Nieuws

Wat is de beste pure chocolade in de supermarkt?

04 december 2023

04 december 2023
Ontdek de resultaten van onze chocoladetest. De samenstelling, smaak, aanwezigheid van zware metalen en contaminanten zijn allemaal geanalyseerd.

Voor onze test kozen voor chocoladerepen (100 tot 200 gram per stuk) pure chocolade met een cacaopercentage tussen 70 en 75%.

We evalueerden op:

  • de aanwezigheid van verplichte informatie (zoals het cacaopercentage en de kwaliteit van de bestanddelen)
  • de aanwezigheid van facultatieve informatie (voedingsinformatie, contactgegevens van de fabrikant, land van productie, oorsprong van het hoofdingrediënt, aantal porties, productiedatum en bewaarinstructies)
  • de aanwezigheid van zware metalen, cadmium en lood
  • de aanwezigheid van minerale oliën
  • de aanwezigheid van salmonella,
  • de smaak

Selectiecriteria voor de beste pure chocolade in supermarkten

Cacaogehalte

De kwaliteit van chocolade hangt grotendeels af van het cacaogehalte. In Europa specificeert een richtlijn, die is omgezet in nationale wetgeving, de nuances tussen de verschillende soorten chocolade. Om een benaming wettelijk te mogen gebruiken, moet aan strenge samenstellingscriteria worden voldaan, waaronder de minimumhoeveelheid cacao, de aanwezigheid van cacaoboter, het percentage vaste melkbestanddelen en de mogelijke toevoeging van andere ingrediënten. Deze wettelijke benaming werkt als een betrouwbare referentie voor consumenten en garandeert de kwaliteit van het product.

Cacaoboter

Chocolade van superieure kwaliteit wordt uitsluitend gemaakt met pure cacaoboter, zonder toevoeging van andere plantaardige vetten. De Europese regelgeving staat echter toe dat maximaal 5% van de chocolade afkomstig is van andere plantaardige bronnen dan cacaoboter, zoals palmolie, sheaboter, mangopit enz. In dit geval moet de aanwezigheid van deze cacaobotervervangers duidelijk worden vermeld op de verpakking. Als je chocolade koopt, is het raadzaam om de ingrediëntenlijst te controleren of te zoeken naar de woorden "pure cacaoboter" op het etiket.

In onze vergelijkende test van pure chocolade in 2023 vermeldde geen van de geteste stalen de toevoeging van ander plantaardige vetten dan cacaoboter. Deze resultaten werden bevestigd door laboratoriumsanalyses, waaruit bleek dat de geteste stalen geen vervangingsmiddelen voor cacaoboter bevatten.

ALLE TESTRESULTATEN

Voedingswaarden: pure, witte en melkchocolade

Een doorsnee portie chocolade - ongeveer 30 gram, wat overeenkomt met gemiddeld 3 of 4 vierkanten - levert ongeveer 160 calorieën. Bij melkchocolade stijgen deze calorieënwaarden: een reep melkchocolade vertegenwoordigt 545 kcal, terwijl dezelfde hoeveelheid pure chocolade goed is voor 515kcal.

Meer dan de helft van deze calorieën zijn afkomstig van vetten, die meer dan een derde van het product uitmaken (vooral hoger in melkchocolade). De koolhydraten in een chocoladereep zijn goed voor ongeveer 50% en bestaan voornamelijk uit suikers, meestal in de vorm van saccharose (of lactose bij melkchocolade).

In pure chocolade neemt de hoeveelheid suiker af naarmate het cacaogehalte toeneemt: onze repen met 70% cacao hadden bijvoorbeeld een suikergehalte van ongeveer 30%.

Omdat pure chocolade alleen plantaardige ingrediënten bevat, is het cholesterolvrij, in tegenstelling tot melkchocolade, dat 3mg per portie bevat. Om het risico op hart-en vaatziekten, al dan niet gerelateerd aan chjolesterol, te verminderen, is het essentieel om in beweging te blijven, gezond te eten, alcoholgebruik te beperken en niet te roken.

 

Analyse van contaminanten in pure chocolade

Zware metalen

In onze test van donkere chocolade met +-70% cacao hadden de meeste stalen, voor een loodanalyse resultaten, onder de norm van 0,05 mg/kg, en we vonden resultaten tot 0,08 mg/kg.

In het geval van 0,05 mg lood/kg chocolade en een consumptie van 7x 30 g chocolade per week, zou dit 0,105 mg lood per week opleveren, een hoeveelheid die ver onder de veiligheidsdrempel van de EFSA ligt.

Minerale olie

Chocolade kan in verschillende fases van het productieproces vervuild zijn met minerale olie-koolwaterstoffen (MOAH en MOSH): gebruik van vervuilde jutezakken, smeerolie, migratie van drukinkt uit kartonnen verpakkingen, enz. Deze hoeveelheden liggen onder de Europese, maar niet wettelijk bindende, actielimiet van 1 mg/kg voor voedingsmiddelen die meer dan 4% vet of olie bevatten.

Voor dit type vervuiling die mogelijk kankerverwekkende is, bestaat er geen veiligheidsdrempel en moet de blootstelling zo laag mogelijk zijn.

In onze testresultaten werd MOSH in alle stalen aangetroffen, tot 17 mg/kg (gemiddeld 4,10 mg/kg). Er is geen wettelijke limiet, maar er is een richtwaarde van 9 mg/kg van de Duitse Voedselfederatie.

Salmonella

Hoewel het zelden voorkomt, is het mogelijk dat chocolade besmet is met salmonella. In België werden in 2022 twee gevallen gemeld bij bekende fabrikanten zoals Ferrero en Callebaut Wieze. In juli 2023 werd opnieuw salmonella aangetroffen in de Ferrero-fabriek, maar de besmetting trof geen voor consumptie bestemde producten aan. In onze geteste stalen werden geen sporen van salmonella gedetecteerd.

Wat is de beste pure chocolade?

Ontdek onze top 3 van beste donkere chocolade voor je gezondheid dankzij onze testresultaten en ons podium van de chocolade met de beste smaak volgens een smaakpanel.

Aanbevolen voor jou