Nieuws

Milieuonderzoek bij supermarkten: “Er is nog veel werk aan de winkel”

22 november 2022
groente- en fruitafdeling van supermarkt - hoe duurzaam zijn supermarkten?

Belgische supermarkten kunnen veel harder hun best doen om een meer plantaardig en duurzamer voedingspatroon te stimuleren, blijkt uit het grootschalige onderzoek Superlijst Milieu België. Nu leggen supermarkten de verantwoordelijkheid tot duurzame voedingskeuzes vooral bij de consument.

Wat doen supermarkten om plantaardige en duurzaam geproduceerde voeding te stimuleren, en om ontbossing en voedselverspilling tegen te gaan? Dat ging denktank Questionmark na met het Superlijst-onderzoek, met steun van Rikolto en Test Aankoop. Supermarkten Colruyt, Delhaize, Carrefour, Aldi en Lidl werden daarbij onderzocht. Uit de resultaten blijkt dat de supermarkten nog veel kansen laten liggen om hun engagementen in de praktijk om te zetten. 

Weinig stimulans voor plantaardig eten

Minder vlees en meer plantaardig eten is een cruciale stap om de milieu-impact van ons eetpatroon te verkleinen. Maar supermarkten doen nog veel te weinig om dat makkelijk te maken voor hun klanten. Om een voorbeeld te geven: twee op drie kant-en-klaarmaaltijden bevatten vlees of vis, en slechts 4% van de onderzochte kant-en-klaarmaaltijden is volledig plantaardig (veganistisch). Er zijn interessante initiatieven en beleidsmaatregelen om een meer plantaardig voedingspatroon te stimuleren, maar concrete doelstellingen ontbreken vaak. 

Duurzaam is niet de norm

Supermarkten garanderen niet dat hun volledige assortiment op duurzame wijze geproduceerd is. Bij Aldi en Lidl is er zelfs geen enkele duurzame optie beschikbaar in de helft van de onderzochte productgroepen. Ook in de beleidsrapportering is er weinig tot geen transparantie over de oorsprong, het vervoer en de teeltwijze van de verkochte producten. Sommige supermarkten zijn overigens wel transparant over de certificering van vis.

Acties tegen ontbossing beperkt tot huismerken

Wat betreft ontbossing, ontbreekt het bij supermarkten aan transparantie over de oorsprong van ingrediënten als soja, palmolie en cacao. Supermarkten hebben ook weinig actieplannen om het risico van ontbossing te verminderen. De aanwezige actieplannen focussen vaak enkel op de eigen huismerken en bieden vaak niet de beste waarborg tegen ontbossing.

Te weinig concrete doelstellingen over voedselverspilling

Supermarkten beginnen actie te ondernemen om voedselverspilling en voedselverlies tegen te gaan, maar duidelijke definities, meetbare doelstellingen en rapportage over die doelstellingen ontbreken veelal. Delhaize publiceerde als enige supermarkt een actieplan met deze drie elementen.

Welke supermarkt is het meest duurzaam?

In dit onderzoek komen Lidl en Delhaize naar voren als algemene koplopers, al zijn de verschillen tussen de supermarkten klein. Belangrijker is dat de supermarkten sterk verschillen binnen de deelonderwerpen: transitie naar meer plantaardige eiwitten, duurzame landbouw (incl. ontbossing) en voedselverspilling. In de transitie naar minder vlees en meer plantaardig doet Delhaize het beduidend beter dan Lidl, Aldi en Carrefour. Ook bij beleid tegen voedselverspilling staat Delhaize al een stapje verder. Bij acties voor duurzame landbouw en tegen ontbossing loopt Delhaize dan weer achter terwijl Carrefour, Aldi en vooral Lidl vooroplopen in België. Maar in absolute termen heeft elke supermarkt nog erg veel ruimte voor verbetering. 

Benieuwd naar alle resultaten van het onderzoek? Bekijk dan de website van Superlijst.