Koopgids

Hoe je koffie kiezen?

24 juni 2021

Hou je (net als zoveel anderen) van koffie, maar ken je er niet genoeg van? Onze koopgids helpt je de verschillen te begrijpen tussen de verschillende soorten koffie op de markt... Dé oplossing om eindelijk een juiste keuze te maken die aan je verwachtingen voldoet.

De soorten koffie

Belgen zijn echte koffiedrinkers, naar schatting drinken we elke dag gemiddeld bijna 2kopjes. Maar heb je een idee van wat je precies koopt of bestelt in je café op de hoek?

Wereldwijd bestaan er wel een honderdtal verschillende variëteiten koffie, elk met hun eigen specifieke smaak. Al deze verschillende types kun je echter bijna steeds terugbrengen tot twee soorten bonen: de arabica en de robusta. 

Over het algemeen vind je ofwel 100% arabica-koffie ofwel een mengeling van arabica en robusta.

Arabica

Arabica-koffie wordt al eeuwen gekweekt, vandaar dan ook het grote aantal variëteiten dat je vandaag kunt kopen. De verschillen hangen vooral af van de plek waar de koffie wordt verbouwd. Dat kan in Brazilië zijn, op Java (Indonesië), in Kenya of Colombia, al wordt het gros van de arabica-bonen gekweekt in Centraal- en Zuid-Amerika. Dit zijn ovaalvormige bonen met een kleine onregelmatige inkeping aan de platte zijde.

De arabica wordt gezien als een boon van hoogstaande kwaliteit. Ze is zeer geraffineerd en heeft een meer ontwikkelde smaak dan de robusta-boon. Bovendien is het de enige koffiesoort die niet met andere gemengd hoeft te worden. Wanneer alle bonen van eenzelfde soort uit één plek afkomstig zijn, spreken we van “single origin”. 

De arabica bevat minder cafeïne dan de robusta, namelijk tussen 0,9 en 1,7%. Als je van zachte, delicate koffie houdt, kies je best een mengeling van 100% arabica.

Schrik echter niet van het grote aantal arabica-soorten dat je in de speciaalzaak aantreft. Moka, vernoemd naar de Jemenitische havenstad Mokka (Mocha), is één van de meest bekende en wordt gekenmerkt door vrij kleine, heterogene koffiebonen met zeer fruitachtige smaak.

Een andere bekende bonensoort is de Bourbon. Deze wordt ook geproduceerd op basis van kleine, zij het iets rondere bonen. Deze boon heeft een krachtige geur en geeft je koffie een intense smaak. 

Ook de Maragogype is een bekende arabica-variëteit, afkomstig uit Brazilië en herkenbaar aan de grote bonen. Deze plant krijgt aan het uiteinde van haar takken een ronde boon, beter gekend als de olifantsboon. Deze variëteit heeft een specifieke en zoete smaak.

Voor de andere soorten moet je gewoon eens experimenteren en vragen of je ze kunt proeven, om zo te weten welke koffie je voorkeur wegdraagt.

Robusta

Vóór de 20ste eeuw werden robusta-bonen nooit gebruikt. Ze zijn vooral populair op plaatsen waar de arabica zich niet goed kon ontwikkelen, zoals in West-Afrika of Zuidoost-Azië. Toch worden ze ook in Brazilië op grote schaal verbouwd.  

Robusta-bonen zijn rond van vorm en hebben, in tegenstelling tot arabica-bonen, een rechte inkeping op de platte zijde. Ze zijn trouwens beter bestand tegen ziektes en kennen een hoger rendement. Wel worden ze steeds gemengd met andere bonensoorten, hetgeen we een “blend” noemen.

Mag je koffie wat sterker zijn, dan kies je best voor een koffie op basis van robusta. Deze bevat namelijk tussen 2 en 4,5% cafeïne, beduidend meer dus dan de arabica-boon. De smaak is over het algemeen intens, krachtig en relatief bitter.

Door robusta in een mengeling te verwerken, verkrijg je trouwens een mooi crème-achtig laagje, in het vakjargon ook wel “crema” genoemd.