Nieuws

Welke mozzarella is de beste?

27 mei 2024
beste mozzarella supermarkt

27 mei 2024

Er zit veel kwaliteitsverschil tussen de mozzarella's in de Belgische supermarkten, zo blijkt uit onze vergelijkende test. Wij beoordeelden 25 mozzarella's op hun authenticiteit, smaak, prijs en nog heel wat andere criteria. En wat blijkt? De beste kazen zijn zeker niet de duurste of meest bekende.


Een mozzarella van topkwaliteit tilt elk gerecht naar een hoger niveau, of je de kaas nu verwerkt in een salade caprese, tussen een broodje of gebruikt om een pasta of pizza af te werken. Maar hoe vind je nu de beste mozzarella in de winkel?

Met deze tips kies je de beste mozzarella

Wij maken het jou gemakkelijk en testten maar liefst 25 verschillende mozzarella's, zowel buffelmozzarella als mozzarella op basis van koemelk, en kozen voor jou de producten met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Wij vonden maar liefst vijf Beste kopen, en een Beste van de test voor beide types mozzarella.

De beste mozzarella's

78 Topkwaliteit
Beste
Koop
Getest in labo
Mozzarella's
Gemiddelde marktprijs  0,75 per verpakking
78 Topkwaliteit
Beste
Koop
Getest in labo
Mozzarella's
Gemiddelde marktprijs  0,75 per verpakking
78 Topkwaliteit
Beste
Koop
Getest in labo
Mozzarella's
Gemiddelde marktprijs  0,75 per verpakking

Waarom testen wij mozzarella?

Onze laatste vergelijkende test van mozzarella dateert van 2020. Naast grote prijsverschillen stelden we toen ook aanzienlijke kwaliteitsverschillen vast. Wie lukraak in de winkel een pakje mozzarella kiest, dreigt een smakeloze bol in huis te halen.

In de koelafdeling van de supermarkt vind je gewoonlijk twee soorten mozzarella: mozzarella di bufala, met melk van buffels, en mozzarella die gemaakt is met koemelk. Daarnaast zijn er ook lightversies verkrijgbaar, maar die hebben wij deze keer niet getest.

Wat maakt een goede mozzarella?

Een goede mozzarella is wit, zacht, plastisch en elastisch. De kaas heeft geen korst, maar een glad, glanzend en gelijkmatig oppervlak. De smaak is aangenaam, romig en lichtzuur.

Italianen zweren zelf bij buffelmozzarella. Mozzarella van koemelk, of "fior di latte", is voor hen enkel geschikt voor warme bereidingen zoals pizza of lasagne. Voor salades en andere koude gerechten gebruiken ze enkel buffelmozzarella. Die heeft meer uitgesproken aroma's, een gladdere en stevigere buitenkant, en een smeuïg lopende binnenkant met een romige, lichtzure smaak.

De koemelkvariant is daarentegen lichter en frisser, maar kan ook erg vlak uitvallen van smaak en een wat rubberachtige structuur hebben. Wij onderwierpen 16 mozzarella's op basis van koemelk en 9 buffelmozzarella's aan onze strenge testen, goed voor 25 producten in totaal.

Is mozzarella gezond?

Hoe testen wij mozzarella?

Onze selectie bestond uit producten uit de supermarkt, met een evenwicht tussen discount, internationale merken en huismerken. Er waren ook twee biologische mozzarella's bij. Van de negen buffelmozzarella's hadden er zes het DOP-logo (Denominazione di Origine Protetta), wat betekent dat hun herkomst beschermd is.

Wij analyseerden de volledigheid van het etiket, en testten in het labo de microbiologie, de samenstelling en ook de authenticiteit. Met buffelmozzarella werd in het verleden immers vaak gefraudeerd.

Natuurlijk hebben we ook de smaak van de mozzarella getest. Daarvoor trokken we naar Italië: 11 experts in Italiaanse kazen proefden alle geteste producten. 

vergelijkende test mozzarella beste merk 

Conclusie: huismerken verrassen

Wij vonden heel wat mozzarella's van goede of zelfs topkwaliteit. Net zoals vorige keer moeten we vaststellen dat de verpakking niets zegt over de kwaliteit van de mozzarella binnenin.

Zowel voor buffelmozzarella als mozzarella op basis van koemelk ging de eer van Beste van de test naar een huismerk. Ook de vijf medailles voor Beste koop gingen naar huismerken.

Enkel de basics op het etiket

Alle mozzarella's voldoen aan de wettelijke vereisten voor etikettering, maar weinig verpakkingen geven extra nuttige elementen die we graag op het etiket zien. Duidelijke bewaarinstructies na opening van het product bijvoorbeeld, of informatie over de origine van de gebruikte melk.

Ook de contactgegevens van de producent worden zelden vermeld.

Let op de houdbaarheidsdata van buffelmozzarella

Qua microbiologie zien we over het algemeen goede resultaten, al scoren enkele mozzarella's op de vervaldatum minder goed. Hoewel gisten belangrijk zijn voor de smaakvorming van mozzarella, zien we op het einde van de houdbaarheid toch hoge gehaltes, vooral bij buffelmozzarella's.

Laat buffelmozzarella dan ook niet te lang in de koelkast liggen, en consumeer ze liever zo snel mogelijk na aankoop. Dat is sowieso een goede tip voor elke mozzarella, want hoe verser, hoe beter de smaak.

Nog steeds te veel vocht

Net zoals in onze vorige test bevatten heel wat mozzarella's veel te veel vocht. Dat gaat ten koste van de typische textuur en smaak.

Carrefour Extra valt door de mand

Met uitzondering van één product, namelijk de buffelmozzarella van Carrefour Extra, bestaan alle producten voor 100 % uit koe- of buffelmelk. Qua authenticiteit scoren de meeste mozzarellas dus wel goed. Bij het betrapte product werd niet enkel buffelmelk, maar ook een kleine hoeveelheid eiwitten uit koemelk gedetecteerd.

Twee mozzarella's waren niet lekker

Een Italiaans panel van experts proefde alle mozzarella's blind en in willekeurige volgorde. Mozzarella's op basis van koemelk werden apart geproefd van de buffelmozzarella's, omdat deze een totaal andere smaak hebben en dus niet met elkaar vergeleken kunnen worden. 

De experts beoordeelden de producten op basis van vijf criteria: uiterlijk van de korst, textuur en kleur van de binnenkant, aromas, textuur en ten slotte smaak.

Over het algemeen konden onze experts de meeste mozzarella's wel appreciëren, al waren er enkele uitschieters in beide richtingen. Zo was de mozzarella van Carrefour Bio teleurstellend van smaak, net als de buffelmozzarella van Intermarché.

Tips en recepten voor de lekkerste mozzarella

Hoeveel kost een goede mozzarella?

De goedkoopste koemelkmozzarellas vind je bij Lidl, Aldi, Albert Heijn en Everyday, met een prijs van € 0,75 voor een bol van 125 gram (nettogewicht). Voor de duurste, namelijk Galbani Mozzarella bio, betaal je meer dan vier keer zoveel: € 3,40.

Voor buffelmozzarella ben je het goedkoopst af bij Jumbo, met een prijs van € 1,59 per bol. Je betaalt opnieuw het meest voor het bekende merk Galbani: € 3,02.

Ontdek welk merk de beste mozzarella verkoopt

Aanbevolen voor jou