Nieuws

Vezelgehalte binnenkort op etiket bij Aldi

24 oktober 2018
Claims op voeding: wat is er van waar?

Aldi heeft beslist om het vezelgehalte van zijn voedingsproducten op het etiket te vermelden. Rechtstreekse aanleiding daarvoor was de mindere score die de hazelnootpasta van de keten behaalde in onze test.

Vezels vervullen een cruciale rol in ons voedingspatroon. Ze helpen in het voorkomen van hart- en vaatziekten, kanker van de dikke darm, suikerziekte enz. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de aanwezigheid van voedingsvezels één van de belangrijke parameters is bij het toekennen van de Nutri-Score, de onlangs ingevoerde gezondheidscode die voedingsproducenten op vrijwillige basis kunnen aanbrengen op hun producten.

Geen wettelijke verplichting

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt minstens 25 gram vezels per dag aan voor volwassenen. Of de etenswaren die je koopt voldoende vezels bevatten, staat helaas niet altijd te lezen op het etiket. Dat komt omdat fabrikanten niet wettelijk verplicht zijn om die informatie te vermelden zolang ze geen claims over vezelrijke voeding op de verpakking zetten.

Wel criterium in onze tests

Toch sporen wij voedingsproducenten en -distibuteurs aan om het vezelgehalte op het etiket te plaatsen. In onze vergelijkende tests beoordelen wij immers niet alleen de producten zelf, maar ook de volledigheid van de etikettering. Het ontbreken van de vezelinhoud in de tabel met de voedingswaarde haalt de eindscore naar beneden. 

Vezelgehalte binnenkort op het etiket bij Aldi

De minder gunstige score die de hazelnootpasta van Aldi op die manier in onze recente test behaalde, vormde voor de supermarktketen de rechtstreekse aanleiding om het vezelgehalte van al hun voedingsproducten voortaan op het etiket te vermelden. Daardoor wordt het voor de consument een stukje gemakkelijker om bewust voor gezonde voeding te kiezen. 

Alweer een overwinning in onze strijd voor gezondere voeding

Het zal natuurlijk nog enige tijd duren vooraleer alle verpakkingen effectief zijn aangepast. Wij zijn alvast verheugd dat onze test de aanzet heeft gegeven tot deze beslissing van Aldi. Na de invoering van de Nutri-Score betekent dit alweer een overwinning in onze strijd voor een gezondere voeding.

Aan de hand van de Nutri-Score zie je in één oogopslag hoe gezond of ongezond een voedingsproduct is.

Alles over de Nutri-Score