Carrefour Bio Pesto alla Genovese bevatte deze ingrediënten niet

[Update: 12 januari 2024]
Bij het zien van de oude verpakking van Carrefour Bio Pesto alla Genovese dacht je wellicht dat je een pesto zou krijgen, bereid met heerlijke traditionele Italiaanse ingrediënten. Maar niets is wat het lijkt.
Etiketten op voedingsmiddelen: afbeeldingen die misleidend kunnen zijn
Verse basilicum, parmezaan met een unieke textuur en heerlijke pijnboompitten op het etiket van Carrefour Bio Pesto alla Genovese zijn om van te watertanden. Maar stel je voor, wat als het oude recept deze verrukkelijke ingrediënten eigenlijk helemaal niet bevatte?
Wettelijk kader voor voedseletikettering
Fabrikanten moeten zich houden aan de Europese verordening nr. 1169/2011 bij het opstellen van voedseletiketten. Het hoofddoel van deze wetgeving is consumenten te beschermen door hen te voorzien van gezondheids-, economische, ecologische, sociale en ethische informatie, zodat ze weloverwogen aankopen kunnen doen.Een van de belangrijkste principes van deze regelgeving is dat het verboden is om consumenten te misleiden.
Het verbod op misleiding van consumenten via het visuele aspect van het etiket
Consumenten kunnen op verschillende manieren misleid worden, en een daarvan is via afbeeldingen van voedingsmiddelen op productetiketten.De Europese regelgeving legt echter nadruk op het delen van eerlijke informatie en verbiedt de visuele weergave op een productetiket van een ingrediënt dat normaal gesproken wordt gebruikt bij de bereiding van dat voedingsmiddel, maar in werkelijkheid is vervangen door een ander bestanddeel of ingrediënt.
Het Carrefour Bio Pesto alla Genovese etiket was misleidend
Het etiket van Carrefour Bio Pesto alla Genovese doet vermoeden dat je een pesto hebt die is bereid met traditionele Italiaanse ingrediënten. Helaas was dit niet het geval met het oude recept van dit product. Het was deels aangepast door toevoeging van vervangende ingrediënten, een tactiek van fabrikanten om de productiekosten te verlagen.
Traditionele ingrediënten op het etiket, maar niet in het recept
In 2020 onderzochten we de ingrediëntenlijst van Carrefour Bio Pesto alla Genovese en we ontdekten dat de fabrikant wat creatief was geweest met zijn product.
Op de afbeelding van het product stonden parmezaanse kaas, basilicum en pijnboompitten, maar:
- het bevatte slechts 0,5 % pijnboompitten. In plaats daarvan gebruikte de fabrikant cashewnoten, die in grotere verhouding aanwezig waren dan pijnboompitten.
- De afgebeelde kaas leek op parmezaanse kaas, maar ontbrak in het recept, zonder enige indicatie van het type harde kaas dat in het product werd gebruikt.
Acties en eisen van Testaankoop inzake Carrefour Bio Pesto alla Genovese
Onze eisen
We pleitten voor een eerlijkere en transparantere etikettering en vroegen om:
- de afbeelding van de parmezaanse kaas te verwijderen;
- op de voorkant van de verpakking geen nadruk te leggen op specifieke voedingsmiddelen die in kleinere hoeveelheden aanwezig zijn, dan andere vervangende ingrediënten die juist in grotere mate worden gebruikt.
Onze acties
In februari 2020 hebben we de fabrikant een brief gestuurd met het verzoek om de verpakking aan te passen.
Stand van zaken: het recept is aangepast, wat een overwinning is!
- Begin maart 2020 ontvingen we een reactie van de fabrikant. Hoewel hij van mening was dat consumenten alle nuttige en noodzakelijke informatie konden terugvinden op het product, werd de verpakking toch herzien om beter te voldoen aan de nieuwe wettelijke vereisten.
- Naar aanleiding van onze klacht paste de fabrikant uiteindelijk het recept van het product aan. Parmezaanse kaas werd toegevoegd, waardoor de aanwezigheid ervan op de afbeelding gerechtvaardigd werd, en de hoeveelheid pijnboompitten werd verhoogd van 0,5 % naar 1 %.
- In september 2023 zagen we de verandering op de verpakking.
Waarom moet je op je hoede zijn voor de afbeeldingen op etiketten?
Misleiding over de smaak en kwaliteit van het product
De afbeeldingen op de verpakking van voedingsproducten kunnen het product smakelijker of aantrekkelijker doen lijken dan het in werkelijkheid is. De visuele presentatie, de smaak of de kwaliteit van het product kunnen misleidend zijn en je aanzetten om er meer geld aan uit te geven.
Je koopt het wellicht met bepaalde verwachtingen op basis van de verpakking, om vervolgens teleurgesteld te zijn bij het ontdekken van de echte ingrediënten, textuur en het visuele aspect.
Mogelijke invloed op je gezondheid
Etiketten kunnen soms verwarrend zijn en je een onjuist beeld geven van wat er echt in de producten zit die je koopt. Hierdoor loop je het risico voedselkeuzes te maken op basis van foutieve informatie, met potentieel nadelige effecten op je gezondheid op de lange termijn.
Actie van Testaankoop tegen misleidende producten
Bij Testaankoop voeren we campagne voor eerlijke etikettering. We sporen voortdurend misleidende claims op door regelmatig producten in winkels te analyseren. Ontdek alle misleidende artikelen in onze lijst met Pinokkio-producten.
ONTDEK ANDERE MISLEIDENDE PRODUCTEN
Zelf pesto maken, is makkelijk!
Ook al is pesto niet beschermd door een BOB-label (Beschermde Oorsprongsbenaming), als consument verwacht je meestal een authentiek product als je kant-en-klare pesto in de winkel koopt.
Als fabrikanten je voor de gek houden met riskante recepten, waarom niet gewoon je eigen creativiteit de vrije loop laten en een heerlijk recept samenstellen met traditionele ingrediënten?
Recept voor zelfgemaakte pesto
Pak een blender, doe er wat extra vergine olijfolie, basilicum, pijnboompitten, en een snufje zout in. Voeg parmezaanse of pecorino kaas toe, blend het geheel, en voilà! Op die manier weet je precies wat er in je pesto zit!