Nieuws

Zelftesten nu ook in onlineapotheken

03 juni 2021

Sedert begin april kun je enkel in de fysieke apotheek terecht voor een COVID-zelftest. Half mei verlengde de overheid deze exclusiviteit tot nader order. Wij gaven toen al aan dat deze mocht worden uitgebreid naar onlineapotheken. Die beslissing is nu ook gevallen tijdens een gerechtelijke procedure met onlineapotheek Newpharma.

De Belgische staat heeft het recht niet om Belgische apotheken te verbieden zelftests via hun website te verkopen, zo luidt het verdict van de procedure in kortgeding met onlineapotheek Newpharma. Het is nu aan de rechter in eerste aanleg om deze beslissing te bevestigen of te verwerpen.

Lees alles over de zelftesten in ons uitgebreid dossier.

Naar het dossier zelftesten COVID-19

Regels zaaiden verwarring

Of de zelftests al dan niet door een online-apotheek mochten worden verkocht, bleef lange tijd voor verwarring zorgen. Als we de regels hieromtrent strikt interpreteerden, was de online verkoop ervan, ook door apothekers, tot op heden verboden. De achterliggende gedachte hierbij was dat de apotheker op die manier altijd de nodige uitleg kon geven bij de test. Die redenering werd expliciet bevestigd in een Koninklijk Besluit half mei. Ondanks dit verbod konden wij tijdens onze mystery shopping  bij verschillende online-apotheken toch zelftests aankopen.

Wij gaven begin mei al te kennen dat er voor ons zeker een versoepeling mocht zijn naar een verkoop via een online-apotheek, op voorwaarde dat er ook daar voldoende informatie wordt meegegeven. Bijvoorbeeld via een duidelijke video of een chat-functie om vragen te stellen.

Belgische Staat in gebreke gesteld

Ook onlineapotheek Newpharma had ernstige bedenkingen bij het Koninklijk Besluit en daagde de Belgische Staat via een spoedprocedure voor de rechter. De rechter in kortgeding bevestigde dat de Belgische Staat inderdaad niet het recht heeft om de verkoop in onlineapotheken te verbieden en dat het Koninklijk Besluit dus discriminerend is.

De redenering dat de apotheker enkel in een fysieke apotheek de vereiste informatie kan afleveren, hield volgens de rechter geen steek. Niets garandeert immers dat de persoon die de test aankoopt dit voor zichzelf doet en niet voor een huisgenoot, familielid of vriend. Het is nu aan de rechtbank in eerste aanleg om deze beslissing te bekrachtigen of te verwerpen.

Evaluatie blijft cruciaal

Toch zijn er volgens ons nog meer aspecten om bij stil te staan als het over de zelftesten gaat. Zo is er tot op vandaag nog maar weinig wetenschappelijk bewijs voor het nut ervan. We vroegen daarom de regering al meermaals om de concrete impact van deze strategie op te volgen, te evalueren en de resultaten ervan publiek te maken. Een vraag die helaas onbeantwoord bleef. Intussen zouden er zo’n 700 000 zelftesten over de toonbank zijn gegaan. Het blijft echter koffiedik kijken hoeveel positieve zelftesten er bevestigd zijn door een PCR test en hoeveel ervan vals positief bleken te zijn.

We vragen de regering om eindelijk open kaart te spelen en transparant te communiceren over de manier waarop ze de impact van haar teststrategie en de resultaten ervan opvolgt.