broodmachines

Koopgids broodmachine

Met een broodmachine kun je bijna altijd verschillende soorten brood maken. Je kunt dus zelf kiezen waar je zin in hebt en met welke geur je 's morgens wakker wordt. Daartegenover staat wel dat je er enkele uren tijd in moet steken.

Stap-voor-stap gids

Waarom is een broodmachine interessant?

Je eigen brood maken met behulp van een broodmachine heeft verschillende voordelen:

  • Je hebt altijd vers brood wanneer dit het best uitkomt, zonder dat je het huis uit moet
  • De mogelijkheden in verschillende soorten brood zijn quasi onbeperkt dankzij de verschillende soorten bloem die je kunt kopen. Je kunt ook een brood kopen dat rekening houdt met bepaalde specifieke vereisen (bv. zoutarm, zonder gluten)
  • Je brood is goedkoper
  • En "last but not least", je krijgt de heerlijke geur van versgebakken brood er gratis bij.
Terug naar boven

Is het echt goedkoper om zelf brood te bakken?

Ja. We hebben de berekening gemaakt: een brood dat je zelf bakt kost ongeveer € 1,30, tegenover op het moment van publicatie € 2,70 voor een gewoon brood bij de bakker. Hoeveel je precies bespaart en hoe snel je je broodmachine hebt terugverdiend, hangt af van hoe veel broden je eet. Maar een (groot) gezin dat dagelijks een brood nodig heeft, kan tot € 500 per jaar besparen.

Het verschil wordt groter als je graag al eens een "speciaal" brood eet (met noten, meergranen, boekweit, zuurdesembrood ...), waarvan de prijs bij de bakker gemakkelijk kan oplopen tot € 5.

En in vergelijking met het brood van de supermarkt? Daar vind je ook brood in alle soorten en maten, maar in tegenstelling tot wat velen denken, is het niet altijd voordeliger dan wanneer je gewoon bij de bakker gaat.

Bereken hoeveel je bespaart met een broodmachine

 
Terug naar boven

Hoeveel kost een broodmachine?

Bij onze meest recente test van broodmachines schommelde de prijs tussen € 72 en iets meer dan € 200.

Broodmachines zijn quasi onverslijtbaar, dus ook al kost het toestel iets meer - reken op tussen € 100 en € 200 voor een toestel van goede tot zeer goede kwaliteit - , dan heb je die investering nog altijd op vrij korte termijn terugverdiend als je het geregeld gebruikt. Bovendien zijn wisselstukken zoals de mixer vrij eenvoudig te vinden.

Verbruikt een broodmachine veel elektriciteit?

Een broodmachine verbruikt ergens tussen 289 en 346 Watt per uur, wat verwaarloosbaar is. Tegen een elektriciteitsprijs van € 0,4/kWh (in september 2022, nvdr.) betekent dit zo'n € 0,13 per brood.

Als je hoopt om op energie te besparen door het snelle programma te gebruiken, dan moeten we je teleurstellen. Voor een volkorenbrood verbruik je slechts 57 Watt per uur minder. Het is dan ook geen goed idee om dit programma te gebruiken met het oog op energiebesparing.

Terug naar boven

Is het gemakkelijk te gebruiken?

Als je nooit een broodmachine hebt gebruikt, dan vraag je je misschien af of het niet te moeilijk is om zelf een brood te bakken. Nee, deze toestellen behoren zeker niet tot de meest complexe huishoudelektro. Ze zijn vrij intuïtief te gebruiken en ze hebben veel en gevarieerde automatische programma's.

Terug naar boven

Zijn ze moeilijk om te onderhouden?

We moeten eerlijk zijn: een broodmachine is (nog) niet bepaald zelfreinigend. Er komt dus wel wat afwas en wat onderhoud bij te pas als je zelf brood wilt bakken. Maar het is niet erg moeilijk om het toestel schoon te maken. En het vraagt zeker niet meer tijd dan wanneer je handmatig het deeg zou maken en het in een vom in een gewone oven zou bakken.

Sommige machines hebben ook kleine holtes waarin vuil of stukjes brooddeeg vast kunnen komen te zitten. Een goed onderhoud is dus noodzakelijk om te voorkomen dat het vuil zich ophoopt en de hygiëne in het gedrang komt.

Terug naar boven

Hoe kies je een broodmachine?

Buiten de verschillende programma's die het toestel aanbiedt zijn er nog bepaalde criteria die belangrijk kunnen zijn als je een broodmachine koopt:

  • Als het toestel een kijkvenster heeft, kun je in de gaten houden hoe hard je brood al gebakken is. Maar dit is geen must. Want meestal wordt het venstertje toch wazig en na verloop van tijd wat vuil, zodat je er niet meer veel door ziet.
  • Gewicht van het brood: bij de meeste toestellen kun je broden met een uiteenlopend gewicht bakken, meestal tussen 500 en 1500 gram.
  • Automatische toevoer: bij sommige broodmachines, zij het een minderheid, heb je een apart compartiment voor rozijnen, noten, granen of bakpoeder, zodat die tijdens het bakproces automatisch aan het deeg kunnen worden toegevoegd. Bij de meeste toestellen klinkt een geluidssignaal op het moment dat de extra ingrediënten bij het deeg mogen. Zo'n automatische toevoer is handig omdat je dan niet noodzakelijk in de buurt moet blijven als je bv. een noten- of rozijnenbrood wilt maken.
  • Menghaak: modellen die een grotere kuip hebben, zijn soms uitgerust met twee menghalen. Hiermee kan het toestel een grotere hoeveelheid deeg kneden. Het nadeel is wel dat het brood ook twee gaten heeft aan de onderzijde.
  • Scherm: soms zijn de schermpjes van broodmachines moeilijk te lezen doordat de tekst te klein is of doordat het scherm te veel weerkaatst. 
  • Bakgraad: met een broodmachine kun je zelf de bakgraad van je brood kiezen, van licht gebakken brood tot een (zeer) donkere korst. Jammer genoeg is het resultaat niet altijd wat je verwacht. Tijdens onze test waren sommige broden duidelijk niet goed genoeg gebakken. Meestal was het resultaat slechter bij een volkorenbrood dan bij een wit brood.

Problemen met de bakgraad

Terug naar boven

Welke programma’s heeft een broodmachine?

Een broodmachine stelt je bijna altijd in staat om diverse broodbereidingen te maken: wit, bruin, volkoren, "Frans" brood, krentenbrood, maar net zo goed glutenvrij brood, briochebrood enz. Met de meeste machines kun je ook cake bereiden, terwijl de programma's zonder bakken geschikt zijn voor deeg voor taart, pizza, lasagne, tagliatelle enz. Zo goed als alle toestellen bieden eveneens de mogelijkheid om confituur te maken. Heb je een specifieke voorkeur qua brood, dan check je best even of het toestel dat programma heeft.

Terug naar boven

Wat is het nut van een warmhoudfunctie?

Wanneer het programma ten einde is, moet je het brood idealiter meteen uit het toestel kunnen halen. Door de condensatie die zich in het toestel vormt, kan de krokante korst van je versgebakken brood anders te zacht worden. De meeste broodmachines hebben echter een warmhoudfunctie die het brood nog half uur of een uur knapperig kan houden. Panasonic heeft zijn Croustina modellen voorzien van een metalen deksel. Door het 'oven-effect' dat zo ontstaat, wordt de korst nog knapperiger dan in andere machines.

Terug naar boven

Is een timer een vereiste?

De bereiding van een brood met de broodmachine duurt al snel drie à vier uur, of zelfs vijf uur voor een volkorenbrood. Aangezien je het best aanwezig bent wanneer het programma ten einde is, kan een timer erg handig zijn. Zo kun je zelf bepalen wanneer je brood klaar zal zijn. 

Terug naar boven

Waar moet je verder nog op letten?

Kijkvenster

Met een kijkvenster kun je in de gaten houden hoever het bakproces is gevorderd. Zo’n kijkvenster is echter geen must. Doorgaans beslaan ze of worden ze vuil, wat het kijken al erg bemoeilijkt. 

Gewicht van het brood

Met de meeste machines is het mogelijk om broden van verschillend gewicht te bakken. Dat kan variëren van 500 tot 1500 gram.

Verdeelbakje

Sommige broodmachines beschikken over een apart bakje waar je rozijnen, noten of zaden in kunt doen, die dan tijdens het bakproces automatisch worden toegevoegd aan het deeg. Bij de andere toestellen geeft het toestel met een zoemer aan wanneer de extra ingrediënten moeten worden toegevoegd. Een verdeelbakje kan handig zijn, wanneer je ook voor rozijnenbrood of broden met nootjes of zaden de timer van het toestel wilt kunnen gebruiken. 

Kneedhaken

Broodmachines met een groter bakblik zijn soms uitgerust met twee deeghaken. Je kunt op die manier een grotere hoeveelheid deeg tegelijkertijd kneden. Het nadeel is wel dat er dan twee gaten zitten aan de onderzijde van je brood.

Terug naar boven