun wasmachine of droogkast stuk gaat. Een nieuwe kopen op afbetaling? Wat raad Test-aankoop aan als reserve?

User name
KELLY LUYCKX
31/03/2020

Hebben net van onze bank vernomen dat alles op hold staat en dat de leningen in April gewoon moeten betaald worden. Er moet eerst een ministerieel besluit komen alvorens uitstel te kunnen verlenen. Uitstel is ten vroegste voor mei

User name
DIDIER FRANCART
31/03/2020

Ik veronderstel dat vele mensen nu in de problemen gekomen zijn doordat hun consumentenkrediet in het gedrang komt. Is daar al aan gedacht om dit tijdelijk allemaal te bevriezen. Ik denk bv aan de mensen die bij Plopsaland seizoensarbeid verrichten en die plotseling allemaal afgedankt worden.

Community

Geld & verzekeringen

Gerelateerde discussies