Nieuws

Hard Seltzer: niet zo licht qua alcohol en suiker!

27 juli 2021

Wat vind je van Hard Seltzer, die drankjes die gearomatiseerd bruiswater combineren met alcohol? Door hun kleurrijke verpakkingen met claims als 'natuurlijk', 'zonder bewaarmiddelen', 'glutenvrij' of 'vegan' doen ze je misschien denken aan een licht alcoholische maar gezonde frisdrank, en zo is het niet.

Hïvy, Smirnoff of Topo Chico van Coca-Cola zijn enkele van de vele merken van Hard Seltzer. Bedrijven zetten in op deze nieuwe markt die bedoeld is voor een jong, voedings- en gezondheidsbewust publiek. 

De fabrikanten beweren dat hun producten minder alcohol en calorieën bevatten dan andere alcoholische dranken. Zij gaan ook prat op gezondere ingrediënten en de afwezigheid van zoetstoffen, bewaarmiddelen of gluten. Deze drankjes zijn echter niet zo gezond als ze beweren.

Suiker en alcohol zijn duidelijk aanwezig

Hoewel deze dranken een illusie van lichtheid wekken, is de waarheid dat zij ongeveer 5% alcohol bevatten (dus ongeveer 13 gram), wat overeenkomt met ongeveer 1,3 standaard alcoholeenheden. De Hoge Gezondheidsraad (HGR) gebruikt dit begrip ‘standaard alcoholeenheden’ en preciseert dat 10 eenheden per week de limiet zijn, wat overeenkomt met 10 glazen wijn van 10 cl of 10 glazen bier van het type pils van 25 cl. Deze drank moet dus met mate worden gedronken. Bovendien bevat ze, hoewel ze minder calorierijk is, toch calorieën. Een flesje of blikje van 330 ml bevat 100 kcal, wat overeenkomt met ongeveer 4 suikerklontjes.

Meer duidelijkheid op het etiket

We hebben 24 van die drankjes geanalyseerd. Ze vermeldden allemaal het alcoholpercentage op de voorkant van het product. Bij 21 werd het aantal calorieën per verpakking op de voorkant van het product vermeld. 4 hadden geen ingrediëntenlijst en slechts 13 hadden een voedingswaardetabel.

Momenteel zijn alcoholische dranken vrijgesteld van de verplichting om de voedingswaarde te vermelden. In februari 2021 heeft de Europese Commissie voorgesteld om de ingrediëntenlijst en de voedingswaardevermelding op de etiketten van alcoholische dranken verplicht te maken tegen eind 2022. Wij steunen deze verbintenis, omdat in een tijd waarin overgewicht en obesitas veel voorkomen in Europa, de voedingsinformatie is een cruciaal hulpmiddel om de consumenten in staat te stellen bewuste en gezondere keuzes te maken in de supermarkt. 

Naar ons alcohol en voedsel dossier