Nieuws

Tandzorg: er is nog werk aan de winkel!

03 april 2019

Tegen alle aanbevelingen in poetst 1 op de 2 Belgen zijn tanden geen twee keer per dag en gaat 1 op de 10 nooit bij de tandarts op controle. Tijd om je gewoontes bij te sturen.

Hoe ziet jouw badkamerritueel er ’s ochtends en ’s avonds uit? Ga je ieder jaar naar de tandarts voor een controle? Hou je je aan de aanbevelingen? Wij ondervroegen 800 Belgen tussen 18 en 74 jaar over hun gewoontes op het vlak van tandzorg. Uit de resultaten blijkt duidelijk dat er nog werk aan de winkel is!

Besparing op de borstelkop

Tandartsen raden aan om twee keer per dag je tanden te poetsen. Maar slechts 5 op de 10 ondervraagden doen dat ook echt. 4 op de 10 poetsen maar één keer per dag en 1 op de 10 zelfs nog minder. Dat is echt niet genoeg, ook al is het niet echt bewezen dat je cariës kunt vermijden door je tanden twee keer per dag gedurende 3 tot 4 minuten te poetsen, zoals aanbevolen. Cariës (gaatjes) heeft namelijk ook te maken met je suikerconsumptie (dus opgelet met zoete tussendoortjes) en een kwetsbaar tandglazuur (waar je niets aan kunt doen).

Om er zeker van te zijn dat je tandenborstel doeltreffend poetst, moet je hem trouwens regelmatig vervangen. Vaak wordt om de 3 tot 6 maanden aangeraden, maar in feite is hij aan vervanging toe als de haren uit elkaar gaan staan. Hoe snel dit gebeurt, hangt af van het type van tandenborstel (soft, medium of hard, maar die laatste raden wij af), de poetsintensiteit en de poetsfrequentie. Bijna de helft van de ondervraagden vervangt zijn tandenborstel (of het opzetstuk van zijn elektrische tandenborstel) om de 3 of 4 maanden. Slechts 1 op de 10 doet er langer dan 6 maanden mee.

Check-up enkel als het moet

De grote meerderheid van de ondervraagden zegt inderdaad minstens één keer per jaar op controle te gaan. Maar ruim 1 op de 10 gaat nooit naar de tandarts, tenzij het echt nodig is (als ze pijn of problemen hebben). Dat is jammer als je weet dat een jaarlijkse controle de voorwaarde is om een terugbetaling te krijgen van je mutualiteit.

Te dure tandarts 

Een aanzienlijk deel van de respondenten vindt dat zijn tandarts onvoldoende informatie verstrekt over de aangerekende kosten ; velen weten zelfs niet of ze een supplement betalen of niet. Wij eisen dan ook meer transparantie. Daarom hebben wij een supplemententeller ontwikkeld. Deze module laat je toe om na te gaan of jouw tandarts supplementen heeft aangerekend bij de consultatie. De module geeft je ook een duidelijk overzicht van de aangerekende prestaties door de prestatiescodes op je attest te vertalen in mensentaal.

Naar de supplemententeller