Dossier

Volkorenbrood, jouw bondgenoot

21 januari 2021

Brood maakt waarschijnlijk deel uit van je dagelijkse voeding. En er is een veelvoud aan soorten brood. Dus waar hou je het best rekening mee bij je keuze? En is er een ingrediëntenlijst te vinden bij brood dat niet-voorverpakt wordt verkocht? En waarom is volkorenbrood een aanrader? Het antwoord op al deze vragen vind je in dit dossier. 

Inleiding

Brood is het traditionele basisvoedsel in veel culturen. Bij ons wordt brood meestal dagelijks geconsumeerd. Het is daarom essentieel dat het brood van goede kwaliteit is en dat je weet wat je precies eet. Er is een veelvoud aan soorten brood: wit, bruin, volkoren, meergranen, boerenbrood, voorgebakken brood, bio of niet, toastbrood, vierkant brood, rond brood, stokbrood, pistolets ...

Bij ons zijn niet-witte broden goed voor ongeveer 72% van de verkoop. Dit is vrij goed nieuws als je bedenkt dat wit brood, enkel gemaakt van geraffineerde bloem, de minst gezonde broodsoort is. Het is immers beter om te kiezen voor volkorenbrood of iets gelijkaardigs, want volkorengranen zijn een belangrijke meerwaarde voor je gezondheid. Ze bevatten erg veel vezels, vitamines en mineralen, maar ook essentiële vetzuren en andere voedingsstoffen, waarvan er een heel aantal oxidatieremmende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Voldoende volkoren consumeren is daarom één van de belangrijkste pijlers van een gezonde voeding. En brood kan een geweldige bron van volkorengranen zijn, op voorwaarde dat je de goede keuze maakt.

Maar hoe kan je de samenstelling achterhalen van het brood dat je overweegt te kopen? In de rekken, zowel in de supermarkt als bij de bakker, kan je vaak niets anders doen dan te vertrouwen op wat je ziet. Je enige hulplijn om een gezonde en gefundeerde keuze te maken is je eigen deductievermogen, dat soms zonder het te beseffen toch misleid wordt door de benamingen, namen of kleuren van het begeerde brood. Gezien het grote aantal verschillende broodsoorten, zou een beetje hulp bij keuze erg welkom zijn: een lijst met ingrediënten, duidelijke en betrouwbare benamingen ... We moeten echter vaststellen dat dit niet vaak het geval is. De benaming en de ingrediëntenlijst voor los brood ontbreken heel vaak. En daar moet verandering in komen.

Om dit wat duidelijker te maken, leggen we de volgende zaken uit in dit dossier:

En natuurlijk verwijzen we u door naar ons dossier over volkoren

Naar het dossier volkoren