Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

We betalen nog altijd te veel voor onze maskers

11 maart 2021

Hoewel de schaarste intussen achter ons ligt, zijn de prijzen voor heel wat mondmaskers volgens ons nog altijd te hoog. En dat terwijl er ook al maskers op de markt zijn aan pre-coronaprijzen. Het beste bewijs dat het ook anders kan ...

Onze bevindingen

Het is je wellicht niet ontgaan dat het aanbod aan mondmaskers de afgelopen maanden fors de hoogte in is gegaan. Van een schaarste zoals in de eerste maanden van de coronacrisis is er dus al een tijdje geen sprake meer. Daar waar we in juni slechts een dertigtal modellen aantroffen op de markt, vonden we er nu ruim meer dan 100. Vooral het aanbod in de apotheken en winkels zoals Kruidvat en Di nam fors toe.

Prijzen dalen, maar niet sterk genoeg

Een logisch gevolg van dat toegenomen aanbod zou een daling in prijs zijn. Eind september 2020 stelden we immers vast dat we vaak heel wat meer betaalden voor onze maskers dan in verschillende andere landen. Maar wat is er sedertdien met die prijzen gebeurd?

Om dat te weten vergeleken we de prijzen van de wegwerpbare (chirurgische en comfortmaskers), herbruikbare en FFP2-maskers die we in juni 2020 op de markt aantroffen met het huidige aanbod (februari 2021). Voor bijna alle soorten en verkoopkanalen die we onderzochten konden we een prijsdaling vaststellen. Goed nieuws dus.

Voor de herbruikbare maskers werd enkel de prijs van de maskers voor volwassenen meegenomen in de vergelijking, omdat we enkel voor dit type referentiegegevens hadden voor 2020.

Toch moeten we deze positieve boodschap enigszins nuanceren. De verschillen tussen de prijzen die we op de markt terugvonden, liepen immers sterk uiteen. Zo werden in enkele (para)farmacieën bijvoorbeeld chirurgische maskers verkocht voor € 0,20/stuk, terwijl de prijs in andere filialen opliep tot € 1,27/stuk. Voor de corona-pandemie schommelde de prijs voor zo’n masker tussen 10 en 30 cent per stuk. Enkele handelaars tonen dus alvast dat het geen onhaalbare kaart is om opnieuw tot zulke prijzen te zakken.

Grootste daling in apotheken

Wat vooral opvalt is dat de prijzen voor wegwerpbare maskers in de apotheek fors zijn gedaald, maar liefst met 50 %. Terwijl de prijzen er in juni nog flink wat hoger lager dan in de supermarkt, zijn de rollen nu omgekeerd. Voor een chirurgisch masker betaal je in de apotheek nu gemiddeld € 0,50, voor een comfortmasker – dat in theorie minder is van kwaliteit – in de supermarkten is dat nog altijd gemiddeld € 0,58.

De verschillen tussen de supermarkten onderling zijn wel iets groter dan enkele maanden geleden. Hier kan het wegwerken van een stock een mogelijke verklaring zijn. Supermarkten hebben afgelopen jaar wellicht grote hoeveelheden maskers aangekocht aan op dat moment hogere prijzen. Aangezien zij niet met verlies mogen verkopen, kunnen zij hun prijzen pas verlagen wanneer die duurder aangekochte maskers de deur uit zijn. En dat is misschien wel al het geval bij de ene supermarkt en nog niet bij de andere ...

Wil je mondmaskers kopen, dan raden wij je aan om zeker even de tijd te nemen om te vergelijken.

Prijs geen garantie voor kwaliteit

In theorie is een chirurgisch masker van betere kwaliteit dan een wegwerpbaar comfortmasker. Dat verschil uit zich ook in de prijs. Voor die eerste liepen de prijzen uiteen van € 0,20 tot € 1,27, terwijl je voor een comfortmasker van € 0,11 tot € 0,79 betaalt. We willen hierbij echter graag benadrukken dat dit geen garantie is dat de maskers ook voldoen aan de kwaliteitsnormen. Uit onze eigen test in juni 2020 bleek immers al dat verschillende maskers op de Belgische markt niet aan de normen voldoen. Net om die reden willen wij dan ook al geruime tijd meer overheidscontroles op de kwaliteit en de certificatie van verkochte mondmaskers, en meer dwingende kwaliteitsnormen voor fabrikanten van comfortmaskers.

Sedert 1 februari is de uitzonderingsmaatregel voor chirurgische maskers wel stopgezet. Deze maatregel liet toe om maskers die normaal niet als medisch hulpmiddel zouden mogen worden verkocht maar toch een voldoende kwaliteit hebben alsnog op de markt te brengen als chirurgisch masker. Maskers die sinds februari op de markt komen moeten echter opnieuw volledig in overeenstemming zijn met de Europese regelgeving. Maskers die begin februari werden vrijgegeven op basis van de tijdelijke afwijkingen mogen wel nog worden verkocht tot uiterlijk 1 augustus 2022 of tot de vervaldatum vermeld door de fabrikant.

Meer over de kwaliteit en het correct gebruik van mondmaskers lees je in ons dossier.

Naar het dossier mondmaskers


User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

28 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2022

ik kocht de mijne bij een firma hier in onze buurt , die schrijven dat het Europese FFP2 s zijn (het zijn Turkse ) maar liever dat al die Chinese brol .
De laatste heb ik gekocht bij Belgische Firma uit Turnhout (Medi......) of zoiets
Hetgeen ik niet snap dat de regeringen hier dan Chinese aankopen !!!! wegens zogezegde aanbestedingen , ze hebben Belgische bedrijven gesmeekt om er te maken en nu ze der zijn kopen ze toch nog die Chinese

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2022

Het spijt me dat TEST AANKOOP er niet echt veel over weet ...

HERBRUIKBAAR of niet ?
Wij zijn fabrikant van FFP2 maskers
Deze maskers zijn gemarkeerd met R (re-usable = herbruikbaar) of NR
(not-re-usable = NIET herbruikbaar). Alles getest volgens EN 149 = Europese norm

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2022

de overheid zou meer en beter moeten uitleggen over het nut en gebruik van de FFP2maskers

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2022
, Gereageerd:

Dat vindt u overal online als u zoekt naar "Kenmerken FFP maskers"

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2022

Sinds omicron draag ik voornamelijk een FFP2 masker. Het ademen valt best mee, waarschijnlijk omdat ik het geen ganse dag moet dragen. Tijdens een bv een begrafenisdienst in een aula of een kerk is het voor mij een must.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2022

Ik doe vrijwillerswerk in een ziekenhuis en alle verpleegkundigen en ikzelf als vrijwilliger op die afdeling dragen een FFP2 masker is van 3M Aura 1862 om ons te beschermen. Die zitten heel goed en je kan goed adememen en het sluit goed aan rond je gezicht . Nog een voordeel het zit niet ongemakkelijk om je oorschelpen. Je kan die kopen on-line bij een apotheek website, maar ze zijn niet goedkoop . De patiënten dragen een gewoon een chirurgisch mondkapje

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2022

Ik draag de laatste 3 maanden altijd een FPP2 masker. Ik voel me daar veiliger mee.
Nadat ik de info had gelezen, ben ik blij dat ik mijn masker goed draag. Bij het in- en uitademen beweegt het masker mee.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/12/2021

kan een ffp2 verplicht worden om een ziekenhuis te betreden ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021herstelderepubliek.wordpress.com/.../

Het zoveeste artikel over schadelijke grafeen nanodeeltjes in mondkapjes. Waarom horen we Test Aankoop daar nooit over?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2022
, Gereageerd:

" Gisteren zag ik een masker dat aan een klant werd verkocht. Het was verzegeld in een gewone plastic zak. Geen naam van de fabrikant, geen lijst van materialen in het masker ... "

Domme klant zal ik dan maar zeggen.
Een FFP masker moet als dusdanig gemarkeerd zijn met naam en contactgegevens van de fabrikant alsook identificatie van het erkende Notified Body dat ALLE testen uitgevoerd heeft
alsook een gebruiksaanwijzing in de landstaal (dus geen chinees of Mandarijn)

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2022
, Gereageerd:

L'histoire se repeté!
bewusteburgers.be/.../

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Pia, vreemd dat je dat zegt ...  want we zijn wel degelijk bezig met deze problematiek en hebben hier al vaak over gecommuniceerd. Tevens vind je als abonnee van Test Gezond verschillende artikels terug op onze site over dit topic. 

Zo hebben we het bijvoorbeeld over de maskers van het merk Avrox, die gratis door de regering aan elke burger werden verstrekt via de apothekers, en die in februari 2021 uit voorzorg uit de handel werden genomen omdat ze nanobestanddelen bevatten die mogelijk een gezondheidsrisico inhouden. Meer specifiek ging het om nanozilver en titaniumdioxide. Ook andere nanomaterialen zoals koper, zink, grafeen of synthetische vezels worden soms toegevoegd aan mondmaskers, bijvoorbeeld om hun antibacteriële of antivirale eigenschappen, of omdat ze beter filteren. Daarom wilden wij dat alle maskers werden geanalyseerd op de aanwezigheid van nanodeeltjes, en indien nodig van de markt gehaald. 

Wij stelden onze vraag aan verschillende overheidsdiensten, en kregen het antwoord dat er wel degelijk onderzoeken zijn gestart. Goed nieuws, al kan het nog lang wachten zijn op de resultaten ervan. Wij betreuren dat er pas zo laat stappen worden genomen en dat er nog steeds geen bindende normen zijn voor de samenstelling van comfortmaskers.

Maar beter laat dan nooit ... Meer info vind je nog hier: https://www.test-aankoop.be/gezond/gezondheidszorg/preventie/nieuws/overheid-onderzoekt-eindelijk-veiligheid-mondmaskers ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021

Op wanabesafe.com hebben ze makers gemaakt van koffie afval en gecerticeerd. Zijn deze Dan niet t best voor ons en t milieu? I. p.v al die chemische rommel op de huidige market!

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

Beste Marco, we waarderen ten zeerste je bezorgdheid voor het milieu. Die maskers van wanabesafe.com hebben we wel niet getest en daarom kunnen we ons niet uitspreken noch over de kwaliteit noch over de werkzaamheid noch over de veiligheid van dit product.  Wat we wel weten is dat niet alle maskers aan te raden zijn. 

De maskers van het merk Avrox bijvoorbeeld, die gratis door de regering aan elke burger werden verstrekt via de apothekers, werden in februari 2021 uit voorzorg uit de handel genomen omdat ze nanobestanddelen bevatten die mogelijk een gezondheidsrisico inhouden. Meer specifiek ging het om nanozilver en titaniumdioxide. Ook andere nanomaterialen zoals koper, zink, grafeen of synthetische vezels worden soms toegevoegd aan mondmaskers, bijvoorbeeld om hun antibacteriële of antivirale eigenschappen, of omdat ze beter filteren. Daarom wilden wij dat alle maskers werden geanalyseerd op de aanwezigheid van nanodeeltjes, en indien nodig van de markt gehaald.

Wij stelden onze vraag aan verschillende overheidsdiensten, en kregen het antwoord dat er wel degelijk onderzoeken zijn gestart. Goed nieuws, al kan het nog lang wachten zijn op de resultaten ervan. Wij betreuren dat er pas zo laat stappen worden genomen en dat er nog steeds geen bindende normen zijn voor de samenstelling van comfortmaskers. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2022
, Gereageerd:

Bij mijn weten zijn nanopartikels toegelaten en worden wel vaker gebruikt omwille van hun antibacteriële eigenschappen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021

Wanabesafe.com, zij hebben bio makers gemaakt van afval van koffie! Niets chemish zoals Jullie hier bovendien beschrijven

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021

Ik denk niet dat er één iemand rondloopt die ze graag draagt. Los daarvan hebben ze toch hun nut bewezen. Ze houden weliswaar niet alles tegen, maar in de meeste gevallen toch voldoende. Het bedrijf waar ik werk produceert zelf MM van meer dan behoorlijke kwaliteit. Helaas is onze verkoopprijs veel te hoog +/- 35 cent. Op de wekelijkse markt kun je ze kopen aan 5 cent. Ze zien er minstens even mooi uit maar ik stel me toch vragen bij de geleverde kwaliteit. Je kan je bij deze maskers ook afvragen of ze in menswaardige omstandigheden geproduceerd worden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2022
, Gereageerd:

Beste - hoe kan u spreken over "behoorlijke kwaliteit". FFP maskers (FFP1 FFP2 FFP3) moeten voldoen aan de Europese Norm EN 149 en dus getest en gecertificeerd worden door een Notified Body. By the way - TEST AANKOOP is GEEN erkend notified body.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/06/2021

Mij kosten die covid-producten niets want ik koop ze niet. Ik doe niet mee aan die coronahype!

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2022
, Gereageerd:

Op zulke domme uitspraak heb ik geen antwoord ...

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/06/2021
, Gereageerd:

Bedankt, Therese, voor je bijdrage. Uiteraard heeft iedereen recht op een eigen mening. Je kan er sowieso niet naast kijken. Mondmaskers duiken steeds vaker op en ook in de media worden ze veelvuldig opgevoerd. Jammer genoeg spreken de berichten hierover elkaar geregeld tegen. Wanneer is het zinvol of zelfs verplicht om een mondmasker te dragen? En welk soort masker draag je dan het best? En hoe gebruik je het correct? Wij zetten alle info op een rijtje in ons dossier via volgende link: https://www.test-aankoop.be/gezond/gezondheidszorg/preventie/dossier/mondmaskers 

Over de manier waarop het coronavirus zich verspreidt, bestaat nog veel onzekerheid. Wat we zeker weten is dat het virus zich verspreidt via druppels die vrijkomen wanneer een besmette persoon hoest, niest of praat. Een mondmasker houdt deze druppels tegen.

Daarnaast kunnen die druppels ook op oppervlakken zoals klinken, tafels, toetsenborden, enz. terecht komen. Door die oppervlakken aan te raken met je handen en vervolgens je mond, neus of ogen aan te raken, kan je in theorie eveneens besmet geraken. Daarom dat een goede handhygiëne zo belangrijk is. Het is echter nog niet duidelijk of en hoe vaak mensen op deze manier besmet worden.  

Ondertussen weten we al veel meer over het virus dan bij de start van de pandemie. Terwijl we eerst dachten dat enkel wie symptomen vertoonde anderen kon besmetten, weten we nu dat je ook besmet kan zijn zonder symptomen te vertonen.

Bovendien weten we ook dat de grootte van de druppels heel belangrijk is. Als we hoesten, niezen, praten of zelfs gewoon uitademen, zijn de meeste druppels die vrijkomen redelijk groot. Van zodra ze in de lucht komen begint het water in deze druppels echter te verdampen, waardoor ze snel kleiner kunnen worden. Uiteindelijk blijven er hele kleine druppeltjes over, die als een soort wolk in de lucht blijven zweven, de zogenaamde "aerosoldruppeltjes". Van de grote druppels weten we zeker dat ze anderen kunnen besmetten. Van de kleine aerosoldruppeltjes weten we dat niet zeker. Maar de kans bestaat. 

Beide inzichten hebben ertoe geleid dat het dragen van een mondmasker sinds 4 mei aanbevolen en op bepaalde plaatsen zelfs verplicht is. We gaan er dan van uit dat we allemaal besmet kunnen zijn. En we dragen een mondmasker om de grote druppels tegen te houden wanneer we hoesten, niezen, praten of uitademen, vooraleeer ze kunnen verdampen tot kleinere aerosoldruppeltjes. En om ons er aan te herinneren dat we mond en neus niet mogen aanraken. 

Een mondmasker houdt dus vooral de grote druppels tegen vooraleer ze verdampen tot kleine aerosoldruppels, en beschermt op die manier vooral de anderen. Is zo’n mondmasker dan ook voldoende om te zorgen dat we zelf niet besmet worden? Jammer genoeg niet. Op het moment dat de druppels die anderen verspreiden tot bij jou geraken, zijn ze vaak al verdampt tot kleinere aerosoldruppels. En de meeste maskers houden die druppeltjes slechts gedeeltelijk tegen. Bovendien sluiten vele maskers ook niet naadloos aan op je gezicht. Het is dus niet omdat je zo’n masker draagt dat je het minder nauw mag nemen met de andere maatregelen. Een goede handhygiëne en social distancing blijven daarom esssentieel. Better safe than sorry, mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/03/2021

Hoe herken ik FFP2 maskers die voldoen aan de kwaliteitsnormen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2022
, Gereageerd:

Dat is nogal simpel. FFP maskers zijn PBM en moeten CE gemarkeerd zijn met een aantal verplichte vermeldingen zoals de klasse FFP1 FFP2 of FFP3 , kenmerken als D en R of NR en natuurlijk de identificatie van het erkende Notified Body dat de maskers gecertificeerd heeft.
Succes !

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2022
, Gereageerd:

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/06/2021
, Gereageerd:

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat maskers enig nut hebben.

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/06/2021
, Gereageerd:

Wat doe je dan als je verplicht bent een mondmasker te dragen zoals trein, station,....

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021
, Gereageerd:

Nee die helpen niet voor de volle 100%, net zoals een paraplu je niet voor 100% tegen de regen beschermt. Dus weg met die ondingen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/03/2021
, Gereageerd:

 De toepasselijke klasse (FFP1, FFP2 of FFP3) moet steeds vermeld worden, gevolgd door een enkele spatie en vervolgens:

  • "NR" als het gebruik van het filtrerende halfmasker beperkt is tot één werkdag (bijvoorbeeld: FFP3 NR) of;
  • "R" als het filterende halfmasker ter bescherming tegen deeltjes herbruikbaar is (bijvoorbeeld: FFP2 R).
  • Indien nodig, de letter D volgens de afdichtingseigenschappen (bijvoorbeeld: FFP3 NR D, FFP2 R D).  ^Bertrand