Nieuws

Minister De Block gaat in op onze vraag naar Nutri-Score

23 augustus 2018

Al meer dan een jaar pleiten wij voor de invoering van de Nutri-Score, een betrouwbaar hulpmiddel waarmee consumenten ongezonde van gezonde voedingswaren kunnen onderscheiden. Minister De Block volgt onze overtuiging en nodigt voedingsproducenten en -distributeurs uit om de score op hun producten weer te geven.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block spoort producenten en distributeurs aan om de Nutri-Score te plaatsen op hun voedingsproducten, wat het gemakkelijker zal maken om voor gezonde voeding te kiezen. Het systeem blijft vrijwillig, maar de minister moedigt de industrie aan om in te zetten op de score.

Wij pasten het concept van de Nutri-Score in het verleden reeds toe en zijn dan ook enthousiast over deze ontwikkeling.

Een ladder van kleuren

De zogenaamde Nutri-Score werd in 2016 gelanceerd in Frankrijk. Het trapsysteem bestaat uit letters en kleuren die de voedingswaarde van een product samenvatten. De score houdt rekening met zowel positieve (vezels, eiwitten, fruit, groenten en noten) als negatieve parameters (calorieën, verzadigde vetzuren, suiker en zout) om uiteindelijk tot een algemene evaluatie van de voedingswaarde te komen.

Het resultaat van die berekening wordt gesymboliseerd door vijf letters, van A (de beste score) tot E (de slechtste score), met tussenin nog B, C en D. De vijf kleuren, van groen tot rood, werken als een verkeerslicht. Dankzij de grootte van de letters en de kleurencodes springt zo’n score meteen in het oog.

Nutri-Score

Zowel in onze test van ontbijtgranen als die van hazelnootpasta’s berekenden wij al de Nutri-Scores voor de geteste producten. Zo zie je gemakkelijk welke de meest (on)gezonde producten zijn. 

Ons lobbywerk levert vruchten af

Na heel wat lobbywerk langs onze kant bij producenten, distributeurs (Delhaize staat op het punt de Nutri-Score breed uit te rollen voor zijn producten) en de overheid luistert de minister eindelijk naar de stem van de consument, door de score te willen veralgemenen.

Begin deze week, naar aanleiding van de communicatie van de sectorfederaties van de voedingsindustrie en de distributiesector, herhaalden we nog eens ons verzoek om een systeem van Nutri-Score in te voeren als cruciaal element van informatie voor de consument in de strijd tegen ongezonde voeding en obesitas. Uiterst noodzakelijk, gezien het feit dat we met zijn allen steeds zwaarlijviger worden, zo tonen de statistieken aan.

Wij zetten onze strijd tegen ongezonde voeding verder maar zijn  desalniettemin tevreden dat er vandaag een belangrijke stap werd gezet met het toelaten van een Nutri-Score-systeem. Uiteraard zullen wij de toepassingsvoorwaarden verder opvolgen, zodat het systeem in optimale omstandigheden kan ontwikkelen. Idealiter wordt de Nutri-Score zo snel mogelijk verplicht als enige systeem op álle voedingsproducten.