Nieuws

Slechts 4 op de 10 Belgen zouden zich nu laten inenten

03 februari 2021

Heel wat consumenten wantrouwen de coronavaccins, zo blijkt uit onze enquête. Minder dan de helft zou zich op dit moment laten inenten. Twijfelende burgers zouden geholpen zijn met meer transparantie over eventuele bijwerkingen.

Eén op de drie Belgen vindt dat hij niet goed wordt geïnformeerd over de vaccinatie. Dat blijkt uit onze enquête tussen 15 en 20 januari onder een representatieve steekproef van de bevolking. Ze klagen vooral over het gebrek aan informatie over de ontwikkeling, de vergunning en de bijwerkingen van de vaccins.

Het zal niet verwonderen dat slechts vier op de tien Belgen zich indien mogelijk nu meteen zouden laten vaccineren. Drie op de tien willen de kat uit de boom kijken. Twee op de tien weigeren een vaccin en één op de tien heeft geen mening.

Onder de mensen die zich (zeer) goed geïnformeerd achten, zou 80 % zich nu meteen laten vaccineren.

Transparantie bevordert vertrouwen

De belangrijkste redenen waarom mensen zich niet meteen willen laten inspuiten zijn de angst voor bijwerkingen (61 %), het feit dat ze niet tot een risicogroep behoren (28 %) en wantrouwen tegenover het ontwikkelings- en vergunningsproces (31 %). Vier op de tien vinden dat het proces te snel is gegaan om veiligheid te kunnen garanderen. Zij zijn wellicht gebaat met meer transparantie en informatie over eventuele bijwerkingen. Eén op de vier klaagt ook het gebrek aan transparantie over de aankoop van de vaccins aan.

Mede door transparantie kan de overheid het vertrouwen van de burger in vaccinatie winnen. Alleen als voldoende mensen zich laten inenten, kunnen we groepsimmuniteit bereiken.

Terugkeer naar het oude in 2022

Een op de zes ondervraagden ziet dit jaar nog niet alles goedkomen. Ze denken dat de heropleving van de economie, de opheffing van alle lockdownmaatregelen en de afschaffing van het mondmasker en de sociale afstand niet vóór 2022 zullen plaatsvinden.

Zeven op de tien beschouwen vaccinatie als essentieel voor het herstel van de economie, de terugkeer naar een normaal sociaal leven en de verlichting van ons gezondheidsstelsel.