Hoe kunnen ventilatie, CO2-detectoren en luchtreinigers helpen tegen corona?

Ventileren tegen corona
Wanneer mensen ademhalen en spreken, komen er aerosolen vrij. Bij een besmet persoon bevatten die ook virusdeeltjes. Door goed te verluchten of te ventileren kun je die aerosolen naar buiten afvoeren.
Omdat er bij het uitademen ook CO2 vrijkomt, wordt de CO2-concentratie vaak gebruikt als maatstaf om het vereiste ventilatiedebiet te bepalen in ruimten waar meerdere personen aanwezig zijn. Hoe lager immers de CO2-concentratie, hoe lager de concentratie aan aerosolen en bijgevolg hoe kleiner het risico op besmetting via die aerosolen.
Idealiter streeft men binnen naar een vergelijkbare CO2-concentratie als in een gezonde buitenlucht.
Ramen openzetten om de CO2-concentratie laag te houden
Een lage CO2-concentratie in de woning kun je verkrijgen door de ramen permanent open te houden. Kipstand kan volstaan als de bezetting van het lokaal beperkt blijft. Op zijn minst kun je proberen om de ramen open te zetten in periodes dat de ruimte niet wordt gebruikt, bv. vóór je in de ruimte komt of wanneer je tijdelijk de ruimte verlaat.
Kun je slechts in een gevel een raam openzetten, kies dan voor een zo groot mogelijke opening. Je kunt de luchtverversing nog versterken door ramen in verschillende buitengevels open te zetten. Zo mogelijk zet je ramen op verschillende verdiepingen open om een soort van schoorsteeneffect te creëren.
Maar de ramen open laten staan is niet altijd mogelijk, bv. als er buiten te veel lawaai is, bij slechte weersomstandigheden (regen, wind,…) of in periodes waarin actief moet worden verwarmd (of gekoeld) en te veel energie verloren dreigt te gaan.
Een ventilatiesysteem is efficiënter
Een ingebouwd ventilatiesysteem is een beter alternatief. Dat kan zorgen voor een voldoende lager CO2-concentratie zonder dat je ramen moet openzetten. Overigens bestaan er vraaggestuurde ventilatiesystemen die uitgaan van de CO2-concentratie. Als het CO2-gehalte in de woning stijgt, wordt het ventilatiebiet automatisch mee versterkt.
Trouwens, ook de relatieve vochtigheid in het lokaal heeft een invloed op het besmettingsrisico. Je doet er goed aan om die tussen 40% en 60% te houden. Een ventilatiesysteem kan daarbij helpen.
In ons dossier over ventilatie lees je meer over de juiste keuze en plaatsing van zo’n ventilatiesysteem.
Gericht te werk gaan zonder ventilatiesysteem
Een luchtreiniger kan een bijkomend wapen zijn in de strijd tegen virussen zoals het coronavirus. Zo’n toestel zal op zich geen impact hebben op de CO2-concentratie. Maar hij kan wel aerosolen uit de lucht halen en zo het besmettingsrisico door corona verkleinen. Welk type luchtreiniger je moet kiezen, lees je hier.