Dossier

Kruiden en specerijen

05 oktober 2007
Kruiden en specerijen

05 oktober 2007

Zonder kruiden en specerijen verliezen veel gerechten een deel van hun smaak. Vaak is het vooral een kwestie van weten hoe ze te gebruiken om een verrukkelijke schotel dat extraatje te geven. Enkele basisprincipes kunnen u helpen een kruidige schotel op tafel te toveren.

Opgedeeld volgens de kracht van het aroma

Bij het gebruik van kruiden en specerijen moet men rekening houden met de kracht van het aroma.
  • sterke of dominante aroma's: dit zijn in hoofdzaak exotische specerijen en die moeten met mate gebruikt worden. Voor de bereiding van een maaltijd van 4 personen rekent men ongeveer 1 theelepel van volgende kruiden en specerijen: laurier, kardamon, kerrie, gember, cayennepeper, mosterd, zwarte peper, rozemarijn en salie.
  • milde aroma's: van deze minder dominante kruiden mag men een koffielepel of iets meer gebruiken. Onder deze kruiden rekent men basilicum, komijnzaaad, dille, venkelzaad, dragon, look, marjolein, wilde marjolein (oregano), tijm, bonenkruid, kurkuma (of Indische saffraan). 
  • discrete of zachte aroma's: deze minder dominerende kruiden kunnen in grotere hoeveelheden en in combinatie met andere kruiden gebruikt worden. Tot deze groep behoren pimpernel, bieslook, peterselie en kervel. Strikte regels voor het gebruik van kruiden bestaan er in feite niet, maar een vuistregel is wel dat sterke aroma's niet met elkaar gecombineerd worden. Wat wel kan is de combinatie van een dominant aroma met een of meer milde of zachte aroma's. 

Opgedeeld volgens gerecht

Elk gerecht kan men met een aantal typische kruiden en specerijen op smaak brengen. Een overzicht.
  • Kaas: basilicum, kervel, bieslook, curry, dille, venkel, knoflook, marjolein, wilde marjolein (oregano), peterselie, salie, tijm.
  • Fruit: anijs, kaneel, koriander, kruidnagel, gember, citroenkruid, munt.
  • Groenten: basilicum, pimpernel, kervel, bieslook, dille, dragon, marjolein, munt, peterselie, peper, tijm. 
  • Eieren: basilicum, dille (zaadjes of blaadjes), knoflook, peterselie. - Vis: kervel, dille, venkel, dragon, koriander, look, peterselie, tijm. 
  • Salade: basilicum, bernagie, bieslook, dragon, pimpernel, peterselie, zurkel. 
  • Lamsvlees: knoflook, marjolein, wilde marjolein (oregano), rozemarijn, tijm. 
  • Rundvlees: laurier, bieslook, kruidnagel, komijn, look, cayennepeper, rozemarijn, marjolein, bonenkruid. 
  • Varkensvlees: koriander, komijn, look, gember, cayennepeper, salie, bonenkruid, tijm. 
  • Gevogelte: knoflook, wilde marjolein (oregano), rozemarijn, bonenkruid, salie.

Afdrukken Versturen via e-mail