Nieuws

Alleen vitamine D-supplement noodzakelijk voor kinderen

06 september 2021

Vraag je je af of jouw kind nood heeft aan een vitamineboost? Wat moet je je kind precies geven? Zal er een vitaminetekort ontstaan als je geen supplementen geeft? Wij leggen het voor je uit.

Om meteen antwoord te geven op alle vragen: alleen een vitamine D-supplement is nuttig voor kinderen. In België beveelt Kind en Gezin een suppletie aan van 400 IE (internationale eenheid) of 10 microgram vitamine D per dag tot de leeftijd van 6 jaar. Het is essentieel voor hun groei en stelt hen in staat sterke botten en tanden te ontwikkelen door calcium uit de voeding op te nemen. 

Bepaalde voedingsmiddelen bevatten ook vitamine D (zoals vetrijke vis, boter, margarine), maar het gehalte aan vitamine D in voeding en de mogelijkheid om dat op te nemen zijn relatief beperkt. 

Blootstelling aan de zon (15 tot 20 minuten per dag) is een uitstekende dagelijkse bron van vitamine D. In de winter laten de weersomstandigheden dit echter niet altijd toe. Het gebruik van bedekkende kleding en zonnebrandcrème in de zomer verhindert ook de opname van vitamine D.
Baby's moeten ook extra vitamine D krijgen (vaak via druppels). Hoewel er vitamine D in moedermelk en zuigelingenvoeding zit, zijn dat te kleine hoeveelheden. En blootstelling aan de zon is sterk afgeraden voor zuigelingen.

Raadpleeg onze analyse van 34 vitamines D voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

Naar dossier voedingssupplementen voor kinderen

 

Een andere vitamines?

Voor een gezond kind wordt alleen een vitamine D-supplement aanbevolen. Een evenwichtige voeding is voldoende om in de behoefte aan andere vitaminen en mineralen te voorzien. 

Een supplement kan eventueel interessant zijn als er een bewezen tekort is en dat het kind door een arts wordt opgevolgd. Voedingssupplementen kunnen bijvoorbeeld worden aanbevolen voor vegetarische en veganistische kinderen. En als je denkt dat je kind niet genoeg groenten of vis eet, bijvoorbeeld, aarzel dan niet om erover te praten met een arts. Alleen een medische professional kan je hierover raad geven.