Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Veiligheid mondmaskers eindelijk onderzocht

25 juni 2021

Naar aanleiding van de teruggeroepen Avrox-maskers gaat onze overheid alsnog mondmaskers voor het grote publiek analyseren op de aanwezigheid van mogelijk schadelijke chemische bestanddelen. Hopelijk worden de resultaten snel bekendgemaakt. 

De maskers van het merk Avrox, die gratis door de regering aan elke burger werden verstrekt via de apothekers, werden in februari 2021 uit voorzorg uit de handel genomen omdat ze nanobestanddelen bevatten die mogelijk een gezondheidsrisico inhouden. Meer specifiek ging het om nanozilver en titaniumdioxide. Ook andere nanomaterialen zoals koper, zink, grafeen of synthetische vezels worden soms toegevoegd aan mondmaskers, bijvoorbeeld om hun antibacteriële of antivirale eigenschappen, of omdat ze beter filteren. Daarom wilden wij dat alle maskers werden geanalyseerd op de aanwezigheid van nanodeeltjes, en indien nodig van de markt gehaald.

Wij stelden onze vraag aan verschillende overheidsdiensten, en kregen het antwoord dat er wel degelijk onderzoeken zijn gestart. Goed nieuws, al kan het nog lang wachten zijn op de resultaten ervan. Wij betreuren dat er pas zo laat stappen worden genomen en dat er nog steeds geen bindende normen zijn voor de samenstelling van comfortmaskers.

Beter laat dan nooit

Al sinds het begin van de pandemie eisen wij bindende normen voor de samenstelling van comfortmaskers, mondmaskers bestemd voor het grote publiek, én controles van de overheid hierop. Heel wat consumenten zijn immers bezorgd wegens de mogelijke aanwezigheid van materialen zoals latex, glasvezel, enz. in hun maskers.

Pas recentelijk zijn verschillende overheidsdiensten onderzoeken gestart. Zo begon Sciensano met een onderzoek naar de aanwezigheid van nanozilver in mondmaskers en zou eveneens de aanwezigheid van titaniumdioxide willen onderzoeken. De federale milieu-inspectie doet daarnaast controles op de aanwezigheid van bepaalde chemische stoffen (zilver, koper, zink, titaniumdioxide) in comfortmaskers. Naar aanleiding van deze analyses werden de mondmaskers van het merk Under Armour in maart 2021 van de markt gehaald omdat ze de schadelijke stof polyhexanide bevatten.  

Bovendien lopen er ook elders ter wereld studies om het risico van blootstelling aan bepaalde bestanddelen via mondmaskers te onderzoeken. In Canada bijvoorbeeld werden in het voorjaar van 2021 mondmaskers die grafeen bevatten uit voorzorg uit de handel genomen wegens mogelijke gezondheidsrisico's. Deze studies zijn echter niet eenvoudig en zullen dus wel wat tijd in beslag nemen.

Duidelijkheid voor de consument

Voorlopig is de overheid weinig transparant over de draagwijdte van deze onderzoeken en de resultaten ervan. Wij blijven hen daarom aansporen om snel en duidelijk te communiceren over hun bevindingen.

Want ook al wordt de mondmaskerplicht teruggeschroefd, de kans is reëel dat we in de toekomst een opflakkering van deze pandemie of een nieuwe pandemie krijgen. Dan is het belangrijk dat we wél goed voorbereid zijn en mondmaskers hebben die veilig zijn, en dat de burger correcte en duidelijke informatie krijgt hierover. 

Wat is het probleem?

De officiële overheidsmaskers van het merk Avrox waren tot februari 2021 gratis verkrijgbaar in apotheken. Volgens een rapport van Sciensano en een advies van de Hoge Gezondheidsraad bevatten ze echter zilvernanodeeltjes en titaniumdioxidedeeltjes.

Studies in het labo en bij dieren suggereren dat deze deeltjes, wanneer ze ingeademd worden, zich naar andere organen kunnen verspreiden en daar in sommige vormen en vanaf bepaalde doses schade kunnen veroorzaken. Of dat ook effectief in de praktijk, bij normaal gebruik of wassen van mondmaskers, kan gebeuren, moet nog verder onderzocht worden.

De mondmaskers van Avrox zijn echter niet de enige die (nano)zilverdeeltjes of andere nanomaterialen bevatten. Voor ons houdt het dan ook geen steek dat enkel de overheidsmaskers teruggeroepen werden. 

Meer informatie over mondmaskers vind je terug in ons uitgebreid dossier.

Naar het dossier mondmaskers

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

13 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021herstelderepubliek.wordpress.com/.../

Het zoveeste artikel over schadelijke grafeen nanodeeltjes in mondkapjes. Waarom horen we Test Aankoop daar nooit over?

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Pia, vreemd dat je dat zegt ...  want we zijn wel degelijk bezig met deze problematiek en hebben hier al vaak over gecommuniceerd. Tevens vind je als abonnee van Test Gezond verschillende artikels terug op onze site over dit topic. 

Zo hebben we het bijvoorbeeld over de maskers van het merk Avrox, die gratis door de regering aan elke burger werden verstrekt via de apothekers, en die in februari 2021 uit voorzorg uit de handel werden genomen omdat ze nanobestanddelen bevatten die mogelijk een gezondheidsrisico inhouden. Meer specifiek ging het om nanozilver en titaniumdioxide. Ook andere nanomaterialen zoals koper, zink, grafeen of synthetische vezels worden soms toegevoegd aan mondmaskers, bijvoorbeeld om hun antibacteriële of antivirale eigenschappen, of omdat ze beter filteren. Daarom wilden wij dat alle maskers werden geanalyseerd op de aanwezigheid van nanodeeltjes, en indien nodig van de markt gehaald. 

Wij stelden onze vraag aan verschillende overheidsdiensten, en kregen het antwoord dat er wel degelijk onderzoeken zijn gestart. Goed nieuws, al kan het nog lang wachten zijn op de resultaten ervan. Wij betreuren dat er pas zo laat stappen worden genomen en dat er nog steeds geen bindende normen zijn voor de samenstelling van comfortmaskers.

Maar beter laat dan nooit ... Meer info vind je nog hier: https://www.test-aankoop.be/gezond/gezondheidszorg/preventie/nieuws/overheid-onderzoekt-eindelijk-veiligheid-mondmaskers ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021

Op wanabesafe.com hebben ze makers gemaakt van koffie afval en gecerticeerd. Zijn deze Dan niet t best voor ons en t milieu? I. p.v al die chemische rommel op de huidige market!

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

Beste Marco, we waarderen ten zeerste je bezorgdheid voor het milieu. Die maskers van wanabesafe.com hebben we wel niet getest en daarom kunnen we ons niet uitspreken noch over de kwaliteit noch over de werkzaamheid noch over de veiligheid van dit product.  Wat we wel weten is dat niet alle maskers aan te raden zijn. 

De maskers van het merk Avrox bijvoorbeeld, die gratis door de regering aan elke burger werden verstrekt via de apothekers, werden in februari 2021 uit voorzorg uit de handel genomen omdat ze nanobestanddelen bevatten die mogelijk een gezondheidsrisico inhouden. Meer specifiek ging het om nanozilver en titaniumdioxide. Ook andere nanomaterialen zoals koper, zink, grafeen of synthetische vezels worden soms toegevoegd aan mondmaskers, bijvoorbeeld om hun antibacteriële of antivirale eigenschappen, of omdat ze beter filteren. Daarom wilden wij dat alle maskers werden geanalyseerd op de aanwezigheid van nanodeeltjes, en indien nodig van de markt gehaald.

Wij stelden onze vraag aan verschillende overheidsdiensten, en kregen het antwoord dat er wel degelijk onderzoeken zijn gestart. Goed nieuws, al kan het nog lang wachten zijn op de resultaten ervan. Wij betreuren dat er pas zo laat stappen worden genomen en dat er nog steeds geen bindende normen zijn voor de samenstelling van comfortmaskers. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021

Wanabesafe.com, zij hebben bio makers gemaakt van afval van koffie! Niets chemish zoals Jullie hier bovendien beschrijven

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021

Ik denk niet dat er één iemand rondloopt die ze graag draagt. Los daarvan hebben ze toch hun nut bewezen. Ze houden weliswaar niet alles tegen, maar in de meeste gevallen toch voldoende. Het bedrijf waar ik werk produceert zelf MM van meer dan behoorlijke kwaliteit. Helaas is onze verkoopprijs veel te hoog +/- 35 cent. Op de wekelijkse markt kun je ze kopen aan 5 cent. Ze zien er minstens even mooi uit maar ik stel me toch vragen bij de geleverde kwaliteit. Je kan je bij deze maskers ook afvragen of ze in menswaardige omstandigheden geproduceerd worden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/06/2021

Mij kosten die covid-producten niets want ik koop ze niet. Ik doe niet mee aan die coronahype!

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/06/2021
, Gereageerd:

Bedankt, Therese, voor je bijdrage. Uiteraard heeft iedereen recht op een eigen mening. Je kan er sowieso niet naast kijken. Mondmaskers duiken steeds vaker op en ook in de media worden ze veelvuldig opgevoerd. Jammer genoeg spreken de berichten hierover elkaar geregeld tegen. Wanneer is het zinvol of zelfs verplicht om een mondmasker te dragen? En welk soort masker draag je dan het best? En hoe gebruik je het correct? Wij zetten alle info op een rijtje in ons dossier via volgende link: https://www.test-aankoop.be/gezond/gezondheidszorg/preventie/dossier/mondmaskers 

Over de manier waarop het coronavirus zich verspreidt, bestaat nog veel onzekerheid. Wat we zeker weten is dat het virus zich verspreidt via druppels die vrijkomen wanneer een besmette persoon hoest, niest of praat. Een mondmasker houdt deze druppels tegen.

Daarnaast kunnen die druppels ook op oppervlakken zoals klinken, tafels, toetsenborden, enz. terecht komen. Door die oppervlakken aan te raken met je handen en vervolgens je mond, neus of ogen aan te raken, kan je in theorie eveneens besmet geraken. Daarom dat een goede handhygiëne zo belangrijk is. Het is echter nog niet duidelijk of en hoe vaak mensen op deze manier besmet worden.  

Ondertussen weten we al veel meer over het virus dan bij de start van de pandemie. Terwijl we eerst dachten dat enkel wie symptomen vertoonde anderen kon besmetten, weten we nu dat je ook besmet kan zijn zonder symptomen te vertonen.

Bovendien weten we ook dat de grootte van de druppels heel belangrijk is. Als we hoesten, niezen, praten of zelfs gewoon uitademen, zijn de meeste druppels die vrijkomen redelijk groot. Van zodra ze in de lucht komen begint het water in deze druppels echter te verdampen, waardoor ze snel kleiner kunnen worden. Uiteindelijk blijven er hele kleine druppeltjes over, die als een soort wolk in de lucht blijven zweven, de zogenaamde "aerosoldruppeltjes". Van de grote druppels weten we zeker dat ze anderen kunnen besmetten. Van de kleine aerosoldruppeltjes weten we dat niet zeker. Maar de kans bestaat. 

Beide inzichten hebben ertoe geleid dat het dragen van een mondmasker sinds 4 mei aanbevolen en op bepaalde plaatsen zelfs verplicht is. We gaan er dan van uit dat we allemaal besmet kunnen zijn. En we dragen een mondmasker om de grote druppels tegen te houden wanneer we hoesten, niezen, praten of uitademen, vooraleeer ze kunnen verdampen tot kleinere aerosoldruppeltjes. En om ons er aan te herinneren dat we mond en neus niet mogen aanraken. 

Een mondmasker houdt dus vooral de grote druppels tegen vooraleer ze verdampen tot kleine aerosoldruppels, en beschermt op die manier vooral de anderen. Is zo’n mondmasker dan ook voldoende om te zorgen dat we zelf niet besmet worden? Jammer genoeg niet. Op het moment dat de druppels die anderen verspreiden tot bij jou geraken, zijn ze vaak al verdampt tot kleinere aerosoldruppels. En de meeste maskers houden die druppeltjes slechts gedeeltelijk tegen. Bovendien sluiten vele maskers ook niet naadloos aan op je gezicht. Het is dus niet omdat je zo’n masker draagt dat je het minder nauw mag nemen met de andere maatregelen. Een goede handhygiëne en social distancing blijven daarom esssentieel. Better safe than sorry, mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/03/2021

Hoe herken ik FFP2 maskers die voldoen aan de kwaliteitsnormen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/06/2021
, Gereageerd:

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat maskers enig nut hebben.

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/06/2021
, Gereageerd:

Wat doe je dan als je verplicht bent een mondmasker te dragen zoals trein, station,....

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021
, Gereageerd:

Nee die helpen niet voor de volle 100%, net zoals een paraplu je niet voor 100% tegen de regen beschermt. Dus weg met die ondingen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/03/2021
, Gereageerd:

 De toepasselijke klasse (FFP1, FFP2 of FFP3) moet steeds vermeld worden, gevolgd door een enkele spatie en vervolgens:

  • "NR" als het gebruik van het filtrerende halfmasker beperkt is tot één werkdag (bijvoorbeeld: FFP3 NR) of;
  • "R" als het filterende halfmasker ter bescherming tegen deeltjes herbruikbaar is (bijvoorbeeld: FFP2 R).
  • Indien nodig, de letter D volgens de afdichtingseigenschappen (bijvoorbeeld: FFP3 NR D, FFP2 R D).  ^Bertrand

Community

Voeding en Gezondheid

banner

Gerelateerde discussies