Alles over cacao: het beste cacaopoeder voor je gezondheid

Het beste cacaopoeder kiezen
Of je nu een heerlijke chocoladereep laat smelten in warme melk of wat cacaopoeder toevoegt aan je tas amandelmelk, er zijn verschillende mogelijkheden om op een koude winterdag een kop warme chocomelk te drinken. Hoe kies je het beste cacaopoeder uit de rekken van de supermarket? En zijn al die cacaopoeders gezond voor jou en je kroost? Om je keuze te vereenvoudigen hebben we de etiketten van 33 cacaopoeders geanalyseerd.
De verschillende soorten cacaopoeder
Op basis van de regelgeving voor deze producten (Koninklijke Besluiten van 19 maart 2004 en 3 oktober 2018 betreffende cacao- en chocoladeproducten bestemd voor menselijke consumptie), laten we de verschillende cacaopoeders die op de markt bestaan de revue passeren. Deze vier categorieën komen uit de bestaande regelgeving:
- Cacaopoeder of cacao: dit product wordt verkregen door gereinigde, gepelde en geroosterde cacaobonen tot poeder te verwerken en dat ten minste 20% cacaoboter, berekend op de droge stof, en ten hoogste 9% water bevat.
- Magere cacao, magere cacao in poedervorm, vetarme cacao en vetarm cacaopoeder: dit is cacaopoeder met een cacaobotergehalte van minder dan 20 %, berekend op basis van het gewicht van de droge stof. Het cacaobotergehalte moet worden vermeld.
- Chocoladepoeder (gesuikerd cacaopoeder of gesuikerde cacao): Dit product bestaat uit een mengsel van cacaopoeder en suikers dat ten minste 32 % cacaopoeder bevat. Er moet "minimum ... % cacao" op staan.
- Huishoudchocoladepoeder, gesuikerde huishoud-cacao, gesuikerd huishoudcacaopoeder: het product dat een mengsel is van cacaopoeder en suikers en dat ten minste 25 % cacaopoeder bevat; deze benamingen worden aangevuld met de vermelding "mager" of "sterk ontvet" indien het product overeenkomstig punt 2° mager of sterk ontvet is;". Op de verpakking moet "minimum ... % cacao" worden vermeld, evenals het cacaobotergehalte.
Aan deze producten mogen smaakstoffen worden toegevoegd, behalve die welke doen denken aan chocolade of melkvet.
Cacao: de voordelen voor je gezondheid
Cacao is rijk aan flavonoïden (ook flavanolen genoemd). Deze flavonoïden zijn zeer populair, vooral vanwege hun potentiële antioxiderende werking.
Ter herinnering: antioxidanten remmen vrije radicalen waarvan bekend is dat ze cellulaire schade veroorzaken door oxidatieve stress. De vitaminen E, C en betacaroteen en de mineralen selenium, zink, koper en mangaan zijn bijvoorbeeld antioxidanten die via de voeding aan het lichaam worden geleverd.
Uit epidemiologische studies blijkt dat een tekort aan flavonoïden in verband kan worden gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.
Cacao is echter geen supervoedsel en de veronderstelde voordelen ervan worden nog bestudeerd. Het is niet duidelijk hoeveel flavanolen een cacaoproduct bevat en hoeveel je moet innemen om een gunstig effect te krijgen. Cacao bevat van nature verzadigde vetten, die niet erg gezond zijn. Richt je dus niet op één product, maar let op je voeding als geheel.
Hoe kies je het beste cacaopoeder?
Om het beste cacaopoeder in jouw supermarkt te kiezen, raden wij je aan op verschillende dingen te letten.
- Kies producten met een korte en eenvoudige ingrediëntenlijst.
- Kies degene met de meeste cacao. Deze bevatten minder suiker.
- Wees niet te gul met de hoeveelheid poeder of suiker die je aan de melk toevoegt. Op de verpakking vind je tips over hoe je je chocomelk moet bereiden.
- Let op de Nutri-Score. In winkels en op webwinkels is de door de winkels berekende Nutri-Score niet altijd correct.
Wij analyseerden de ingrediëntenlijst en de voedingssamenstelling van 33 cacaopoeders op basis van hun etiketten. Deze producten zijn verkrijgbaar bij Delhaize, Colruyt, Carrefour, Lidl, Aldi, Intermarché, Jumbo, Albert Heijn, Cora, Match en BioPlanet. Er zijn verschillende productcategorieën, ontdek de testresultaten van elke categorie. Pure cacao, gesuikerde cacao en speciale cacao.
Hoe gebruik je cacaopoeder: algemene adviezen
In onze analyse hebben wij de samenstelling van de producten berekend op basis van het bereidingsadvies van de fabrikanten. De door de fabrikant aanbevolen hoeveelheid poeder verschilt van product tot product. Maar respecteert de consument deze porties? Afhankelijk van de hoeveelheid poeder die je gebruikt, varieert ook de voedingswaarde. Het is beter niet te hard van stapel te lopen en te wennen aan een minder zoete smaak.
In winkels en op webwinkels klopt de Nutri-Score die de winkels berekenen niet altijd. Wij hebben namelijk geconstateerd dat zij de ruwe producten (100 g poeder) berekenen en niet de bereide producten (100 ml drank). Dit vormt een probleem voor de consument die wordt misleid. Wij hebben de FOD Gezondheid hierover ingelicht en zij zullen contact opnemen met de distributiebeheerders.