Zo kies je een gezondere pizza
Vertrouw nooit blind op de appetijtelijke foto op de verpakking om je keuze te maken. Kijk liever naar de voedingswaarden en de percentages in de ingrediëntenlijst. Met onze tips pik je er gemakkelijk de meest evenwichtige pizza uit.
Kies het juiste type pizza
Vegetarische (met groenten belegde) pizza's, vegan pizza's en klassieke pizza margherita's doen het best goed in onze analyse. Ze bevatten geen (bewerkt) vlees en/of meer groenten, en hebben daardoor meestal een betere Nutri-Score. Bovendien bevatten ze ook minder (verzadigde) vetten en/of zout. Zij zijn dus vaak de meest gezonde keuze in de supermarkt.
De pizza's met verschillende kazen zijn daarentegen vaak de minst gezonde keuze, aangezien zij de hoogste vet- en zoutgehaltes hebben. Met deze informatie in het achterhoofd heb je al een goed algemeen vertrekpunt, en een verdere blik op het etiket maakt nog veel meer duidelijk.
Ga voor de beste Nutri-Score
Als het snel moet gaan: kies voor de best mogelijke Nutri-Score op de verpakking. De Nutri-Score op zich is geen garantie voor een evenwichtige en gezonde maaltijd, maar het kan wel een goede leidraad zijn. Kies het liefst een pizza met Nutri-Score A of B, en vermijd pizza's met Nutri-Score E.
Let op je portie, ook bij een goede Nutri-Score
Kies liever voor een kleinere pizza, en bekijk op voorhand hoeveel pizza je mag eten per pizza. Zo krijg je minder calorieën, vet en zout per portie binnen.
In onze tests zagen we portiegroottes van 265 gram tot wel 600 gram. Het spreekt voor zich dat de portiegrootte een grote impact heeft op hoe gezond een pizza is. Zelfs een product met Nutri-Score A is niet per se gezond als je op je eentje een hele pizza opsmikkelt.
Een warme maaltijd mag tot slot 35 % van je dagelijkse energiebehoefte aanleveren. Voor een vrouw is dat 700 kcal, voor een man 875 kcal. De gemiddelde pizza bevat 794 kcal, maar er liggen ook caloriebommetjes van 1 530 kcal in de rekken. Met zo'n pizza zit je dus al snel aan het dubbele van je behoefte.
Check daarom altijd hoe het zit met de voedingswaarden per pizza en bepaal zelf je eigen portie aan de hand van onze criteria.
Kies voor een lager vetgehalte
Een gezonde pizza bevat niet meer dan 21 gram vet, waarvan maximaal 6 gram verzadigde vetten. Vooral kaas en vette vleessoorten zoals salami zijn vaak de oorzaak van een hoog vetgehalte.Let op het zoutgehalte
We eten beter niet meer dan 5 gram zout per dag. Idealiter bevat een pizza daarom minder dan 3 gram zout.
Beperk het vlees
30 gram bewerkt vlees, zoals ham of salami, is meer dan genoeg voor een pizza. Bovendien mag een pizza niet meer dan 150 gram rood vlees bevatten.
Kies nog liever voor een pizza zonder (bewerkt) vlees.
Ga voor groenten
Een evenwichtige maaltijd bevat minstens 150 gram groenten. De gemiddelde pizza komt nog niet aan 100 gram. Beleg je kant-en-klare pizza zelf met extra groenten, of serveer er een slaatje bij.
Vermijd ellenlange, onverstaanbare ingrediëntenlijsten
Kant-en-klare pizza’s zijn vaak ultrabewerkt. Je herkent ze aan hun ellenlange ingrediëntenlijst vol additieven zoals emulgatoren, kleurstoffen of andere moeilijk te herkennen ingrediënten zoals dextrose of soja-eiwitisolaat. Kortom, ingrediënten die je in je eigen keuken niet zult terugvinden.
Hoe minder (schadelijke) additieven en ultrabewerkte ingrediënten, hoe beter. Kies pizza's met een zo kort mogelijke lijst (herkenbare) ingrediënten.
In onze databank ontdek je welke additieven je beter vermijdt.
Maak je pizza nog gezonder
Tot slot nog enkele tips om die kant-en-klare pizza zo gezond mogelijk te maken:
- Combineer je pizza met een verse salade of een portie groentensoep;
- Deel pizza's met het hele gezin, in plaats van een pizza per persoon;
- Diepvriespizza's zijn vaak minder bewerkt dan kant-en-klare pizza's uit de koeltoog, met minder additieven en kleinere porties;
- Ga zelf aan de slag. Maak je eigen pizzabodem met volkorenbloem en beleg met veel groenten en niet te veel kaas.