Leidt de yuka-app tot een gezonder leven?


Hoe werkt de Yuka-app?
Met de gezondheidsapp Yuka scan je barcodes van producten (voeding en cosmetica) en krijg je meteen meer informatie over de samenstelling van het product en de eventuele impact ervan op je gezondheid.
Het doel op zich is lovenswaardig: valkuilen ontmaskeren (voornamelijk bij sterk bewerkte voedingsmiddelen), eetgewoontes veranderen en mensen gezonder doen eten. De app slaagt er in om gebruikers - gratis - te doen nadenken over hun consumptiegedrag.
Veel interesse in gezondheidsbeoordelingen
Vóór we aan onze analyse begonnen, deden we via sociale media een kleine, niet-wetenschappelijke steekproef. Daaruit bleek dat tussen de 22 % en 38 % van de internetgebruikers een of meerdere soortgelijke applicaties gebruikt. Interesse is er dus wel degelijk. Mensen gaan zowel in de supermarkt als aan tafel op zoek naar hulpmiddelen die transparantie en traceerbaarheid beloven.
We kunnen veel oorzaken voor dit onbehagen opnoemen: angst voor ongezonde voeding en voedingsschandalen (dolle koeienziekte, dioxinekippen, lasagne met paardenvlees, fipronileieren, dodelijke kiemgroenten, besmette kindermelk), ongerustheid over de klimaatverandering waarbij de intensieve landbouw en de voedingsindustrie vaak met de vinger worden gewezen, de populariteit van biologische producten waarvan het aanbod explosief is toegenomen, angst voor ziektes (hartproblemen, kanker, dementie) enz.
Gezondheid is duidelijk een populair thema en applicaties zoals Yuka komen dan ook zeer gelegen.
Hoe beoordeelt de Yuka-app de gezondheid van voedingsproducten?
De databank van Yuka is gebaseerd op verschillende bronnen. De meeste zijn wetenschappelijk onderbouwd, andere minder. Yuka maakt gebruik van Open Food Facts (OFF), de Nutri-Score, de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid), het ANSES (het Franse agentschap voor voedsel, leefmilieu en gezondheid en veiligheid op het werk), het IARC (het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek), de biolabels ‘AB’ (Frankrijk) en ‘Eurofeuille (Europa), maar ook van "onafhankelijke" studies en verschillende boeken.
Het algoritme dat de scores toekent, baseert zich voor 60 % van de eindscore op de nutritionele samenstelling (Nutri-Score), voor 30 % op eventuele additieven en voor 10 % op het biolabel. Het resultaat is een driedelige beoordeling: een score op 100, een kleurencode (groen, geel, oranje, rood) en een waardering (uitstekend, goed, gemiddeld, slecht).
Hoe betrouwbaar zijn de Yuka-beoordelingen?
- Yuka baseert zich soms op veronderstellingen (bio is beter, producten met zoetstoffen zijn beter, geur- en smaakstoffen zijn additieven, ...), waardoor de resultaten van het algoritme vertekend kunnen zijn en alternatieven soms onterecht als gezonder worden aangeduid. Biologische olijven krijgen bijvoorbeeld een betere score, ook al bevatten ze veel meer zout dan niet-biologische olijven. En ook al zijn de voedingswaarden van beide producten gelijk, toch wordt de niet-biologische honing (30/100) bestempeld als “gemiddeld”, terwijl de biologische honing (60/100) “goed” scoort. Biologische producten zijn echter enkel verbonden aan een inspanningsverplichting, en niet aan een resultaatsverplichting.
- Wat additieven betreft, past Yuka duidelijk het voorzorgsprincipe toe. Daardoor dreigen ze echter onrust te zaaien. De termen "risico" en "gevaar" betekenen namelijk niet hetzelfde. "Gevaar" is een potentiële bron van schade. "Risico" houdt daarentegen rekening met de blootstelling: het is de waarschijnlijkheid dat het gevaar zich al dan niet zal voordoen. We hebben dus heel wat onsamenhangende elementen ontdekt.
- De beoordeling van de producten is streng en de scores zijn soms stigmatiserend. Alles is namelijk relatief: een product dat "gemiddeld" scoort bij 100 gram, kan bij een consumptie van slechts 5 gram geen probleem opleveren. Een ander voorbeeld: het is niet omdat jouw ontbijtgranen biologisch zijn, dat je ze elke ochtend mag eten. Het is goed dat Yuka afstand neemt van marketing, greenwashing en gezondheidsclaims, maar er is toch een gebrek aan nuance.
- Het scannen werkt goed en snel, maar doordat gebruikers gezamenlijk kunnen coderen en de gegevensbank aanvullen, ontstaan er een aantal problemen. Wanneer ingrediënten worden vergeten of foutief worden ingevoerd, of wanneer percentages (fruit/groenten/noten) fout worden geïnterpreteerd, dan zal de eindscore niet correct zijn en verliest de app geloofwaardigheid.
Onze ervaring met de Yuka-app
Ondanks de goede intenties zijn deze beloftes erg moeilijk waar te maken: of voedingsmiddelen “goed” of slecht” zijn, is erg complex. Yuka geeft echter geen genuanceerde antwoorden.
Conclusie: Is de Yuka-app de moeite waard?
De applicatie lijkt ons vooral nuttig voor mensen die absoluut het contact met bepaalde ingrediënten moeten vermijden om medische redenen, bijvoorbeeld omwille van een allergie. De gemiddelde consument heeft daar geen boodschap aan en kan zich ten onrechte zorgen gaan maken door zo’n app. Kortom, wij raden aan om Yuka met mate te gebruiken.
Dankzij de invoering van de Nutri-Score op Belgische verpakkingen kunnen consumenten nu al op een eenvoudige en snelle manier betere keuzes maken in de supermarkt. Die score geeft een algemene beoordeling van de voedingswaarde van een product in de vorm van een letter, en houdt rekening met gunstige parameters (vezels, proteïnen, fruit, groenten en noten), alsook parameters die best worden beperkt (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout).
Het hangt producten niet aan de schandpaal, maar koppelt er eerder een indicatie van frequentie aan: producten met het label A krijgen de voorkeur voor consumptie op dagelijkse basis, terwijl producten met het label E eerder voor uitzonderlijke gelegenheden moeten worden gehouden.