Wat is de beste pure chocolade in de supermarkt?

.png?rev=e11d9cf1-e127-49aa-96d9-7a4af13d9c96&la=nl-BE&h=270&mw=480&w=480&hash=BB05965EF1DA77F2CEFE55E3DE4D059C)
Voor onze test kozen voor chocoladerepen (100 tot 200 gram per stuk) pure chocolade met een cacaopercentage tussen 70 en 75%.
We evalueerden op:
- de aanwezigheid van verplichte informatie (zoals het cacaopercentage en de kwaliteit van de bestanddelen)
- de aanwezigheid van facultatieve informatie (voedingsinformatie, contactgegevens van de fabrikant, land van productie, oorsprong van het hoofdingrediënt, aantal porties, productiedatum en bewaarinstructies)
- de aanwezigheid van zware metalen, cadmium en lood
- de aanwezigheid van minerale oliën
- de aanwezigheid van salmonella,
- de smaak
Selectiecriteria voor de beste pure chocolade in supermarkten
Cacaogehalte
De kwaliteit van chocolade hangt grotendeels af van het cacaogehalte. In Europa specificeert een richtlijn, die is omgezet in nationale wetgeving, de nuances tussen de verschillende soorten chocolade. Om een benaming wettelijk te mogen gebruiken, moet aan strenge samenstellingscriteria worden voldaan, waaronder de minimumhoeveelheid cacao, de aanwezigheid van cacaoboter, het percentage vaste melkbestanddelen en de mogelijke toevoeging van andere ingrediënten. Deze wettelijke benaming werkt als een betrouwbare referentie voor consumenten en garandeert de kwaliteit van het product.
Cacaoboter
Chocolade van superieure kwaliteit wordt uitsluitend gemaakt met pure cacaoboter, zonder toevoeging van andere plantaardige vetten. De Europese regelgeving staat echter toe dat maximaal 5% van de chocolade afkomstig is van andere plantaardige bronnen dan cacaoboter, zoals palmolie, sheaboter, mangopit enz. In dit geval moet de aanwezigheid van deze cacaobotervervangers duidelijk worden vermeld op de verpakking. Als je chocolade koopt, is het raadzaam om de ingrediëntenlijst te controleren of te zoeken naar de woorden "pure cacaoboter" op het etiket.
In onze vergelijkende test van pure chocolade in 2023 vermeldde geen van de geteste stalen de toevoeging van ander plantaardige vetten dan cacaoboter. Deze resultaten werden bevestigd door laboratoriumsanalyses, waaruit bleek dat de geteste stalen geen vervangingsmiddelen voor cacaoboter bevatten.
Voedingswaarden: pure, witte en melkchocolade
Een doorsnee portie chocolade - ongeveer 30 gram, wat overeenkomt met gemiddeld 3 of 4 vierkanten - levert ongeveer 160 calorieën. Bij melkchocolade stijgen deze calorieënwaarden: een reep melkchocolade vertegenwoordigt 545 kcal, terwijl dezelfde hoeveelheid pure chocolade goed is voor 515kcal.
Meer dan de helft van deze calorieën zijn afkomstig van vetten, die meer dan een derde van het product uitmaken (vooral hoger in melkchocolade). De koolhydraten in een chocoladereep zijn goed voor ongeveer 50% en bestaan voornamelijk uit suikers, meestal in de vorm van saccharose (of lactose bij melkchocolade).
In pure chocolade neemt de hoeveelheid suiker af naarmate het cacaogehalte toeneemt: onze repen met 70% cacao hadden bijvoorbeeld een suikergehalte van ongeveer 30%.
Omdat pure chocolade alleen plantaardige ingrediënten bevat, is het cholesterolvrij, in tegenstelling tot melkchocolade, dat 3mg per portie bevat. Om het risico op hart-en vaatziekten, al dan niet gerelateerd aan chjolesterol, te verminderen, is het essentieel om in beweging te blijven, gezond te eten, alcoholgebruik te beperken en niet te roken.
Analyse van contaminanten in pure chocolade
Zware metalen
In onze test van donkere chocolade met +-70% cacao hadden de meeste stalen, voor een loodanalyse resultaten, onder de norm van 0,05 mg/kg, en we vonden resultaten tot 0,08 mg/kg.
In het geval van 0,05 mg lood/kg chocolade en een consumptie van 7x 30 g chocolade per week, zou dit 0,105 mg lood per week opleveren, een hoeveelheid die ver onder de veiligheidsdrempel van de EFSA ligt.
Minerale olie
Chocolade kan in verschillende fases van het productieproces vervuild zijn met minerale olie-koolwaterstoffen (MOAH en MOSH): gebruik van vervuilde jutezakken, smeerolie, migratie van drukinkt uit kartonnen verpakkingen, enz. Deze hoeveelheden liggen onder de Europese, maar niet wettelijk bindende, actielimiet van 1 mg/kg voor voedingsmiddelen die meer dan 4% vet of olie bevatten.
Voor dit type vervuiling die mogelijk kankerverwekkende is, bestaat er geen veiligheidsdrempel en moet de blootstelling zo laag mogelijk zijn.
In onze testresultaten werd MOSH in alle stalen aangetroffen, tot 17 mg/kg (gemiddeld 4,10 mg/kg). Er is geen wettelijke limiet, maar er is een richtwaarde van 9 mg/kg van de Duitse Voedselfederatie.
Salmonella
Hoewel het zelden voorkomt, is het mogelijk dat chocolade besmet is met salmonella. In België werden in 2022 twee gevallen gemeld bij bekende fabrikanten zoals Ferrero en Callebaut Wieze. In juli 2023 werd opnieuw salmonella aangetroffen in de Ferrero-fabriek, maar de besmetting trof geen voor consumptie bestemde producten aan. In onze geteste stalen werden geen sporen van salmonella gedetecteerd.
Wat is de beste pure chocolade?
Ontdek onze top 3 van beste donkere chocolade voor je gezondheid dankzij onze testresultaten en ons podium van de chocolade met de beste smaak volgens een smaakpanel.
Jacques Noir Intense 72% is de Beste uit de Test (79, €19,01/kg). De zachtheid in de mond wordt weerspiegeld in de smaaktest.
Tegen een lagere prijs (+€10/kg) worden Choceur (Aldi) Choco change 70% en Way to Go van Fin Carré (Lidl) wordt beste aankoop met een respectievelijke score van 71-70. Ze bieden de beste prijs-kwaliteitverhouding.
De prijsstudie dateert van augustus 2023.
De chocolade met de beste smaak
Een getraind panel van 12 mensen kende een beschrijvend profiel toe aan de chocolades.
Ze hielden rekening met :
- verschillende aroma's,
- het smelten,
- zachtheid in de mond
- vettigheid van smaak,
- wrangheid.
Het panel kende ook een persoonlijke voorkeursscore toe.
De 3 chocolades met de beste smaak
De chocolade met de beste smaak in de test, Jacques, heeft iets minder cacaosmaak, maar is iets zoeter en iets romiger dan de gemiddelde chocolade in onze test.
De beste aankoop zijn als volgt gekarakteriseerd:
Choceur (Aldi), onderscheidt zich door een langzamere smelt en de chocolade is iets minder romig dan gemiddeld.
Fin Carré (Lidl) wordt gekenmerkt door een cacaoaroma, een fruitaroma en een iets meer uitgesproken zure smaak dan gemiddeld.
Tips en aanbevelingen voor een redelijke consumptie van pure chocolade
Pure chocolade met een hoog cacaogehalte lijkt misschien aantrekkelijk voor een zoete pauze, maar het is niet noodzakelijk een wonderoplossing voor je gezondheid. De samenstelling bevat een aanzienlijke hoeveelheid vet en suiker.
In onze vergelijkende evaluatie vielen de meeste producten op door hun prestaties en kregen ze hoge cijfers voor cacaokwaliteit, vooral wat betreft consistentie met de informatie op de verpakking, de afwezigheid van cacaobotervervangers en goede smaakresultaten.
Sommige producten vertoonden een lage aanwezigheid van minerale oliën (MOAH), maar de meeste bleven onder de huidige aanbevolen limieten.