Nieuws

Mondmaskers af op trein, tram en bus, is dat gevaarlijk?

20 mei 2022

Het Overlegcomité heeft vandaag beslist de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer vanaf maandag 23 mei af te schaffen. Zolang er voldoende ventilatie is, moet je je geen zorgen maken over je gezondheid, verzekeren de virologen.

Terwijl het verplichte mondmasker de laatste maanden her en der verdween, bleef het een vaste waarde in de zorg en op het openbaar vervoer. Het Overlegcomité heeft nu beslist om de mondmaskerplicht op trein, tram en bus af te schaffen.

Nochtans circuleert het coronavirus nog veel, en wordt er zelfs hardop gevreesd voor een nieuwe zomergolf. Kun je nog met een gerust hart het openbaar vervoer op? Zolang er voldoende ventilatie is wel. De mondmaskerplicht geldt wel nog in ziekenhuizen, bij de huisdokter en in apotheken. 

Zo ventileer je tegen corona

FFP2-masker voor de zekerheid

Treinen, trams en bussen zijn drukke, afgesloten plaatsen waar virussen zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Precies om die reden werd maanden geleden beslist om mondmaskers net daar wat langer aan te houden. Mogelijk wordt de mondmaskerplicht in het najaar ook opnieuw ingevoerd.

Uit recente metingen op het openbaar vervoer blijkt dat de luchtkwaliteit er doorgaans goed genoeg is om de mondmaskerplicht af te schaffen. Voel je je toch niet op je gemak op een drukke of oude bus of trein, draag dan gerust een masker. Het staat je immers nog steeds vrij om er eentje te dragen, het is gewoon niet meer verplicht.

Ga in dat geval wel voor een kwalitatief FFP2-masker. In tegenstelling tot de klassieke wegwerpmaskers, waarmee je de mensen rondom jou beschermt, beschermt zo'n FFP2-masker de drager zelf tegen besmetting. 

5 vragen over FFP2-maskers beantwoord

Virologen raden kwetsbare mensen, met een hoger risico op complicaties door een eventuele coronabesmetting, sowieso aan een mondmasker te blijven dragen op het openbaar vervoer en andere drukke plaatsen.