Dossier

Alcohol en eten: alles wat je moet weten

27 juli 2021

Een flinke kater na een avondje stevig drinken? Dat is helaas niet het enige gevaar dat op de loer ligt. Een paar glazen alcohol brengen in feite vele andere risico´s voor je gezondheid met zich mee, of het nu om een pintje of een whisky cola gaat. 

Alcohol en een gezond dieet

Het is vanzelfsprekend dat alcohol niet bijdraagt aan een slank figuur. Toch wordt het aantal calorieën in een glas alcohol maar al te vaak onderschat. Ondanks dat de vermelding van de voedingswaarde op het etiket voor de meeste levensmiddelen sinds eind 2014 verplicht is, zijn alcoholhoudende dranken vrijgesteld van deze verplichting. 

In februari 2021 heeft de Europese Commissie haar Europees actieplan voor kankerbestrijding gepubliceerd, waarvan een van de belangrijkste beloftes is om tegen eind 2022 een verplichte vermelding van de lijst van ingrediënten en de voedingswaarden op de etiketten van alcoholhoudende dranken voor te stellen. Wij steunen dit idee, omdat in een tijd van veel overgewicht en zwaarlijvigheid in Europa, de informatie over voedingswaarde een cruciaal instrument zou moeten zijn om de consument te helpen om bewuste en gezonde keuzes in de supermarkt te maken. 

Voorlopig hoeven alcoholische dranken het aantal calorieën en suikers per 100 ml niet te vermelden. Toch zijn deze cijfers niet onbelangrijk in termen van calorie-inname, aangezien alcohol maar liefst 7 calorieën per gram bevat. Ter vergelijking: vet bevat 9 calorieën per gram. En het is niet alleen de alcohol zelf die het caloriegehalte van een alcoholische drank beïnvloedt. Ook de ingrediënten die in het productieproces worden gebruikt - zoals suiker, tarwe, gerst en druiven - dragen daaraan bij. Voorgemixte drankjes, die gemakkelijk in de supermarkt te krijgen zijn, kunnen daarom ook zeer calorierijk zijn. 

Hier volgt een overzicht per soort drank met het gemiddelde aantal kilocalorieën (bij een standaardhoeveelheid) en het equivalente aantal suikerklontjes. 
 

 

Gezien de hoeveelheid suiker in één glas, is het niet verwonderlijk dat alcoholische dranken in het rood staan in de voedselpiramide staan. Deze piramide is onderverdeeld in drie categorieën. De kleuren van de verschillende onderdelen geven de gezondheidseffecten weer. Alcoholische dranken vallen in de rode categorie, die volledig gescheiden is van de piramide. Hetzelfde geldt voor sterk bewerkte producten rijk aan suikers, vetten en/of zout en waarvan is aangetoond dat zij schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid (bewerkte vleesproducten, frisdranken, snoep, gebak, snacks, fastfood, enz.). Zij zijn overbodig in een gezond voedingspatroon en zouden daarom slechts af en toe en in kleine hoeveelheden worden geconsumeerd.