De beste ontbijtgranen voor kinderen


Een unieke score naast de Nutri-Score
Wij hebben een unieke score ontwikkeld om te beoordelen hoe gezond een voedingsmiddel is. Onze gezondheidsscore gaat veel verder dan de Nutri-Score. Naast de (nieuwe) Nutri-Score houden we ook rekening met de voedingswaarden, de verwerkingsgraad, de gebruikte additieven en hun evaluatie, en het gebruik van zoetstoffen. Om de gezondheidsscore te berekenen, vertrouwen we op de informatie op het etiket.
Onze score vervangt uiteraard geen voedingsrichtlijnen, maar helpt je wel om in de supermarkt het kaf van het koren te scheiden.
Zo berekenen wij onze gezondheidsscore
Suikergehalte
Ontbijtgranen voor kinderen bevatten over het algemeen meer suikers (vooral de versies met chocolade, honing en gevuld met melk/vanille). Hoewel de honingversies bijna 22 gram suikers per 100 gram bevatten, bevatten ze twee tot drie keer minder vetten in vergelijking met andere producten, en ook minder verzadigde vetzuren.
De verhouding suiker en vet
De producten met de hoogste suikergehaltes zijn over het algemeen het minst vettig. Dit is bijvoorbeeld het geval met de zoetste van alle ontbijtgranen voor kinderen, Frosties van Kellogg's, die 37 gram suikers per 100 gram bevat (het equivalent van twee suikerklontjes per portie van 35 gram) en nauwelijks 0,6 gram vet, waarvan 0,1 gram verzadigde vetzuren.
Turtle Low Sugar Pillows Pindakaas bevat daarentegen weinig suikers (2,7 gram per 100 gram), maar meer vetten en verzadigde vetzuren (19 gram vetten per 100 gram waarvan 4,2 gram verzadigde vetzuren). Dit is het vetste product uit onze test.
Gebruik van additieven
We noteren het aantal additieven en evalueren hun veiligheid met behulp van onze databank additieven. Het is de slechtste beoordeling die telt.
Bewerkingsgraad
We tellen het aantal ultrabewerkte ingrediënten (zoals maltodextrine, fructose of inter-veresterde olie) of additieven (zoals kleurstoffen) die een product smaakvoller en aantrekkelijker maken. Hoe hoger dit getal, hoe lager de beoordeling die we geven voor "bewerkingsgraad".
Ultrabewerkt voedsel: rijk aan calorieën en arm aan voedingsstoffen
Ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn producten die verschillende industriële processen hebben ondergaan en vrijwel altijd toegevoegde suikers, vetten en zout bevatten. Ze bevatten meestal veel calorieën, maar weinig of geen nuttige voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen.
Denk hierbij aan frisdranken, snoep, koekjes, snacks, bewerkte vleesproducten enz. Steeds meer onderzoeken linken een ultrabewerkt dieet aan bepaalde gezondheidsproblemen.
De beste ontbijtgranen voor kinderen
Wat zijn de beste ontbijtgranen voor kinderen?
Ontbijtgranen voor kinderen kunnen ultrabewerkt zijn, te zoet, te vet, weinig vezels enz.
Ontdek de top drie beste ontbijtgranen voor kinderen samengesteld door onze experts, die daarvoor 74 producten vergeleken op basis van onze gezondheidsscore. Bovendien geven onze experts tips om je kind elke dag gezond en evenwichtig te laten ontbijten.
Na 74 dozen ontbijtgranen voor kinderen te hebben vergeleken, stelden onze experts een top 3 samen van meest gezonde ontbijtgranen.
GOLDEN BRIDGE Choco Rice (Aldi)
Gezondheidsscore 84
Nieuwe Nutri-Score A
Dit product bevat 9,1 gram vezels per 100 gram, en is dankzij de complete rijst in zijn ingrediëntenlijst een van de meest vezelrijke in deze categorie. Deze ontbijtgranen bevatten geen additieven, maar wel natuurlijk aroma.
TURTLE Puffed spelt honey
Gezondheidsscore 82
Nieuwe Nutri-Score B
Dit bioproduct van het Belgische merk Turtle bevat slechts twee ingrediënten, geen additieven en geen ultrabewerkte ingrediënten.
TURTLE Cocoa smiles wholegrain
Gezondheidsscore 76
Nieuwe Nutri-Score B
Deze bio-ontbijtgranen voor kinderen bevatten maar liefst 11 gram vezels per 100 gram, en zijn daarmee het meest vezelrijke product in deze categorie. Ze bevatten geen additieven of ultrabewerkte ingrediënten.
Een gezond ontbijt voor kinderen bestaat, net als voor volwassenen, uit vier zaken:
1. Granen
Graanproducten zijn onze belangrijkste energiebron. Granen zijn rijk aan koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen. Denk hierbij aan volkorenbrood, meergranenbrood, havermout of andere volkorenproducten. Volkorengranen hebben zeer specifieke gezondheidsvoordelen en bevatten meer essentiële voedingsstoffen dan geraffineerde granen.
2. Vers fruit
Fruit zit vol vitamines en vezels. Bij een gezond en evenwichtig ontbijt hoort dan ook altijd een stuk fruit. Af en toe kun je een glas vers fruitsap nemen, maar weet wel dat sap geen vervanging is voor vers fruit: het bevat vrije suikers en minder vitamines en vezels dan fruit. Bovendien geeft het niet hetzelfde verzadigingsgevoel.
Varieer daarom voldoende, ook met de soorten fruit die je eet.
3. Zuivel of verrijkte plantaardige alternatieven
Zuivelproducten of verrijkte plantaardige alternatieven zijn belangrijke bronnen van calcium, essentieel voor de botten. Let op, biologische plantaardige alternatieven voor koemelk zijn niet verrijkt met vitamines en mineralen omdat dit wettelijk niet mag. Als je voor zo'n product kiest, heeft je kind dus calcium nodig uit andere bronnen.
Vooral kinderen tussen 11 en 18 jaar oud hebben een verhoogde calciumbehoefte.
4. Water
Het is niet genoeg dat kinderen een glas melk of fruitsap drinken bij het ontbijt. Om gehydrateerd te blijven tot de lunch, moeten ze 's ochtends in de eerste plaats water drinken.
Kinderen denken er niet spontaan aan om te drinken, zelfs al hebben zij dorst. Bied hen dus zelf voldoende water aan doorheen de dag. Zelfs matige uitdroging (1 tot 2 % van het lichaamsgewicht) heeft al negatieve gevolgen voor de inspanningstolerantie en prestaties tijdens fysieke activiteit, evenals voor cognitieve functies.
Door een kind op jonge leeftijd te laten wennen aan regelmatig drinken, krijgt hij of zij goede reflexen voor zijn volwassen leven.
Porties ontbijtgranen
Hoe gezond ontbijtgranen zijn, hangt natuurlijk ook af van de gegeten portie. Hoewel de meeste dozen een bepaalde portie aanbevelen, weten we dat deze hoeveelheden in werkelijkheid zelden worden gerespecteerd. Weeg de juiste portie de eerste keer precies af met de keukenweegschaal om de hoeveelheid in de toekomst te kunnen visualeren.
De ideale portie ontbijtgranen voor een kind
De ideale portie ontbijtgranen hangt af van de energiebehoeften van een persoon, die variëren in functie van verschillende parameters zoals leeftijd, grootte en fysieke activiteit. Binnen een gezond en evenwichtig dieet volstaat een portie van 30 gram voor een gemiddeld kind van 6 jaar.
De ideale portie ontbijtgranen voor een tiener
Adolescenten hebben een grotere energiebehoefte dan jonge kinderen. Daarom ligt hun ideale portie rond de 45 gram.
- De Nutri-Score kan helpen om snel een gezondere keuze te maken, omdat het een totaalbeeld geeft van de voedingswaarde. Deze laatste wordt momenteel aangepast en zal het suikergehalte van producten strenger beoordelen. Zo zullen bepaalde ontbijtgranen die eerder een Nutri Score B hadden nu een C krijgen. De nieuwe Nutri-Score werd eind 2023 gelanceerd. Vanaf 2026 moeten alle producenten zijn overgestapt op de nieuwe berekening.
- Kies ontbijtgranen met een laag suikergehalte. Kijk hiervoor naar de waarde "inclusief suikers" in de voedingswaardetabel en vergeet niet de lijst met ingrediënten te checken. Deze lijst vermeldt alle ingrediënten die een voedingsmiddel bevat, inclusief eventuele suikers (suiker, honing, glucosestroop enz.). Ze staan in afnemende volgorde van gewicht.
- Check het gehalte aan verzadigde vetzuren en kies voor de minst vetrijke.
- Kies voor granen met veel vezels. Deze worden geleverd door volle granen (volkoren, volkoren rijst enz.).
- Koop ontbijtgranen met een zo eenvoudig en kort mogelijke ingrediëntenlijst. Zo vermijd je ultrabewerkte producten.
- Vertrouw niet op bekende figuren, spelletjes of andere technieken die door marketing worden ingezet om jou (en je kind) te verleiden. In eerdere onderzoeken scoorden producten met een aantrekkelijke verpakking over het algemeen het slechtst qua voedingswaarde.
- Laat je tot slot niet misleiden door voedings- en gezondheidsclaims. Fabrikanten hebben de neiging om de aanwezigheid van een "gezonde" voedingsstof of ingrediënt in hun producten (vezels, fruit, melk, granen enz.) aan te prijzen, maar dat maakt hen niet beter dan andere.