Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA

Een "veggie"-product op basis van vlees

16 december 2020 Vooruitgang
16 december 2020 Vooruitgang

Dit product behoort tot Iglo’s ‘Veggie Love’-gamma. Hoewel de productbenaming laat uitschijnen dat het om een vegetarisch product gaat, bevat het wel degelijk vlees.

Deze spruitjes met spek maken deel uit van het ‘Veggie Love’-gamma van Iglo. De breed uitgesmeerde afkorting ‘veggie’ wekt de schijn dat het een vegetarisch product betreft. Gezien de aanwezigheid van 3,5 % varkensvlees in de ingrediëntenlijst gaat het echter allesbehalve om een vegetarisch product.

Wat is het probleem?

Wij zijn van mening dat de benaming ‘Veggie Love’ bepaalde verwachtingen opwekt bij de koper qua ingrediënten en laat uitschijnen dat je een vegetarisch product in handen hebt. De voorzijde van de verpakking suggereert dus onterecht dat het om een vegetarisch product gaat en zet je als consument op het verkeerde been. 

Onze eisen

We vragen de fabrikant om zijn verpakking aan te passen en de term ‘Veggie Love’ te verwijderen ofwel om het recept aan te passen en ervoor te zorgen dat de 3,5 % varkensvlees verdwijnt.

Onze acties

We stuurden in december 2020 een brief naar de fabrikant.

Stand van zaken

De fabrikant is van mening dat hij de consument niet misleidt. Volgens hem verwijst de naam van het ‘Veggie Love’-gamma niet naar ‘veggie’ van vegetarisch, maar wel naar ‘veggie’ van ‘vegetables’, de Engelse benaming voor groenten. Toch zal hij in kleine zwarte letters een melding toevoegen “niet geschikt voor een vegetarisch dieet”. Alhoewel dit zeker een tegemoetkoming is, voldoet het niet helemaal aan onze eisen.