Antwoord van expert

Zo is mozzarella het lekkerst: tips en recepten

30 mei 2024
mozzarella salade

30 mei 2024
Mozzarella van goede kwaliteit heeft niet veel nodig om te stralen op je bord: wat smaakvolle tomaat, lekkere olijfolie en wat verse basilicum, en je hebt al een Italiaanse topper op tafel. Toch kun je met wat kleine verbeteringen alles uit de kast halen. Met deze tips en recepten geniet je optimaal van mozzarella.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Gwendolyn Maertens
Voedingsexperte
Er zijn twee gemakkelijke manieren om mozzarella naar een hoger niveau te tillen: eet hem zo vers mogelijk, en eet hem op kamertemperatuur. Zo komt de kaas het meest tot zijn recht.

Wat is mozzarella?

Een veelzijdige kaas

Mozzarella is een van oorsprong Italiaanse, verse kaas. De naam komt van het Italiaanse werkwoord mozarre, wat afscheuren betekent. Dat verwijst naar het productieproces, waarin de kaas afgescheurd of -gesneden wordt van de wrongel, waarna hij wordt verwerkt tot de typische bol- of vlechtvormige structuur.

De voordelen van mozzarella

Mozzarella is een frisse, zachte kaas die zich gemakkelijk laat combineren. De kaas kan koud worden gegeten, maar is ook heerlijk gesmolten op een pizza of een ovenschotel zoals een lasagne.

Hoewel mozzarella wel wat verzadigd vet en calorieën bevat, is hij best gezond, zeker in vergelijking met harde of vette kazen. Zolang je er niet mee overdrijft qua porties of frequentie, past hij dus binnen een evenwichtig eetpatroon.

Hoe gezond is mozzarella?

Terug naar boven

De smaak van mozzarella: tips & tricks

Een goede mozzarella heeft een licht zoet-zurige smaak, een smeuïge, elastische textuur (niet rubberachtig), en een gladde stevige korst (die je kunt pellen). Koemelkmozzarella heeft een melkachtige, lichte en frisse smaak. Echte mozzarella di bufala is witter en de smaak is meer uitgesproken en zuriger. Volgens experts moet de smaak evenwichtig zijn: zoet, niet te zout, niet te zuur en vooral niet bitter. 

Met deze tips krijg jij de lekkerste mozzarella op je bord:

  • Kies een kwalitatieve mozzarella, liefst buffelmozzarella. De Beste van de test is van een betaalbaar huismerk.
  • Eet de mozzarella zo snel mogelijk na aankoop. Hoe verser, hoe lekkerder hij is.
  • Haal de mozzarella twee uur op voorhand uit de koelkast zodat de kaas op kamertemperatuur (18°C) kan komen. Dit verbetert de structuur, de geur én het aroma.
  • Heb je weinig tijd, dan kun je de verpakking ook even onderdompelen in heet water om een temperatuur van 18°C te bereiken.
  • Snijd mozzarella altijd met een getand mes, zodat je het bolletje niet plat drukt.
Terug naar boven

De beste mozzarella's

78 Topkwaliteit
Beste
Koop
Getest in labo
Mozzarella's
Gemiddelde marktprijs  0,75 per verpakking
78 Topkwaliteit
Beste
Koop
Getest in labo
Mozzarella's
Gemiddelde marktprijs  0,75 per verpakking
78 Topkwaliteit
Beste
Koop
Getest in labo
Mozzarella's
Gemiddelde marktprijs  0,75 per verpakking

Waarop letten als je mozzarella koopt?

  • Kijk altijd naar de houdbaarheidsdatum, en kies een mozzarella met een datum die zo ver mogelijk in de toekomst ligt. Mozzarella is op zijn best de dag na productie.
  • Respecteer de koudeketen en bewaar mozzarella in de koelkast.
  • Als een recept verse mozzarella vermeldt, kies dan ook verse mozzarella.
  • Verse mozzarella kun je niet invriezen, bewerkte mozzarella wel. Vries het wel niet langer dan zes maanden in, want dan zal de kaas kruimelig worden en vocht verliezen bij het ontdooien. Laat de mozzarella langzaam ontdooien in de koelkast zodat de kaas het vocht opnieuw kan absorberen. 
  • Gebruik enkel ontdooide mozzarella in warme gerechten.
  • Hou er rekening mee dat light mozzarella doorgaans meer water bevat, zeker voor warme bereidingen waarin de kaas moet smelten.

Terug naar boven

Welke smaken passen er bij mozzarella?

Wijnen

Bij mozzarella kun je verschillende wijnen drinken, waaronder bijvoorbeeld Chardonnay, Pinot Noir of Sauvignon Blanc.

Hapjes

Wil je mozzarella serveren als aperitiefhapje, dan kun je de kaas lekker combineren met knapperig brood, geroosterde paprika’s, (zongedroogde) tomaten, basilicum, knoflook, ham, sardientjes en olijven.

Recepten met mozzarella

Parmigiana di melanzane mozzarella recept 

Terug naar boven
Insalata Caprese

Deze frisse salade in de Italiaanse driekleur is afkomstig van het eiland Capri. De salade zou wereldberoemd geworden zijn doordat koning Farouk van Egypte deze lekkernij kwam eten.

Ingrediënten voor twee personen

  • 1 bol buffelmozzarella
  • 300 g tomaten 
  • Extra vierge olijfolie
  • Verse basilicum
  • Peper en zout
  • Eventueel wat balsamicoazijn

Bereiding

Laat de mozzarella goed uitlekken. Snij de tomaat en de kaas in plakjes en schik op een bord. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper, zout en gesnipperde basilicum. Overgiet met wat olijfolie en eventueel enkele druppels balsamicoazijn. Lekker met krokant stokbrood of ciabatta.

Welke is de beste olijfolie?

Bruscetta met mozzarella, gegrilde paprika en ham

Dit lekkere aperitiefhapje tover je in een mum van tijd op tafel. Maak de gegrilde paprika gerust op voorhand, maar wacht tot het allerlaatste moment om de bruscetta samen te stellen. Zo voorkom je dat het brood zompig wordt.

Ingrediënten voor 6 personen

  • 1 ciabatta
  • 2 bollen buffelmozzarella
  • 2 rode paprika's
  • 1 teen look
  • 8 sneetjes parmaham of prosciutto
  • Extra vierge olijfolie
  • Verse basilicum
  • Peper en zout

Bereiding

Haal de zaadlijsten uit de paprika's en snij ze in grove parten. Kruid met wat olijfolie, de geperste look, peper en zout, en rooster ze 30 minuten in de oven op 220°C. Laat afkoelen. Snij de ciabatta in sneetjes van ongeveer 1 cm, en rooster ze in een pan of in de oven. Bedek elk sneetje met wat mozzarella, een stuk paprika en wat ham, en garneer met een blaadje basilicum.

Parmigiana di melanzane

Een vegetarische ovenschotel met laagjes aubergine, mozzarella en parmezaankaas in tomatensaus. Voor zo'n warm recept kun je trouwens gerust "gewone" mozzarella gebruiken op basis van koeienmelk.

Ingrediënten voor 6 personen

  • 2 grote aubergines (zo'n 700 gram)
  • 700 g passata
  • 1 ui
  • 3 tenen look
  • 2 bollen mozzarella, in blokjes gesneden
  • 70 g parmezaanse kaas, geraspt
  • Extra vierge olijfolie
  • Bloem om te bestuiven
  • Klein bosje verse basilicum, gescheurd
  • Peper en zout

Bereiding

Snijd de aubergines in dunne plakjes van ongeveer ½ cm en doe ze in een vergiet. Bestrooi ze licht met zout en zet ze een uurtje opzij. Zo verliezen ze vocht en bakken ze beter.

Maak ondertussen een simpele tomatensaus. Snijd de ui fijn en fruit deze in in een pan met de olijfolie tot ze doorschijnend en zacht zijn. Voeg gesnipperde look en passata toe, en de basilicum. Kruid met peper en zout, roer en laat een kwartier zachtjes pruttelen. Zet opzij.

Spoel de aubergine met koud water en dep droog. Bestuif lichtjs met bloem en bak ze in wat olie, een paar seconden aan elke kant tot ze goudbruin worden. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. 

Stel dan het gerecht samen. Begin met een laagje tomatensaus op de bodem van een ovenschaal, gevolgd door een laag aubergine. Daarover gaat een laagje parmezaanse kaas, een derde van de mozzarella, en een beetje peper. Herhaal voor de tweede laag: tomatensaus, aubergine, parmezaanse kaas, mozzarella en wat peper. Werk af met een laatste laag tomatensaus, parmezan en mozzarella. 

Dek de ovenschaal losjes af met aluminiumfolie en bak 20 minuten in de hete oven. Verwijder de folie en bak nog eens 20 minuten, tot de bovenkant goudkleurig en bubbelend is. Laat 5 minuten rusten voor het opdienen.

Alternatieven en variaties op mozzarella

Verschillende Italiaanse kazen zijn verwant aan mozzarella. Denk maar aan burrata, straciatella, scamorza of ricotta. In sommige gerechten kun je mozzarella vervangen door een van deze kazen voor een andere textuur of smaak.

Burrata

Een Italiaanse verse kaas gemaakt uit Apulië. De buitenkant is gemaakt van mozzarella, de binnenkant is een combinatie van wrongel en room. Burrata heeft een zeer romige en zachte smaak.

Straciatella

Het binnenste van burrata, dus een mengeling van wrongel en room. 

Scamorza

Mozzarella die nog gerijpt (gefermenteerd) is in zijn eigen wei. Deze kaas heeft een meer uitgesproken smaak dan mozzarella, en wordt ook vaak gerookt. Doordat de kaas "gewurgd" wordt, krijgt hij zijn typische peervorm.

Italianen gebruiken deze kaas vaak voor warme bereidingen omdat hij beter smelt en zwaarder doorsmaakt in het gerecht.

Ricotta

Verse kaas die wordt gemaakt van de wei die vrijkomt tijdens de productie van mozzarella. Het betekent letterlijk "opnieuw gekookt", wat verwijst naar het productieproces, waarbij de overgebleven wei wordt verhit.

Ricotta wordt verkocht als een verse, witte kaas met een korrelige textuur, meestal in plastic bakjes. Afhankelijk van de gebruikte wei zijn er verschillende soorten.

  • ricotta di buffala campana: wei uit buffelmelk
  • ricotta romana: wei uit schapenmelk (DPO-certificaat)
  • er is ook ricotta op basis van wei uit geitenmelk

Tot slot kan ricotta nog verder verwerkt worden: gerookt (ricotta affumicata), gezouten (ricotta salata), gebakken (ricotta infornanta) of gerijpt (ricotta forte).

Terug naar boven

Conclusie

Een kwaliteitsvolle mozzarella heeft niet veel nodig om te stralen op je bord. Koop een goed product, laat het even op kamertemperatuur komen, en serveer met andere kwaliteitsingrediënten.

Zin in iets nieuws? Vervang de mozzarella in je recept dan eens door een andere Italiaanse kaas met een meer uitgesproken smaak zoals scamorza.

Terug naar boven

Aanbevolen voor jou