Nieuws

Waarom kost je chocoladereep 19 % meer dan 2 jaar geleden?

23 februari 2024
chocolade blokjes

23 februari 2024
Door klimaatverandering, slechte oogsten en stijgende grondstofprijzen is je reep chocolade duurder geworden. Wij leggen uit waarom en waar je chocolade kunt vinden met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Hoe evolueert de prijs van chocolade?

Waarom is de prijs van chocolade gestegen? 

De belangrijkste ingrediënten van pure chocolade, zoals cacao, kunnen onderhevig zijn aan prijsschommelingen op de wereldmarkt door vraag en aanbod, slecht weer en mislukte oogsten. Dit is vooral het geval in de cacaoproducerende landen Ghana en Ivoorkust, die zwaar getroffen zijn door hevige regens en een ziekte die gewassen aantast.

Cacao op zijn hoogste prijs ooit

Niet alleen de weersomstandigheden en ziektes hebben een invloed. Ook de transport-, verpakkings-, arbeids- en energiekosten zijn gestegen, wat heeft geleid tot de hoogste cacaoprijzen in tien jaar. Cacao kost nu 5 500 dollar per ton, het dubbele van de prijs van vorig jaar.

Hoewel suiker in januari weer betaalbaarder is geworden, met slechts een stijging van 16 % ten opzichte van vorig jaar, was het in november 40 % duurder dan precies een jaar eerder. 

Zo kies je een goede chocolade 

Chocolade van goede kwaliteit wordt gemaakt met 100 % pure cacaoboter en zonder andere plantaardige vetten. De Europese wetgeving staat echter toe dat 5 % van de chocolade afkomstig is van andere plantaardige vetten dan cacaoboter.

In dat geval moet de aanwezigheid van deze andere plantaardige vetten duidelijk worden vermeld op de verpakking. Als je chocolade koopt, controleer dan de ingrediëntenlijst op het etiket of zoek naar de woorden 'pure cacaoboter' op de verpakking.

In onze vergelijkende test van pure chocolades (tussen 70 % en 75 % cacao) vermeldde geen van de onderzochte producten toegevoegde plantaardige vetten die geen cacaoboter zijn. Dat bleek uit de resultaten van onze laboratoriumanalyses

Prijzen en merken vergelijken 

Niet elke chocoladereep is hetzelfde. In onze test hebben experts 20 repen pure chocolade met een cacaopercentage tussen 70 % en 75 % geanalyseerd, rekening houdend met:

  • kwaliteit en hoeveelheid van de cacao,
  • aanwezigheid van zware metalen,
  • smaak,
  • etikettering,
  • prijs. 

Aanbevolen voor jou

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte!

Registreer je